Et, süt, balık, yumurta besinler ve artan yemekleriniz nasıl saklanmalı

Et, süt, balık, yumurta besinler ve artan yemekleriniz nasıl saklanmalı
Mikropların çoğalmasını yavaşlatmak ve yiyecekleri daha uzun süre taze ve güvenli tutmak için hangi yiyecek nasıl saklanmalı merak ediyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.

İngiliz sağlık kuruluşu NHS yiyceklerin nasıl saklanması gerektiği hakkında bir bilgilendirme makalesi yayınlamış bizde sizler için bu makaleyi Türkçe'ye cevirdik. Yiyeceklerinizin sağlıklı bir şekilde nasıl saklanmasını gerektiğini merak ediyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.

Mikropların çoğalmasını yavaşlatmak ve yiyecekleri daha uzun süre taze ve güvenli tutmak için bazı yiyeceklerin buzdolabında saklanması gerekir.

Bunlar süt, et ve hazır yemekler gibi etikette "son kullanma tarihi" ve "buzdolabında sakla" ile işaretlenmiş gıdalardır.

Kalan yemeklerinizi mümkün olduğunca çabuk soğutarak (2 saat içinde) buzdolabında saklayabilirsiniz. Sakladığınız bu yemeklerinizi 2 gün içinde tüketmeniz gerekmektiğinide unutmayınız.

Yemeklerinizi ağzı açık metal kaplarda saklamayınız. Bu yemeklerinizin metalik bir tada dönüşmesini sağlar.

Yiyeceklerinizi soğutmadan önce varsa üreticinin talimatlarını izleyin eğer bu tarz bir talimat yoksa bir saklama kabına veya kapalı bir kaba yerleştirin.

Buzdolabı bakımı

Buzdolabı sıcaklığınızı 5C veya altında tutun.

Buzdolabınızın dijital bir sıcaklık ekranı varsa bile doğru olduğundan emin olmak için periyodik olarak harici bir termometre ile kontrol ediniz.

Hijyenik ve iyi çalışır durumda olduğundan emin olmak için buzdolabınızı düzenli olarak temizleyin ve inceleyin.

"Son kullanma tarihi"

Hiçbir yiyecek ne kadar iyi saklanırsa saklansın sonsuza kadar sağlıklı bir şekilde durmaz. Paketlenmiş yiyeceklerin çoğu ya bir "son kullanma" ya da (genelde Avrupa ve Amerika'da) "en iyi öncesi" tarihine sahiptir.

Ülkemizde tüm yiyecekler için genelde sadece "Son kullanma tarihi" ibaresi yer almaktadır ve bu tarihi geçmiş yiyecekleri yemek tehlikeli olabilir.

Yiyecekler bazen "son kullanma" tarihinden sonra bile iyi görünebilir ve hatta hala leziz kokabilir ama bu yemek için güvenli olduğu anlamına gelmez. Sizi hasta edebilecek zararlılar içerebilir. Sağlığınız için "Son Kulllanma Tarihi" geçmiş yiyeceklerden uzak durmanız yerinde olacaktır.

Dondurulmuş Gıdalar

Aşağıdaki listedekiler de dahil hemen hemen her şeyi dondurabilirsiniz.

  • Yoğurt
  • Peynir (dondurma işlemi dokuyu etkilediğinden yumuşak peynirleri dondurmamanızı tavsiye ederiz)
  • Süt
  • Et
  • Balık (içini temizleyerek dondurmanız daha uygun olacaktır)
  • Yumurta (Haşlanmış yumurtayı da dondurabilirsiniz)
  • Muz: dondurmadan önce soyun ve sarın veya hava geçirmez bir kaba yerleştirin
  • Pişmiş Gıdalar
  • Ekmek
  • Çilek ve domates gibi yüksek su içeriğine sahip yiyecekler don çözüldükten sonra yumuşarlar ama yine de pişirmek için iyidir taze olarak tüketilmeleri pek zevkli olmayacaktır.

Yiyecekleri hava geçirmez bir kaba koyun veya dondurucular için özel poşetlere sıkıca sarın, aksi takdirde soğuk hava yiyeceklerinizin kurumasına neden olacaktır.

Yumurtaların saklanması

Yumurtalar en iyi şekilde buzdolabında saklanır. Yumurtalar da dondurulabilir. Yumurtaları dondurmanın 2 yolu vardır:

  1. Dondurmadan önce yumurtayı sarısı ve akını ayrı plastik kaplara koyabilirsiniz. İhtiyacınıza göre dolaptan çıkarıp kullanırsınız
  2. Yine isterseniz yumurtayı çırpıp omlet kıvamına getirerekte dondurabilirsiniz

Haşlanmış yumurtayı birkaç gün buzdolabında güvenle saklayabilirsiniz. Daha uzun süre saklamak isterseniz donduruladabilirsiniz.

Et ve kümes hayvanlarının saklanması

Bakterilerin yayılmasını ve gıda zehirlenmesini önlemek için eti buzdolabında güvenli bir şekilde saklamak önemlidir.

  • Çiğ et ve kümes hayvanlarını buzdolabının alt rafındaki temiz, kapalı kaplarda saklayın
  • Etiketteki saklama talimatlarını takip edin ve belirtilen tarihten sonra yemeyin

Et ve balıkların dondurulması ve çözdürülmesi

Et ve balıkları güvenli dondurmak için:

  1. Son kullanma tarihden önce istediğiniz zaman dondurabilirsiniz
  2. Et ve balıkları pişirmeden önce iyice çözdürün
  3. Et çözülürken çok fazla sıvı çıkacaktır ve bu sıvıda bakteriler yer almaktadır, bu yüzden etlerinizi bir kasede çözdürün ve çıkan suyu kullanmayın.
  4. Hemen pişirmek istiyorsanız et veya balığı bir mikrodalgada çözdürebilirsiniz, eğer zaman sıkıntınız yoksa buzdolabında çözülmesini beklemek daha uygun olacaktır.

Etin derin dondurucuya düzgün bir şekilde sararak koyunuz, aksi takdirde yenmez hale gelebilir. Tavsiyemiz vakumlanabilir poşetler kullanarak bir vakum makinesi ile havasını alıp saklamanız yönünde olacaktır

Eti dondurucuya koymadan önce etiketlep üzerine tarih yazın ve buzunu çözdükten sonraki 24 saat içinde yiyin.

Eti uzun süre dondurabilirsiniz, ancak kalite bozulmadan tüketmek için en fazla 3-6 ay beklemenizi öneririz. Daha uzun süre donarsa da endişelenmeyin tadını iyileştirmek için pişirmeden önce marine etmeyi deneyin veya lezzet katmak için taze veya kurutulmuş kullanın.

Et ve balıkların tekrar dondurulması

Çözülmüş Çiğ etleri (kümes hayvanları dahil) ve balıkları asla tekrar dondurmayın.

Dondurulmuş et ve balıkları çözüldükten sonra pişirebilir ve daha sonra yeniden dondurabilirsiniz.

Dondurucudan çıkarılan pişmiş et ve balıkları da yeniden dondurmayın.

Dondurulmuş çiğ gıdalar sadece bir kez çözdürülebilir ve buzdolabında 24 saate kadar saklanabilir.

İsrafı azaltmak için, dondurmadan önce yemeği porsiyonlara bölün böylece ilerde ihtiyacınız kadarını çözdürüp kullanlabilirsiniz.

Artan Yemekleri Kullanma

Artan yemeklerinizi atmayın. Bunlardan en iyi şekilde yararlanmak için şu ipuçlarına göz atabilirsiniz:

  • Artan yemeklerinizi olabildiğince çabuk ( ideal olarak 2 saat içinde ) soğutun
  • Porsiyonlara ayırın ve bu şekilde dondurun
  • Kalan yemeklerinizi buzdolabında 2 gün muhafaza edebilirsiniz
  • Yiyecekleri yeniden ısıtırken, yemeğinizin sıcaklığının 70 ° C sıcaklığa erişmesini bu sıcaklıkta 2 dakika ısıtıldığından emin olun
  • Dondurulmuş yiyecekler çözüldüğünde sadece bir kez yeniden ısıtılmalıdır. Yiyecekleri ne kadar soğutup yeniden ısıtırsanız gıda zehirlenmesi riski o kadar artar
  • Dondurulmuş yiyecekler tamamen çözüldükten sonra 24 saat içinde tüketilmelidir veya eğer çiğ ise pişirilmedilir.
  • Dondurucuda saklanan yiyecekler, örneğin dondurma ve dondurulmuş tatlılar, çözüldükten sonra dondurucuya tekrar konmamalıdır
  • Güvenlik ve israfı azaltmak için dondurucudan yalnızca önümüzdeki 24 saat içinde kullanmayı planladığınız şeyi çıkarın

Tekrar kullanılabilir poşetler

Tek kullanımlık plastik buzdolabı poşetleri, yeniden kullananılabilin veya ömür boyu tekrar tekrar kullanılabilen saklama kaplarına nazaran daha güvenlidir zira bakterilerin gıdalara yayılmasını bu şekilde önleyebilirsiniz. Tabikide hijyen kurallarına uyarak tekrar kullanılabilen saklama kaplarınıda kullanabilirsiniz ama tembel bir insansanız tek kullanımlık saklam kapları sizin için daha ideal olacaktır.

Tekrar kullanılabilir saklama poşetlerini sadece çiğ gıdalar için kullanın aynı kapları pişmiş gıdalar için kullanmayın

Saklama poşetlerinizi her kullanımdan sonra çiğ et suları vs.. gibi bakteri üretebilecek durumlara karşı kontrol edin

Herhangi bir sızıntı, kir veya hasar varsa bu poşetleri kullanmayınız

Pamuklu veya kumaş bazlı saklama poşetleriniz varsa bunları çamaşır makinesi koyarak yıkayabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler