Kullanılmış kızartma yağlarını ne yapmalı ne yapmamalı?

Kullanılmış kızartma yağlarını ne yapmalı ne yapmamalı?
Kızartma yağıyla ilgili önemli uyarı. Kızartma yağı kaç kez kullanılabilir uzmanından önemli bir uyarı var.

Kızartma En sevilen yiyeceklerden birisidir. Ve kızartma sonrası oluşan yağ israf olmaması adına hemen atılmaz ve tekrar kullanmak üzere bir köşeye kaldırılır.

Uzmanlar genelde fırında yapılması gerektiğini söylese de kızartmadan bir türlü vazgeçemiyoruz. Kızartma hem lezzeti hem kolaylığı nedeniyle en çok tüketilen yiyeceklerden. Peki kızartma yaptığımızda neye dikkat etmemiz gerekiyor?

Kızartma yağını en fazla kaç kez kullanabiliriz. Bazıları dört beş kez kullanıyor hatta üzerine ekleme yaparak kullanmaya devam ediyor. Oysa bu son derece sağlıksız ve zararlı bir uygulama.

Yapılan bu yanlış bir çok rahatsızlığa neden olabiliyor. Özellikle mide ve bağırsak sağlığınız için bu hatadan vazgeçin. Kızartma yağının kaç kez kullanıldığı konusunu uzmanından dinleyin:

Uygun olan rakam en fazla üç ya da dört kezdir. Eğer kızartılan şey yağda kalıntı ve artıklar bırakıyorsa bu rakam iki ya da üç kez olacaktır. Mısır unu, susam, galeta gibi maddelerle kızartılan yiyecekler yağın ömrünü kısaltacak ve yağın tekrar kullanımı daha az olacaktır. Yağın kokusu iyice ağırlaştığında, kullanım süresinin azaldığını rahatlıkla anlayabilirsiniz. Böyle bir koku almaya başladığınızda yağı kullanmayı bırakmanız gerekir.

Nasılkolay.com Sitesinin bilgilerine göre: Kızartma yağını bir kez kullandıktan sonra diğer kullanımlar için saklamak isterseniz öncelikle ocaktan alınan yağı bir süre soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra ince delikli bir süzgeçten geçirin ve yağın içerisindeki kalıntılardan arındığından emin olun. Bu işlemi gerçekleştirmezseniz, bu kalıntılar bir sonraki kızartmada yanacak ve kötü bir tat ve koku bırakacaklardır.

Süzme işleminden sonra yağı cam bir kavanoza koyun ve ağzını hava almayacak şekilde sıkıcı kapatın. Bu haliyle kavanozu ısı ve ışık ile temas etmeyeceği bir ortamda saklayabilirsiniz. Nem, ısı veya sıcaklık gibi etkenler yağda oksitlenme yaratabilir ve bu da sağlık açısından oldukça zararlıdır. Bu işlem için koyu renk bir cam kavanoz da kullanışlı olacaktır.

Kızartma yağını sonraki seferlerde de yine kızartma yapmak için kullanmalısınız. Bu yağda, bir önceki kullanımda ne kızarttıysanız yine onu kızartmanız gerekir. Aksi halde tatlar birbirine karışacak ve hoş olmayan bir tat yaratacaklardır.

İsraf olmaması adına yaptığımız bu uygulama aslında sağlık açısından hiç doğru değil. Yukarıdaki bilgiler doğrultusunda sizde önleminizi alabilir ve kızartma yağıyla ilgili doğru yöntemi uygulayabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
En Yeniler