Portakal suyunun bilmediğiniz faydaları

Portakal suyunun bilmediğiniz faydaları
Özellikle kış aylarının vazgeçilmez meyvesi portakalın, lezzetli olmasının yanında sağlık açısından inanılmaz faydaları vardır. Bu makalemizde sizlere protakal suyunun bilimsel araştırmalarla da kanıtlanmış faydaları paylaşacağız.

Portakal, C vitamini ve potasyum gibi temel besinler bakımından zengin olup dünyanın her yerinde yaygın olarak tüketilmektedir.

Bununla birlikte, sağlıklı bir diyete katkıda bulunup bulunmadığına dair tartışmalar devam etmektedir.

İşte portakal suyunun sağlık açısından faydaları...

1. Birkaç Önemli Besin Maddesi Açısından Zengin

Portakal suyu, C vitamini, folat ve potasyum gibi birçok besin maddesi bakımından zengindir.

240 ml portakal suyu porsiyonu yaklaşık olarak;

  • 110 kalori
  • 2 gr protein
  • 26 gr karbanhidrat
  • Vitamin için RDA'nın % 67'si
  • Folat için RDI'nin% 15'i
  • Potasyum için RDI'nin% 10'u
  • Magnezyum için RDI'nin% 6'sı içerir.

Not: RDA Referans günlük alımı anlamına gelmektedir.Recommended daily allowance kelimelerinin baş harflerinden oluşan RDA toplumun yaklaşık %98’inin ihtiyacını belirlemek için oluşturulmuş bir standarttır.

Portakal suyu, güçlü bir antioksidan olarak iki katına çıkan ve bağışıklık fonksiyonunda merkezi bir rol oynayan, suda çözünür bir vitamin olan konsantre bir C vitamini kaynağıdır  Ek olarak, C vitamini kemik oluşumunu, yara iyileşmesini ve diş eti sağlığını geliştirmeye yardımcı olur. Portakal suyu ayrıca DNA sentezi için gerekli olan ve fetal büyüme ve gelişmeyi destekleyen folat açısından da zengindir. Ayrıca kan basıncını düzenleyen, kemik kaybını önleyen ve kalp hastalığı ve felce karşı koruyan mükemmel bir mineral potasyum kaynağıdır.

2. Antioksidan Bakımından Yüksek

Portakal suyu iyi bir antioksidan kaynağıdır.  Araştırmalar, antioksidanların genel sağlığı korumak için çok önemli olduğunu, kalp hastalığı, kanser ve diyabet gibi kronik durumlara karşı korunmaya bile yardımcı olabileceğini göstermiştir.

3. Böbrek Taşlarının Önlenmesine Yardımcı Olabilir

Böbrek taşları, böbreklerinizde biriken küçük mineral birikintileridir ve sıklıkla idrarda şiddetli ağrı, mide bulantısı veya kan gibi semptomlara neden olur. Portakal suyu, pH'ı veya idrarı artırarak daha alkali hale getirebilir. Yapılan çalışmalar, daha yüksek, daha alkali bir idrar pH'sına sahip olmanın böbrek taşlarının önlenmesine yardımcı olabileceğini göstermektedir. 

4. Kalp Sağlığını İyileştirebilir

Kalp hastalığı, her yıl dünya çapında 17 milyondan fazla ölüme neden olan ciddi bir sağlık sorunudur. Bazı araştırmalar, portakal suyu içmenin kalp hastalığı için çeşitli risk faktörlerini (yüksek tansiyon ve yüksek kolesterol gibi) azaltabileceğini ve kalbinizin sağlıklı ve güçlü kalmasına yardımcı olabileceğini göstermektedir.

5. Enflamasyonu Azaltabilir

Enflamasyon, vücudunuzun kendisini iyileştirmek ve enfeksiyonlarla mücadele etmek için doğal yoludur. Bununla birlikte, yüksek düzeyde iltihaplanmanın uzun vadede sürdürülmesinin kronik hastalığın gelişimine katkıda bulunduğu düşünülmektedir .C-reaktif protein (CRP), interlökin-6 (IL-6) ve tümör nekroz faktörü-α (TNF-α) gibi iltihaplanma belirteçlerinin tümü metabolik sendrom, kalp hastalığı ve bazı kanserler gibi durumlarda görülmüştür. Bazı araştırmalar portakal suyunun iltihabı ve buna bağlı sorunları azaltabileceğini ileri sürüyor. Araştırmalardan biri 22 kişiden oluşan 8 haftalık bir çalışmada, hem taze hem de ticari portakal suyu içmenin CRP ve IL-6 gibi iltihap belirtilerini azalttığını gösterdi - bu da potansiyel olarak hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

Portakal Suyu İçmek Zararlı mı?

Portakal suyu çeşitli yararlarının yanında kalori ve şeker bakımından kontrollü tüketilmesi gereken bir içecektir. Ayrıca diğer meyvelerden farklı olarak, liften yoksundur, yani daha az doyurur ve potansiyel olarak kilo alımına neden olabilir. Yapılan araştırmaların çoğu, düzenli meyve suyu tüketiminin zamanla kilo alımının artmasına neden olabileceğini göstermiştir. Pek çok portakal suyu türünde ilave şeker de yüksektir ve bu da kan şekeri seviyelerini artırabilir. Birkaç çalışma, meyve suyu gibi düzenli olarak şekerle tatlandırılmış içeceklerin içilmesinin tip 2 diyabet riskini artırdığını göstermiştir. Porsiyon kontrolü uygulamak ve taze sıkılmış veya % 100 portakal suyu tercih etmek, olumsuz etki riskinizi azaltırken sağlık yararlarını en üst düzeye çıkarmaya yardımcı olabilir. Kalorileri azaltmak ve kilo alımını önlemek için portakal suyunu suyla seyreltmeyi de deneyebilirsiniz.

Çocuklar için günlük meyve suyu alımının;

  • 1-3 yaş arası çocuklariçin günde 118 ml
  • 4-6 yaş arası çocuklar için 177 ml
  •  7-18 yaş arası için 240 ml 

ile sınırlandırılması önerilir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler