Probiyotikler ve Prebiyotikler

Probiyotikler ve Prebiyotikler

Probiyotikler ve prebiyotikler, benzer yazılışlara sahip olsalarda farklı görevleri vardır.

Probiyotikler;  bazı gıdalarda ve takviye besinlerde bulunan canlı bakterilerdir.

Prebiyotikler; insan vücudunun sindiremediği, çoğunlukla liflerden oluşan karbonhidrat türleridir. 

Kısacası probiyotikler yararlı bakterilerdir, prebiyotikler bu bakteriler için besindir. 

Hem prebiyotikler hem de probiyotikler insan sağlığı için çok önemlidir.  

Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir?

-    Mide-bağırsak florasının dengesini sağlar. 
-    Vitamin ve minerallerin emilimini hızlandırıp sinir sistemine yardımcı olur.
-    Bağışıklık sistemini güçlendirir. 
-    Grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkları azaltır.
-    Kansere karşı korur.
-    Kalbi korur.
-    İdrar yolu enfeksiyonunu önler.
-    Sinir sistemi hastalıklarına karşı etkilidir.
-    Böbrek taşı  oluşumunu önler.
-    Egzema ve sedef gibi deri hastalıklarının tedavisini hızlandırır, cildi korur.
-    Zararlı bakterilerin bağırsakta bulunmasını engeller.
-    Parazite bağlı ishallerin iyileşmesini hızlandırır.
-    Uyku kalitesini artırır.
-    Depresyonu azaltır.
-    Otizm tedavisinde de etkilidir.
-    Sağlıklı kilo verilmesini sağlar. 

Hangi Besinlerde Probiyotik Bulunur?

-    Yoğurt
-    Kefir
-    Lahana turşusu
-    Turşu
-    Boza
-    Ayran
-    Kambu çayı
-    Tarhana
-    Pastorize edilmemiş gıdalar (Nar ekşisi, sirke, peynir, şalgam)

Hangi besinlerde Prebiyotik Bulunur?

•    Kuru Baklagiller ( Fasülye, bezelye)
•    Yulaf
•    Soğan-Sarımsak
•    Pırasa
•    Bezelye
•    Kuşkonmaz
•    Arpa
•    Çavdar
•    Muz 
•    Çilek

Kaynak: https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-and-prebiotics

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.