A vitamini nedir?
A vitamini, birçok gıdada doğal olarak bulunan, yağda çözünen bir vitamindir ve fazlası vücutta depo edilebilir.
A vitamini; “önceden oluştulmuş A vitamini (retinol)” veya “provitamin A” olarak iki formda bulunur. İlk tür olan önceden oluşturulmuş A vitamini et, kümes hayvanları, balık ve süt ürünlerinde bulunur. İkinci tür olan provitamin A, meyvelerde, sebzelerde ve diğer bitki bazlı ürünlerde bulunur. Takviye gıdalarda en sık görülen provitamin A türü, beta-karotendir.
A vitamininin vücuttaki işlevi nedir?
A vitamini normal görme, bağışıklık sistemi ve üreme için önemlidir. A vitamini ayrıca kalp, akciğerler, böbrekler ve diğer organların düzgün çalışmasına yardımcı olur.
- Bağışıklık fonksiyonu ve üreme için önemlidir.
- Kalbin, akciğerlerin, böbreklerin ve diğer organların düzgün çalışmasına yardımcı olur.
- Görme, büyüme, üreme, bağışıklık sistemi ve hücre büyümesi için gereklidir.
- Vücudun hastalıklara karşı bağışıklık sisteminin oluşumunda yardımcı olur.
- Gözlerin karanlıkta normal olarak görmesine ve alacakaranlığa alışmasına yardım eder.
Ne kadar A vitaminine ihtiyacım var?
İhtiyacınız olan A vitamini miktarı yaşınıza ve cinsiyetinize bağlıdır. Ortalama günlük önerilen miktarlar, aşağıda mikrogram (mcg) retinol aktivite eşdeğerleri (RAE) olarak listelenmiştir.
Yaş aralığı | Tavsiye edilen miktar |
---|---|
Doğumdan 6 aya kadar | 400 mcg RAE |
7-12 aylık bebeklerde | 500 mcg RAE |
1-3 yaş arası çocuklar | 300 mcg RAE |
4-8 yaş arası çocuklar | 400 mcg RAE |
9-13 yaş arası çocuklar | 600 mcg RAE |
14–18 yaş arası genç erkekler | 900 mcg RAE |
14–18 yaş arası genç kızlar | 700 mcg RAE |
Yetişken erkekler | 900 mcg RAE |
Yetişkin kadınlar | 700 mcg RAE |
Hamile kadınlar | 770 mcg RAE |
Emziren anneler | 1,300 mcg RAE |
Hangi besinler A vitamini sağlar?
A vitamini birçok gıdada doğal olarak bulunur ve süt ve tahıl gibi bazı yiyeceklere eklenir. Aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli yiyecekler yiyerek önerilen miktarda A vitamini alabilirsiniz:
Provitamin A içeren sebze ve meyveler;
- Tatlı Patates (pişmiş): 100 gramda 1.043 mcg
- Kış Kabağı (pişmiş): 100 gramda 558 mcg
- Kıvırcık lahana (pişmiş): 100 gramda 681 mcg
- Havuç (pişmiş): 1 orta boy havuçta 392 mcg, 100 gramda 852 mcg
- Tatlı Kırmızı Biber (çiğ): 1 büyük biberde 257 mcg
- Ispanak (çiğ): 100 gramda 469 mcg
- Mango: 1 orta boy mangoda 181 mcg
- Kavun: 1 büyük dilim: 172 mcg
- Greyfurt: 1 orta boy greyfurt 143 mcg
- Karpuz: 1 dilimde 80 mcg
- Papaya: 1 küçük papayada 74 mcg
- Kayısı: 1 orta boy kayısıda 34 mcg
- Mandalina: 1 orta boy mandalinada 30 mcg
- Nektarin: 1 orta boy nektarinde 24 mcg
Provitamin A içeren sebze ve meyveler;
- Sığır Karaciğeri: 100 gramda 9442 mcg
- Kuzu Karaciğeri: 100 gramda 7.491 mcg
- Kral Uskumru: 100 gramda 252 mcg
- Somon: 100 gramda 149 mcg
- Keçi Peyniri: 100 gramda 407 mcg
- Tereyağı: 1 yemek kaşığında 97 mcg
- Katı Haşlanmış Yumurta: 1 büyük yumurtada 74 mcg
- Alabalık: 100 gramda 100 mcg
- Krem Peynir: 1 yemek kaşığında 45 mcg
- Beyaz Peynir: 30 gramlık porsiyon başına 35 mcg
A vitamini eksikliği semptomları nelerdir?
- Ciltteki egzamaya benzeyen kuruluk
- Yaraların geç iyileşmesi
- Sivilce problemleri
- Tekrarlanan boğaz ve göğüs enfeksiyonları
- Görme bozukluğu
- Göz kuruluğu, gece körlüğü
- Doğurganlık sorunları
- Büyüme geriliği
A vitamini besin takviyeleri nelerdir?
A vitamini, genellikle retinil asetat veya retinil palmitat (önceden oluşturulmuş A vitamini), beta-karoten (provitamin A) veya önceden oluşturulmuş ve provitamin A kombinasyonu şeklinde besin takviyelerinde bulunur. Bununla birlikte sadece A vitamini içeren besin takviyeleri de olduğu gibi çoğu multivitamin-mineral takviyesi de A vitamini içermektedir.
Yeterince A vitamini alıyor muyum?
Çoğu insan yedikleri gıdalardan yeterince A vitamini alır ve A vitamini eksikliği nadir görülür. Bununla birlikte, bazı kişilerin A vitamini eksikliği yaşama olasılığı diğerlerinden daha yüksektir:
- İlk yıllarında genellikle düşük A vitamini seviyelerine sahip olan prematüre bebekler
- Bebekler, küçük çocuklar, hamile kadınlar ve emziren kadınlar
- Kistik fibrozlu insanlar
A Vitamin Eksikliği belirtileri nelerdir?
A vitamini eksikliğinin en yaygın belirtisi, kseroftalmi adı verilen bir göz rahatsızlığıdır. Kseroftalmi, düşük ışıkta görememe durumudur ve tedavi edilmezse körlüğe yol açabilir.
A vitamininin faydaları nelerdir?
Yeterli miktarda A vitamini aşağıdaki faydalara sahip olabilir.
- Kanser riskini düşürmek: Meyve ve sebzelerden yeterli miktarda karotenoid alımı, daha düşük akciğer kanseri riski ile ilişkilendirilmiş olup, beta-karoten ve vitamin takviyelerinin kullanımı aynı sonuçları göstermemiştir. Yapılan bir araştırmalar, bazı A vitamini türlerinin prostat kanserine karşı koruma sağladığını , bazı beta-karotenin kolon kanserini önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
- Tip 2 diyabet tedavisi: A vitamini türevi olan retinoik asidin, diyabetli farelerde kan şekerini normalleştirdiği bulunmuştur.
- Sağlıklı cilt ve saç: A vitamini, cilt ve saç dahil tüm vücut dokularının büyümesinde önemlidir.Ciltte ve saçta nem seviyelerinin korunmasına yardımcı olan yağ sebum üretimine katkıda bulunur.
- Yaşa bağlı görme kaybını azaltır.
- Kızamık olan çocukların daha hafif atlatmalarını sağlar.
A vitamini zararlı olabilir mi?
Bazı A vitamini türlerinin yüksek miktarda alınması zararlı olabilir. Genellikle takviyelerden veya belirli ilaçlardan çok fazla A vitamini almak; baş dönmesine, mide bulantısına, baş ağrısına, komaya ve hatta ölüme neden olabilir. Hamile kadınlarda yüksek miktarda A vitamini alımı da bebeklerinde doğum kusurlarına neden olabilir. Hamile olabilecek kadınlar yüksek dozda A vitmini almamalıdır.
Diğer yandan çok miktarda alınan beta-karoten kişiyi hasta etmese de, yüksek miktarda beta-karoten cilt rengini sarı veya turuncu yapabilir. Beta-karoten tüketimi azalınca cilt rengi normale döner.Yüksek beta-karoten alımı, fazla A vitamini almanın neden olduğu doğum kusurlarına veya diğer daha ciddi etkilere neden olmaz.
A vitamini için günlük üst sınırlar aşağıda listelenmiştir. Bu seviyeler, bir doktor gözetiminde tıbbi nedenlerle A vitamini alan kişiler için geçerli değildir.
Yaş | Üst Sınır |
---|---|
Doğumdan 1 yaşına kadar | 600 mcg |
1-3 yaş arası çocuklar | 600 mcg |
4-8 yaş arası çocuklar | 900 mcg |
9-13 yaş arası çocuklar | 1,700 mcg |
14-18 yaş arası gençler | 2,800 mcg |
19 yaş ve üstü yetişkinler | 3,000 mcg |