İnsanlarda toksik etkiye neden olan 17 süs bitkisi

İnsanlarda toksik etkiye neden olan 17 süs bitkisi
İç mekan bitkileri son yıllarda popülaritesini artırdı ve havayı temizlemek ve evinize renk katmak da dahil olmak üzere birçok fayda sağladı. Ancak bazı ev bitkilerinin insanlar ve evcil hayvanlar için inanılmaz derecede toksik olabileceğinin maalesef herkes farkında değil. İşte o 17 bitki

Evlerimizde soluduğumuz bitkiler hem estetik hem de kurmaya çalıştığımız feng shui açısından çok anlam ifade ediyor. Bununla birlikte evcil hayvanlarımızı besler ve çocuklarımızı büyütürken göz önünde bulundurulması gereken ve sağlıklarını önemli ölçüde etkileyen bir takım hususlar vardır.

Bazı bitkiler göründüğü kadar masum olmayıp ciddi hastalıklara neden olabilir. İşte evde yetiştirilen o bitkiler

SİKLAMEN

Pembe Siklamen Çiçeği

Kışın sıklıkla tercih edilen bu bitki halk arasında “Tavşankulağı” olarak da bilinir. Genellikle pembe ve beyaz açan çiçekleriyle göze çarpar. Bu bitki tam olarak iç mekan bitkisi değildir. Işık almayı sevdiği için balkonda yetiştirilmesi tavsiye edilir. Kökü ve çiçekleri zehirlidir. Yenildiği takdirde kedi ve köpeklerde kalp ritminin bozulmasına sebep olabilir. Kullanılacaksa evcil hayvanlara dikkat edilmelidir.

SÜS YONCASI

SÜS YONCASI

“Uyku Çiçeği” veya “Mor Yonca” adlarıyla da bilinen bu bitki oldukça uzun ömürlüdür. Yonca bitkisiyle bağlantısı yoktur sadece yaprak şekli yoncaya benzediği için bu ismi almıştır. Bu bitkinin kedi, köpek ve özellikleri atları zehirleyen kimyasallar içerdiği bilinir. Yenildiği zaman ciddi börek sorunlarına sebep olur. Evcil hayvanlardan uzak tutulmalıdır.

DEVETABANI

DEVETABANI

Geniş iç mekanlarda sıklıkla tercih edilen devetabanı bitkisi; yapraklarının parçalı görüntüsünden dolayı “monster” yani canavar adını almıştır. Bitkinin bütün organlarında zehirli reaksiyon gösteren kimyasallar vardır. İnsanlarda ciltte kaşıntı gibi reaksiyon gösteren bu kimyasallar kuşlar için ölümcüldür. Evcil hayvanlardan uzak tutulmalıdır.

FULYA

fulyalar

Bu bitki Nergis ailesine aittir ve oldukça zehirlidir. Özellikle yutulduğunda kusma ve ishale yol açan şiddetli mide ağrısına neden olabilir. Yüksek tansiyonu olan kişiler kalp çarpıntısına dikkat! Çocuklardan ve hayvanlardan uzak tutulmalıdır.

YASEMİN

Yasemin

Hiç aklınıza gelmeyen bitkilerden biri de yasemin. Kokusu mükemmeldir, ancak mide bulantısına neden olabilir. Tabii bunlar kuru çay ve işlenmiş çay vb. için geçerli değil. Onların doğal hallerinden bahsettiğimizi vurgulayalım. Kokulu çiçeklere sahip bu çok yıllık bitkiler, Kuzey Amerika hariç tüm kıtalarda yabani olarak yetişir.

SÜMBÜL

SÜMBÜL

Sümbüller de yutuldukları taktirde, nergisgillerle aynı rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Bulantılar dikkat çekici semptom olarak öne çıkmaktadır.

DİFENBAHYA

DİFENBAHYA

Dieffenbachia bitkisinin hücreleri, iğne benzeri kristaller adı verilen iğne benzeri kalsiyum oksalat kristalleri içerir. Bu kristaller, bir yaprak çiğnendiğinde geçici bir yanma hissine ve eriteme neden olabilir. Nadir durumlarda, bitkiye maruz kalan dokularda ödem bildirilmiştir. Çiğneme ve yutma genellikle sadece hafif semptomlara neden olur. Çocuklarda ve evcil hayvanlarda, Dieffenbachia'ya maruz kalma (genellikle çiğneme nedeniyle), şiddetli uyuşukluk, ağız tahrişi, aşırı salya akması ve bölgesel şişme gibi bir dizi hoş olmayan semptomlara neden olabilir. Bu yüzden hayvanlardan ve çocuklardan uzak tutunuz.

ZAKKUM

ZAKKUM

Zakkum, tarihsel olarak zehirli bir bitki olarak kabul edilmiştir, çünkü bazı bileşikleri, özellikle hayvanlar için büyük miktarlarda yenildiğinde toksik olabilir. Bu bileşikler, dar bir terapötik indekse sahip oldukları bilinen ve yutulduğunda toksik olabilen kardiyak glikozitler olarak adlandırılan oleandrin içerir.

Zakkum ekstreleri uygulanan hayvanlar üzerinde yürütülen toksisite çalışmaları, kuşların ve kemirgenlerin zakkum kardiyak glikozitlerine nispeten duyarsız olduğu sonucuna varmıştır. Bununla birlikte, köpekler ve insanlar gibi diğer memeliler, kardiyak glikozitlerin etkilerine ve "glikozidoz"un klinik belirtilerine nispeten duyarlıdır.

Lanford ve Boor, hastanelerde bulunan zakkum zehirlenmesi vakalarını incelerken şu sonuca vardılar: "Mütevazı kasıtlı tüketimle (intihar girişimleri) bile, zakkum yutulmasından kaynaklanan insan ölüm oranı genellikle çok düşüktür.

YELKEN ÇİÇEĞİ

YELKEN ÇİÇEĞİ

Zambakgillerin bir üyesi olan bu çiçek, aslında gerçek bir zambak değildir. Hava temizleyici olaraka da kullandığımız bu familya yutulduğu taktirde, dudak boğaz yanmalarına kadar rahatsız edici semptomlara neden olabilir.

PAŞA KILICI (PEYGAMBER KILICI)

PAŞA KILICI

Adını keskin kılıcımsı duruşundan alan, komşularda çok rastladığımız bitki aynı zamanda kendini bırakmadan dikey bir duruş sergiler. Eğer yanlışlıkla yutar ve zehrine maruz kalırsanız yukarıda saydıklarımıza göre daha az etkilenirsiniz. Tabii burada görülen rahatsızlıklar yine ağızda oluşan yanma ve bulantı gibi zehirlenme belirtisi için başta gelenler. Az da görülse de, dermatolojik bir reaksiyon da gözlemlendiği olmuş. Hayvanlara gelince ise kusma, aşırı tükürük salgılama ve ishal olarak reaksiyonla kendini gösterebilir.

ALEO VERA

ALEO VERA

Bu bitki evimizde, farklı formlarda medikal faydalarından dolayı bulunuyor olabilir. Eğer bitkinizin jelinden faydalanmak istiyorsanız, dış katmanındaki sarı tabakanın içindeki jele çok da temas etmeden elde edildiğine emin olun. Bu katmanlar, cildi rahatsız edebilir hatta sindirilirse rahatsızlıklara yol açabilir.

KAYA SARMAŞIĞI

KAYA SARMAŞIĞI

Estetik gözükmesinden ötürü komşularımızda, sıklıkla dış mekanlarda karşılaştığımız bir bitki türü. Fakat yenildiği zaman hem insanlar hem de hayvanlar için oldukça tehlike yaratıyor. Nefes zorluğundan, kasılmalara, ve kusmaya sebep olabilir.

ORTANCA

ORTANCA

Ortancayı yerseniz, mide kırampları, uyuşukluğa, ishalden komaya kadar semptomlar zehrin etkisini gösterebilir.

İRİS

İRİS

Hayvan ve insanlar için geçerli olarak yenildiğinde çok da sevimli olmayan bir diğer bitki de iris. Bulantı, kusma ve mide krampları, ateş ve ishal görülen zehirlenme belirtilerinden.

Her ne kadar mekanları daha sevimli yapsalarda, çiçek bitki yetiştirirken bu konuları gözönüne bulundurursak iyi olur. Minik dostlarımıza ve çocuklara dikkat!

DRASENYA

DRASENYA

Susuzluğa ve gölgeye dayanıklı olan bu tropikal bitki de iç mekanlarda oldukça sık kullanılmaktadır. Kedi ve köpekler tarafından yenildiğinde yapraklarının kusmayı tetikleyici etkisi vardır. Az miktarda yendiği zaman hayvan kendi kendini tedavi edebilir. Fakat miktar abartıldığında karın ağrısı ve böbrek sorunlarına sebep olabilir. Bitkinin kullanılacağı yer; evcil hayvanlardan uzak olmalıdır.

ORMANGÜLÜ (AÇELYA)

ORMANGÜLÜ

Kokusu ve görüntüsüyle dünyanın en güzel çiçeklerinden birisidir orman gülü, ancak yapraklarında zehir olduğunu belirtmek gerekir. Temas ve yenilmesi durumunda ölümcül sonuçlar doğurabilir. Evde beslerken çocuklarızını ve evcil hayvanlarınızı koruyun.

YILANYASTIĞI (ARUM ZAMBAĞI)

YILANYASTIĞI

Yılanyastığı bitkisi kesinlikle yenmemeli veya ısırılmamalı. Bu bitkiyi ısıran ya da yiyen kişi nefes darlığı çekecektir. Mümkün olduğunca bu bitkiyi çocuklardan uzak yerlerde bulundurmak gerekir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler