Orkide bakımı nasıl yapılır? Orkide bakımının püf noktaları nelerdir?

Orkide bakımı nasıl yapılır? Orkide bakımının püf noktaları nelerdir?
Orkideler çok sevilen, bakılması zor ve nazlı olarak bilinen çiçeklerdendir. Püf noktalarını bildiğiniz takdirde hem yetiştirmesi oldukça kolay ve hem de keyifli olacaktır. İşte size muhteşem görüntüsüyle hem evinizi hem içinizi güzelleştiren orkide'nin bakımı

İyi bakıldığı zaman uzun yıllar güzelliğini koruyabilen ve her yeni açan çiçeği ile daha da güzelleşen orkidelerin bakımında nelere dikkat etmelisiniz?İşte püf noktaları...

Orkidenin saksısı; mutlaka şeffaf olmalı, ışığı ve güneşi köklerinin direk görmesi gerekir.. Ayrıca ağaç kabuklarından oluşan özel bir toprak kullanılmalıdır.

BUZ İLE SULAMA

Orkide için sulama hayati derece önemlidir. Fazla sulama bitkinin köklerine onarımı zor hasarlar verir. Buzlukta dondurdugunuz buz kalıplarından yaz aylarında haftada iki kere, kış aylarında beş altı gün arayla 7-8 buz kalıbını toprakların üstüne gelecek şekilde koyun. Buz yaklaşık 2-3 saatte eriyecektir.  Bu sayede toprak suyu yavaş yavaş alır ve saksının her yerine ulaşır. Buzla suladığınız orkideler,  senede bir kere çiçek açıp, çiçekleri yaklaşık 5-6 ay canlı kalabilir. 
orkide-bakimi-buzla.jpg

Kesinlikle fısfıs ile sulamamalısınız. Bu yöntem ile sulandığında yapraklar ıslanabilir ve yapraklar kurumadığı takdirde mantar problemi olabilir.

BUDAMA

Çiçekleri solan orkidenin çiçek açan dalını eğer kurumadıysa budamayın, seneye aynı daldan tekrar çiçek verecektir. Yarıya kadar kuruyup yarıdan aşağısı canlı ise sadece kuruyan yere kadar budayın. Eğer tamamen kuruduysa tümünü budayabilirsiniz.

ORKİDENİN ÇOĞALTILMASI

Orkide çiçek açan dalından ve gövdesinden yavruluyarak çoğalır. Yavrular en az iki yaprak ve iki kök oluştuktan sonra yeni bir saksıya ayrılır. Yaprak ve kök oluşumu tam olmamış orkideler malesef tutmaz. Yavru orkidelerinde sulamasını yine buz ile yapabilirsiniz.

orkide-bakimi-buzla-2.jpg


Not: En önemlisi orkidelerde doğadaki tüm canlılar gibi "sevgiyle" büyüyüp yetişiyor.

orkide-bakimi-buzla-3.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler