İnsan vücudu, kırmızı kan hücrelerini, sinirleri, DNA'yı oluşturmak ve işlevlerini yerine getirmek için B12 vitaminine ihtiyacı duyar. Diğer vitaminler gibi B12 vitamini de vücutta üretilmez. Et, yumurta, süt ürünleri gibi hayvansal gıdalardan veya takviyelerden alınması gereken B12 vitamini; özellikle veganlar ve vejeteryanlar, kilo vermek için ameliyat olanlar, çölyak hastaları gibi kişiler için risk oluşturur. Eksikliğinde aşırı yorgunluk, enerji eksikliği, kas güçsüzlüğü, depresyon, hafıza problemleri gibi sorunlar hayatı alt üst eder.
B12 Vitamini Neden Önemlidir?
- Tüm dokularımıza oksijen taşıyan sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin üretimi için
- Olumlu bir ruh haline katkıda bulunan serotonin ve dopamin gibi nörotransmitterlerin üretimi için
- Optimal beyin sağlığı için önemlidir.
B12 Vitamini Nelerde Bulunur?
- Somon: Somon, hem mükemmel bir B12 kaynağı hem de protein ve omega 3 yağ asitleri kaynağıdır.
- Sığır eti
- istiridye
- Karaciğer, böbrek
- Alabalık
- Konserve ton balığı
- Tavuk göğsü
- Mantar: Özellikle hayvansal besinlerde yüksek bulunan B12 vitamini bitki olarak ise sadece mantarda fazla bulunur.
- Süt ve yoğurt
- Güçlendirilmiş Tahıllar: B12 Vitamini hayvansal gıdalarda doğal olarak bulunur ve genellikle bitkisel gıdalarda bulunmaz. Zenginleştirilmiş kahvaltılık gevrekler, hayvansal gıdalara alternatif tercih edenler için iyi bir seçenektir.
Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu B12 Eksikliğine Karşı Lahana Kürü Öneriyor!
Öncelikle lahananın kültür lahanası olmaması gerekiyor. Bir adet orta boy beyaz lahananın en dış yapraklarını çıkarın. Kuşbaşı şeklinde doğrayıp karıştırma kabına alın. Üzerine tuz ve kimyon ekleyerek iyice harmanlayın. Temiz kuru cam bir kavanoza doldurup sıkı sıkı basın. Üzerine ağırlık vermesi için temiz bir taş yerleştirin. Kavanozun ağız kısmını temiz bez ve lastikle iyice kapatın. Güneş görmeyen bir yerde en az 4 gün, en fazla 10 gün bekletip tüketebilirsiniz..
Kaynak: MegaFood, Healthline