N95 maske nedir, cerrahi maskelere göre avantajları ve dezavantajları nelerdir?

N95 maske nedir, cerrahi maskelere göre avantajları ve dezavantajları nelerdir?
N95 maskeler yüzünüzün boyutuna ve şekline göre sizi içiye kavrarlar. Yüzünüze daha rahat oturduklarından dolayı havadaki partiküllerin maskenin yanlarından sızması pek olası değildir.

N95'ler ayrıca havadaki küçük partikülleri daha etkili bir şekilde filtreleyebilirler.

N95'ten tam fayda almanız için yüzünüze doğru şekilde oturmasını sağlamalısınız. Hasta bakımı sağlayan sağlık çalışanlarında N95 kullanımı ile ilgili olarak kalifiye bir uzman tarafından belli periyotlarda uygunluk testi yapılır.

Düzgün takılmış N95 maskeleri havadaki patojenleri cerrahi bir maskeden çok daha iyi filtreler.

Bir maskenin N95 etiketini taşıyabilmesi için bir dizi kontrolden geçip 0.3 mikron'a kadar partikülleri yüzde 95 oranında filitreleyebilir olması gerekmektedir.

Bununla birlikte COVID-19 gibi solunum hastalıklarından korumak için N95 maskelerinin kullanıması normal halk için önerilmemektedir. Yüze tam oturmadan takılmaları halinde hastalıklara neden olan havadaki küçük parçacıkları filtreleyemezler. Ayrıca şuan dünya genelinde N95 maske tedarik sıkıntısı yaşanmaktadır bu yüzden bu maskeler öncelikle sağlık çalışanlarına verilmedilir.

Enfeksiyonları önlemenin en iyi yolu virüse maruz kalmaktan kaçınmaktır. Sosyal mesafe korunmalı ve sık sık eller yıkanmalıdır.

Klinik ortamlarda akut solunum enfeksiyonları bulaşımını önlemek için sağlık çalışanları arasında yapılan bir çalışmaya göre, N95 maskeleri ile cerrahi maskeler arasında koruyuculuk yönünden kayda değer bir fark bulunamamıştır.

Yine JAMA dergisinde 2019 yılında yayınlanan bir makelede de bu bulgular desteklenmektedir.

*JAMA Amerikan Tıp Derneği tarafından yayınlanan bir tıp dergisidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler