Gözüne Uyku Girmeyenlere! Önemi Sandığınızdan Çok Fazla ve Bunları Yapınca...
“Kuş gibi uykusu var , azıcık uykuyla yetinmek" gibi ifadeleri hepimiz duymuşuzdur. Peki az uyumak sandığınız kadar masum mu? Kalp sağlığından tutun da, yaşlanmayı geciktirmeye varana kadar bir çok faydası olan uyku, daha başka hangi hastalıkların önüne geçiyor biliyor musunuz?
Uyku deyince akıllara kimi zaman keyfi dinlenme tercihi gibi bir durum gelebilir. Oysa uyku; beden, zihin ve ruh sağlığımız için son derece önemlidir. Geçmişten günümüze uyku problemleri insan oğlunun hayatında hep var olmuştur. Uyku problemi yaşamanın altında bir çok neden olabilir ve eğer uyku problemi yaşıyorsanız mutlaka doktora görünmelisiniz. Uyku uyuyamamakta, gereğinden fazla uyumakta olası bir problemin sonucu olabilir. Uyku veya uykusuzluktan ziyade, son zamanlarda özellikle pandemi döneminde esnek çalışan kişiler, veya öğrenciler gece uyumayıp gündüz uyumayı tercih edebiliyorlar. Fakat bu, sağlık açısından hiçte göründüğü kadar masum değil!
Çünkü bazı hormonlar, özellikle gece 23:00 ila 03:00 arasında salgılanmakta. Hayatımızın üçte birini oluşturan uykunun faydaları ise sandığımızdan daha fazla. Gelin düzenli uyku uyuduğunuzda, sağlığınıza nasıl katkıda bulunmuş oluyorsunuz göz atalım.
Düzenli uykunun faydaları:
- Düzenli uyku uyumak, bağışıklığı güçlendirir.
- Kanser oluşumunu azaltır.
- Öğrenme gücünü artırır.
- Hafızayı kuvvetlendirir.
- Felç riskini aza indirir.
- Kalp krizi riskini azaltır.
- Kötü kolesterolü düşürür.
- Beyni yeniler.
- Hormon salınımını düzenler
- Kalp ve damar sağlığı için önemlidir.
Uykuda beyin adeta temizlenirken, gün içerisinde öğrenilen bilgileri de kalıcı hafızaya kaydeder. Peki bizler hem bedenen, hem zihnen yaşlanmayı geciktiren uykunun kaliteli olması için neler yapmamız gerektiği konusunda ne kadar bilgi sahibiyiz hiç düşündük mü? O halde yazımızın bu kısmı oldukça önemli..
Vücudumuz ve beynimiz kendisini uykuda adeta tamir eder ve temizler. Uyanıklığımız esnasında vücudumuzda bulunan enerji kaynaklarını tüketmemiz sonucunda harcadığımız enerji zararlı bir maddeye dönüşür. Adına adenozin adı verilen bu madde arttıkça vücutta uyku isteği artar. Uyuduğumuzda ise bu madde vücuttan atılır. Dolayısıyla bu maddenin vücuda verdiği zarar uyku sayesinde önlenir. Özellikle gece 23:00 ila 03:00 arasında uyunan uyku bedeni ve beyni temizler. Vücudumuzda bu saatler arasında en yüksek düzeyde salgılanan melatonin hormonu ise, oldukça güçlü bir antioksidandır..
Bu durumda hangi saatler arasında uyumuş olmanızda oldukça önemlidir. Yani 7 saate tamamlamak istediğiniz ve nasılsa bu kadar yeterli zannettiğiniz uykunun kaliteli bir uykuya dönüşmesi için, uykuya yatış ve kalkış saatinize dikkat etmeniz gereklidir.
Peki hangi saatte ne kadar uyumalıyız?
Elbette bu durum kişinin yaşına göre değişkenlik göstermektedir. Yeterli uyku uyumak kadar, çok fazla uyumamakta önemlidir. Gereğinden fazla uyumak, kan basıncını artırarak kalbi fazla yorar. Bebekler için uyku süresi günde 18 saattir. İlkokul döneminde ki çocuklar için günde 10-11 saati bulurken, yetişkinler için 7 ile 9 saat arasında olmalıdır.
Güzel ve kaliteli uyku için neler yapılmalıdır?
- Uyuduğunuz odada ışık ve ses olmamalı
- Bilgisayar ve telefon yatakta olmamalı.
- Uyumadan 3 saat kadar önce yemek yenmemeli, alkol, sigara, kahve ve çay tüketilmemeli..
- Özellikle midede gaz yapan, yiyecek ve içeceklerden son derece uzak durulmalı.
- Mide de her hangi bir ekşime hissi varsa yastık biraz yüksek tutulmalı.
- Eğer uykunuz gelmediyse ve 20 dakika boyunca yatakta beklediyseniz, yataktan çıkıp macera içerikli ve sürükleyici olmayan bir kitap, veya hafif bir müzik işinizi kolaylaştıracaktır.
- Yaptığınız altına bırakacağınız minik bir lavanta kesesi, uykuya dalmanızı kolaylaştıracaktır.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.