Zeki bir insan olduğunuzu kanıtlayan işaretler

Zeki bir insan olduğunuzu kanıtlayan işaretler
Düşündüğünüzden daha zeki olabilirsiniz, size aktaracağımız bu 8 işaret ile sizde kendinizi ve çocuklarınızı test edebilirsiniz. İşte bilimsel olarak kanıtlanmış zekilik işaretleri

Zeka veya IQ neyi bildiğiniz değil, daha çok yeni bilgi edinme hızınızı gösterir. Yapılan araştırmalar, IQ'nun erken yaşta sabitlendiğini gösteriyor bu yüzden çocuklarınızda özellikle beyin fonksiyonlarını iyileştirecek gıdalar vermeyi ihmal etmeyin.

IQ, hayatta başarıyı belirleyen tek şey değil hatta araştırmalar bunun önemli bir faktör olmadığını gösteriyor. Tabi bu yüksek IQ'nun kötü bir şey olduğu manasını getirmiyor.

Çoğumuz, tam olarak ne kadar zeki olduğumuzu asla bilmeden bu hayatı yaşıyoruz. IQ'nun ölçülmesi zor bir şeydir, eğitimli bir profesyonele ayıracağınız bir bütçe ile test yaptırabilirsiniz.

Yapılan araştırmalar, çocukken yaşanılan deneyimler ve bazı fiziksel durumlarınızın yüksek zeka ile ilişkilendiren bazı bilgiler içerdiğini gösterdi. Aşağıda yer alan bu işaretlerden herhangi biri sizde de varsa yüksek IQ'ya sahip olabilirsiniz.

Tembellik

Journal of Health Psychology'de 2015 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, fiziksel olarak daha az aktif olan insanlar fiziksel olarak aktif olanlardan daha zeki olma eğiliminde olduğu bulunmuş. Araştırmacılar "tembellik" için janlanlı birde tanım bulmuşlar ve buna "biliş ihtiyacı" demişler. Bu özelliğe sahip insanlar dünyaya belli bir kalıpta ve mantık çerçevesinde bakmaktadırlar. Genellikle beyin fırtınası bulmacaları veya münazara gibi yoğun zihinsel uyarım sağlayan faaliyetlerle ilgilenirler.

Kaygı ve Endişe

Kaygıyı iyi bir şey olarak düşünmek zor, ancak kanıtlar bunun tamamen kötü olmayabileceğini gösteriyor.

Psikiyatristler, anksiyete bozukluğu olan hastalar üzerinde yaptıkları incelemelerde,  en kötü semptomları olan kişilerin daha hafif semptomları olanlara göre daha yüksek IQ puanlarına sahip olduğunu buldu.

Yine yapılan başka çalışmalarda, yüksek anksiyete seviyelerine sahip kişilerde daha yüksek sözel IQ puanlarına sahip olduğu gözlenmiş. Bunun üzerine yapılan başka bir araştırmada, katılımcılardan bir yazılım programı tarafından sunulan resimleri değerlendirmelerini istemiş ve ardından sahte bir bilgisayar virüsünü tetikleyerek, sanki katılımcının yaptığı bir şeyin sonucuymuş gibi görünmesini sağlamışlar. Daha sonra katılımcıları teknik destek almak için yönlendirmişler ama bu destek safhasında yollarına bir dizi engeller daha çıkarmışlar. Araştırmanın sonucu ise enteresan, en kaygılı katılımcılar aynı zamanda görevleri yerine getirmede en odaklanmış ve en başarılı olanlar olmış.

Birisi size endişelenmeyi bırakmanızı söylerse, ona yüksek zekanızın buna neden olduğunu söyleyebilirsiniz.

Okumayı Çabuk Öğrenme

2000 çift tek yumurta ikizi üzerinde yapılan bir İngiliz araştırması, özdeş genlerine rağmen, daha erken okumaya başlayan çocukların kardeşlerinden daha yüksek IQ puanlarına (hem sözlü hem de sözel olmayan) sahip olduğunu buldu. Tabi bu ikizler üzerinde yapılan bir çalışma, normal şartlarda erken okumaya başlamanın zeka ile bir bağlantısı olduğunu gösteren bir çalışma henüz yok.

Solak Olma

Solakları sağ elleriyle yazmaya zorlayan öğretmenlerin hepsinin geri kalmış olabileceği ortaya çıktı. Solak olmakla suçlu olmak arasında küçük ve açıklanamayan bir ilişki olsa da, solak olmanın bazı entelektüel faydaları vardır. Erkekler üzerinde yapılan büyük katılımlı bir çalışma, solak olmanın farklı düşünebilme yeteneği ile ilişkili olduğunu gösterdi. İlişkisiz iki nesneyi anlamlı bir şekilde bir araya getirme konusundaki bu benzersiz yetenek, bir zeka işaretidir.

Çocukken Müzik Dersleri Alma

Müzik eğitiminin odaklanma ve özdenetim için kritik olan sözel zeka ve yürütme işlevini geliştirdiğini gösteren çok sayıda çalışma var. Psikologlar tarafından yapılan bir araştırmada, öğretmen tarafından yönetilen bilgisayarlı eğitim programına 4-6 yaş arası 48 çocuk katıldı. 4 hafta boyunca haftada 5 gün ve her gün 1 saat olmak üzere öğrencilerin yarısına müzik programını, diğer yarısı ise görsel sanat programını verildi. Deneyin sonunda, müzik eğitimi alan çocukların% 90'ı sözel IQ'da gelişme gösterdi. Yani çocukken müzik dersi aldıysanız IQ seviyeniz artmış olabilir.

Komiklik

Araştırmalar, komik insanların hem sözel zeka hem de soyut akıl yürütmede daha başarılı olduğunu gösteriyor.

Bu listede yer alan hiçbir işareye sahip değilseniz bile yüksek bir IQ'ya sahip olabilirsiniz. Bu liste bağlayıcı olmamakla birlikte genelleme yöntemiyle oluşturulmuştır. Ancak bu öğelerin çoğu sizin için geçerliyse ortalama bir insandan daha yüksek IQ değerine sahip olabilirsiniz.

Az Uyuma

Zeki insanlar genellikle geç saatlere kadar uyanık kalırlar ve toplamda daha az uyurlar.

Tanıdığınız en zeki insanların ortak noktası nedir? Lütfen düşüncelerinizi aşağıdaki yorumlar bölümünden bizimle paylaşın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler