Kış mevsiminin vazgeçilmez meyvesi narın faydaları

Kış mevsiminin vazgeçilmez meyvesi narın faydaları
Lezzetiyle kış sofralarımızı şendiren narı; meyve, nar ekşisi, nar özü, nar suyu olarak çeşitli formlarda tüketiyoruz. Peki faydalarını biliyor musunuz?

Nar, dünyadaki en sağlıklı meyvelerinden biridir. Özellikle antioksidan bakımından oldukça zengindir.

Nar; kabuk, nar daneleri ve çekirdeklerinden oluşur. Yenilebilen kısmının (yaklaşık %50), %80’ini nar taneleri (çekirdeksiz), %20’sini ise çekirdekler oluşturmaktadır. Nar tanelerinin çekirdeksiz kısmında yaklaşık %85 oranında su, %10 oranında şeker, %1.5 oranında pektin, askorbik asit ve polifenolik flavonoidler bulunmaktadır

Yapılan araştırmalar, nar kullananların hastalıklara yakalanma riskinin daha az olduğunu göstermiştir. 

İşte narın kanıtlanmış faydaları;

1.Besleyici özelliği çok fazla

Nar meyvesi yaklaşık 5–12 cm (2–5 inç) çapındadır. Kırmızı, yuvarlak ve çiçek şeklinde saplı kırmızı bir elma gibi görünüyor. Narın kabuğu kalındır ve yenmez ancak içinde yüzlerce yenilebilir çekirdek vardır.  Çekirdekler ve taneler, meyvenin yenilebilir kısımlarıdır - çiğ olarak yenir veya nar suyuna dönüştürülür - ancak kabuğu atılır.

1 bardak narın (Yaklaşık 174 gr) besin içeriği;

  • 7 gr lif
  • 3 gr protein
  • Günlük c vitamini ihtiyacının %30'ı
  • Günlük k vitamini ihtiyacının %36'ı
  • Günlük folat  ihtiyacının %16'ı
  • Günlük potasyum ihtiyacının %12'i
  • 24 gr şeker
  • 144 kalori

2. İçerisinde güçlü tıbbi özellikleri olan iki bileşen bulunuyor

Narın içerisinde bulunan punikalagin ve punisik asit son derece güçlü antioksidanlardır.

Punikalaginler, nar suyunda ve kabuğunda bulunur. Yeşil çay ve kırmızı şaraptan 3 daha daha fazla antioksidan içerir.

Punisik asit ise nar çekirdeği yağı olarak da binilir ve nar tanelerinin içindeki temel yağ asididir.

3. İltihap önleyici(anti-enflamatuar) etkisi var

Kronik iltihaplanma; kalp hastalığı, kanser, tip 2 diyabet, alzheimer gibi pek çok hastalığa nedenlerinden biridir.  Punikalaginin antioksidan özelliği sayesinde güçlü bir iltihap önleyicidir. Diyabet hastaları üzerinde 12 haftalık yapılan bir araştırmada, günde 1 bardak (250 ml) nar suyunun, CRP'yi %32 interlökin-6'yı % 30 oranında düşürdüğünü göstermiştir.  Eğer vücudunuzda iltihap varsa nar  mükemmel bir tercihtir. 

4.Prostat kanseri tedavisinde etkili

Prostat kanseri, erkeklerde sık görülen bir kanser türüdür.

Laboratuvar çalışmaları, nar özünün kanser hücrelerinin çoğalmasını yavaşlattığını ve hatta kanser hücrelerinde öldürebildiğini göstermiştir. 

5. Meme kanserine karşı etkili

Meme kanseri, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden biridir.

Yapılan çalışmalar, nar özünün meme kanseri hücrelerinin çoğalmasını engellediğini ve hata bazılarını öldürdüğünü göstermiştir.  

6. Yüksek tansiyon (hipertansiyon) 'u dengeliyor

Kalp krizi ve felçlerin en önemli nedenlerinden biri yüksek tansiyon (hipertansiyon)'dur. Yapılan bir çalışmada, hipertansiyonu olan kişiler, iki hafta boyunca günde 150 ml nar suyu tükettiklerinde kan basıncında önemli bir düşüş görülmüştür.

7. Artrit ve eklem ağrılarında etkili

Narın içindeki bileşenler iltihap önleyici etkilere sahip olduğundan dolayı artrit tedavisine yardımcı olabilir. Yapılan laboratuvar çalışmalarına göre, nar özü, kireçlenme sorunu yaşayan insanların eklem ağrılarını hafiflettiğini göstermiştir.

8. Kalp hastalığı riskinizi azaltıyor

Narın içeriğindeki punisik asit, kalp hastalığına korunmaya yardımcı olabilir. Yüksek kolestrolu olan 51 kişi üzerinde yapılan 4 haftalık bir araştırmada nar çekirdeği yağı ile önemli düşüş sağlandığı görülmüştür. Yapılan araştırmalarda nar suyunun kalp hastalığı için önemli bir risk faktörü olan yüksek tansiyonu düşürdüğü sonucuna varılmıştır.

9. Sertleşme (Ereksiyon) bozukluğu tedavisinde etkili

Nar suyu, erektil disfonksiyon semptomlarının azalmasıyla ilişkilendirilmiştir, ancak yapılan araştırmalar yeterli değildir.

10. Bakteriyel ve mantar enfeksiyonlarında etkili

Nar içeriğindeki bileşenler, zararlı mikroorganizmalarla savaşmaya yardım eder. Özellikle, yaygın diş eti hastalıkları ve maya enfeksiyonlarına karşı faydalı olabilecek antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahiptir.

11.Hafızayı geliştirmeye yardımcı

Yapılan araştırmalarda narın hafızayı geliştirdiği,  alzheimer hastalığına karşı etkili olduğu ve amaliyet sonrası hafıza kaybını önlediği kanıtlanmıştır. 

12. Egzersiz performansını artırıyor

Nar, egzersiz performansını artıran nitratlar açısından zengindir. Koşu bandında koşan 19 sporcu üzerinde yapılan bir araştırmaya göre egzersizden 30 dakika önce bir gram nar ekstresinin kan akışını önemli ölçüde artırdığını, yorgunluğu azalttığı ve egzersiz verimliliğini artırdığını göstermiştir.

Kaynak: Healthline

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler