COVID-19 pozitif haberi aldıktan sonraki süreçte stres ve kaygıyla baş etme yolları

COVID-19 pozitif haberi aldıktan sonraki süreçte stres ve kaygıyla baş etme yolları
Öncelikle "COVID-19 testinizin sonucu pozitif" sözünü duyduktan sonra strese girip kaygılanmanız çok normal. Sonuçta hepimiz, çok ciddi sonuçları olan küresel bir pandemi yaşıyoruz. Zihnimiz, hızla en kötü durum senaryolarına çiziyor. Eğer bir de covid testiniz pozitif çıktıysa anksiyete ve depresyon yaşamanız daha da olası...İşte, COVID-19 teşhisi ile birlikte gelen stres ve kaygı ile başa çıkmanıza yardımcı olabilecek pratik bilgiler!

Yaşadığınız Süreçin Geçici Olduğunu Kendinize Sık Sık Hatırlatın

Yaşadığınız şeyleri çoğu insanında yaşadığını, yanlız olmadığınızı kendinize sık sık hatırlatın. Yaşadığınızın geçici bir süreç unutmayın.

Duygularınızı Kabul Edin

Sizi anladığını düşündüğünüz bir arkadaşınıza yada sevdiğinize duygularınızı anlatın. Duygularınızı ifade etmek sizi daha iyi hissettirecektir.

Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın

Etrafınızda korona olmuş ve çok zor süreçten geçenler olabilir. Sonuçta, semptomlar dünyanın her yerinde kişiden kişiye farklılıklar gösteriyor. Belki de sizin vücudunuz daha kolay atlatacak!

Stresi Azaltma Yolları Bulun

Uzmanlar, COVID teşhisi ile birlikte gelen anksiyete ve depresyonun özellikle psikolojik rahatsızlıkları olanlar için daha da yıpratıcı olduğunu söylüyor. İster bir terapistle sanal bir randevu planlayarak, ister meditasyon yapmaya zaman ayırarak, isterseniz pozitif enerji alacağınız bir arkadaşınızla sohbet ederek stresinizi azaltın.

Anksiyete ve depresyon geçmişiniz olsun veya olmasın, sizi daha iyi hissettiren şeyler hakkında kafa yorun. "Sizi ne yapmak daha iyi hissettirir?" gibi sorular üzerinde düşünmeye çalışın.

Yaşadıklarınızı Normalleştirin

Bu, özellikle şiddetli semptomlarla baş ediyorsanız, hemen mümkün olmayabilir. Bununla birlikte, kendinizi biraz daha iyi hissetmeye başladığınızda, her sabah duş alalıp pijama dışında birşeyler giyerek bile enerjinizi yükseltebilirsiniz. Ayrıca kitaplarınızı düzeltebilir, yapmak istediğiniz sağlıklı tariflerin listesini çıkarabilirsiniz. Bunlar, sadece gününüzün daha iyi geçmesine yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda beyninize, hastalığınızla ilgili endişeniz olmayan, odaklanacak bir şey sağlayacaktır.

Sosyal Medya Kullanımınızı Sınırlayın

Takip ettiğiniz kişilerin mutluluk tabloları sizi daha da strese sokabilir. Kimin nerede ne yaptığıyla, ne yediğiyle ilgilenmeyin. Araştırmalar, sosyal medyada ne kadar çok zaman geçirirseniz o kadar endişeli ve depresyonda olabileceğinizi söylüyor.

Hissettiğiniz Olumsuz Duyguları Kime Söylediğiniz Konusunda Seçici Olun

Sürekli olumsuz hisleri ifade etmek sizin enerjinizi daha da azaltır. Elbette bu süreçte, yaşadıklarınızı paylaşacağınız bir iki kişi olsun ama her görüştünüz kişiye tüm duygularınızı paylaşmayın.

Etrafınızdakilerin Yardım Taleplerini Kabul Edin

Yakınlarınızın yardım taleplerini kabul edin. Çoğumuz yardım istemenin bir zayıflık olduğunu düşünüyor! Ama asıl güçlü olanlar desteğe ihtiyaç duyduğunda bunu ifade edenler.

Peki Sizler Bu Süreçten Sonra Korona Geçiren Yakınlarınız İçin Neler Yapabilirsiniz?

Bir kaç öğün yemek yapıp kapılarına bırabilir, alışverişlerini yapabilir yada sevdiği bi dergiyi/kitabı alabilirsiniz. Ya da arada telefonla arayarak, mesaj atarak yanlız olmadıklarını hissettirebilirsiniz.

Aslında belki de en önemlisi bunları, bi ihtiyacın varmı demeden ve kişi onu talep etmeden yapabilmek!!!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler