Gastritiniz varsa kahvaltıda bu yiyeceklerden uzak durun

Gastritiniz varsa kahvaltıda bu yiyeceklerden uzak durun
Sindirim sistemi ile ilgili sorunlar çok can sıkıcıdır. Gastrit, reflü, zayıf veya yavaş sindirimi olan kişiler bunu çok iyi bilirler. Doğru beslenmeyi takip etmezseniz, yiyecekler en büyük düşmana dönüşebilir.

Gastritin en yaygın semptomları mide bulantısı, karın krampları ve bazı durumlarda kusmadır. Bu nedenle yediğiniz besinler, gastrit varlığında iltihaplı bir mide mukozasını etkilediği için oldukça önemlidir. Sağlıklı ve hafif bir beslenme gastrit için en doğal çaredir.

Gastrit, mide zarı iltihabı türleri için ortak olarak kullanılan bir terimdir. Gastrit iltihabı çoğu zaman mide ülserlerine neden olan bakteri türünün enfeksiyonunun doğrudan bir sonucudur.

Mide zarının iltihaplanmasına neden olabilecek her durum gastrite yol açabilir. Midenin iç duvarını koruyan mukus astarlı bariyerde zayıflama ya da yaralanma meydana gelmesi, midenin sindirim için kullandığı mide suyunun mide astarına zarar vermesini ve enfekte olmasına yol açar. Gastrit riskini artıran durumlar arasında öncelikle bakteriyel enfeksiyon bulunur. Helicobacter pylori ile enfeksiyon dünya çapında insan enfeksiyonları arasında en yaygın tür olmasına rağmen, bu enfeksiyona yakalanan kişiler arasında sadece küçük bir küme, gastrit veya alakalı diğer üst gastrointestinal bozuklukları geliştirir. Tıp uzmanları bu nedenle bu bakteriye karşı savunmasız olmanın nedenlerinin kalıtsal olabileceğine veya sigara ve diyet gibi yaşam tarzı seçimlerinden kaynaklanabileceğine inanmaktadırlar.

HANGİ YİYECEKLERDEN KAÇINILMALI?

Gastritiniz varsa herşeyden önce çok sıcak ve soğuk yiyeceklerden kaçınmalısınız. Kahvaltının yayında içtiğiniz içecek cok sıcak veya soğuk olmamalıdır. Ayrıca kahve ve kahve türevleri gastrit olan kişiler için yasaklı besinlerdendir tüketmeniz halinde ciddi rahatsızlıklar verebilir. Yine çay ve hazır meyve sularınıda mümkün olduğunca tüketmemeye özen göstermelisiniz. Karbonhidrat ve protein bakımından çok yüksek olan yiyecekleride terketmeniz gerekiyor. Özelikle birçok paketleli gıdalar genelde karbonhidrat ve protein bakımından oldukça zengindirler. Sucuk, kavurma gibi et ürünlerinin tüketiminide sınırlandırmalısınız. Ayrıca kahvaltıda taze meyve ağırlıklı bir öğün tüketiyorsanız beraberinden kuru meyve alınmasıda tavsiye edilmez.

HANGİ YİYECEKLER YENİLMELİ?
Kahvaltıda hafif bir beslenme gastritiniz için oldukça iyi gelecektir. Yağsız süt ürünleri ve yoğurt ile birlikte tam tahıllı gıdaların tüketilmesi uzmanlarca önerilmektedir. Örneğin yulaf içeren kepekli kraker ve peksimetler en uygun tahıllı gıdalar arasında yer almaktadır. Meyve yemek gastritiniz için iyidir ama turunçgiller gibi asidik olanları sınırlamak gerekir. İncir, elma, armut ve muz seçilebilecek meyveler arasında en iyileridir. Tuzlu bir kahvaltıyı tercih ediyorsanız yağ kullanımınızı olabildiğince düşük tutmaya gayret edin.

Gastritin can sıkıcı semptomlarını uzak olmak için günde 1,5 litre civarı su tüketmeniz iyi olacaktır. Rahatlatıcı ve arındırıcı etkisi olan bitki çaylarınıda tercih edebilirsiniz.

Gastritiniz varsa ayrıca aşağıda belirtilen durumlara dikkat etmeniz kaliteli bir yaşam sürmenize yardımcı olabilir. Bunlar;

  • Stresi mümkün olduğunca azaltmaya çalışın
  • Abur cuburlardan kaçının ve bunun yerine yulaf gibi kolayca tokluk hissine ulaşmanıza yardımcı olan yiyecekleri yiyin
  • Gazlı ve alkollü içeceklere yaklaşmayın
  • Sigara, kahve ve tahriş edici baharatlardan uzak durun
  • Ayaküstü beslenmeyin, Yemek yerken yavaş ve bolca ciğneyerek yemeye özen gösterin
  • Buharda pişirme, haşlama veya düşük ısıda kızartma gibi hafif pişirme yöntemlerini seçin
  • Sosisleri, salamları ve diğer paketlenmiş gıdaları ortadan kaldırın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler