Elmanın besin değeri ve sağlığımız için faydaları

Elmanın besin değeri ve sağlığımız için faydaları
Elmanın besin değeri, başta kalp olmak üzere kanserden korunma dahil sağlığımız için faydaları nelerdir konusunu bilimsel veriler ışığında ele aldık

"Günde bir elma giren eve doktor girmez" deyimini muhtemelen duymuşsunuz. Bu deyim ilk kez 1900'lü yılların başında ortaya çıkmıştır. Araştırmalar fazla elma yemenin aslında doktora yapılan daha az ziyaret ile ilişkili olmadığını gösterse de, günlük yemek listenize elmayı eklemek sağlığınıza faydalı olacaktır.

Elmanın Besin Değeri

Elmalar, uzun vadede sizi sağlıklı ve zinde tutacak bir çok besin maddesi bakımından zengindir. Oldukça besleyici olan elmalar lif, vitamin ve mineral deposu olmakla birlikte iyi bir antioksidandır.

Orta boy elma size aşağıdaki besinleri sağlar
Kalori: 95
Karbonhidrat: 25 gram
Lif: 4,5 gram
C Vitamini: Günlük Değerin (DV)% 9'u
Bakır: DV'nin% 5'i
Potasyum: DV'nin% 4'ü
K Vitamini: DV'nin% 3'ü

Özellikle C vitamini, zararlı bileşikleri nötralize etmek için bir antioksidan görevi görürek sizi hastalıklara karşı korur.

Elmalar ayrıca quercetin, kafeik asit ve epikateşin gibi harika bir antioksidan kaynağıdır.

elmalar.jpg

Elmanın Faydaları

Elmalar Kalbinize İyi Gelir

Yapılan araştırmalara göre, daha fazla elma yemenin, kalp hastalığı da dahil olmak üzere birkaç kronik rahatsızlık riskini düşürdüğünü göstermiştir. 20.000'den fazla yetişkinde yapılan bir araştırmada, içlerinde elmanında olduğu yüksek miktarlarda beyaz etli meyve ve sebze tüketmenin felç riski düşürdüğü saptanmıştır.

Bilim insanları bu durumu elmada bulunan flavonoidlerden kaynaklandığını düşünmektedir. Flavonoidler vücuttaki iltihabı azaltan ve kalp sağlığınına iyi gelen bileşiklerdir.

Elmalar ayrıca kan basıncını ve kolesterol seviyelerini düşürmeye de yardımcı olabilecek çözünebilir liflere sahiptir.

elma-agaci.jpg

Elmalar kanserle savaşan bileşikler içerir

Elmalar, antioksidanlar ve flavonoidler dahil olmak üzere kanser oluşumunu önlemeye yardımcı olabilecek birkaç bileşik içerir

Yapılan 41 ayrı bilimsel çalışmanın neticesinde elma yemenin akciğer kanseri gelişme riskini azalttığı görülmüştür.

Başka bir çalışmada ise elma yemenin daha düşük kolorektal kanser riskine maruz kaldığı gözlemlenmiştir.

Meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyetin mide, kolon, akciğerler, ağız boşluğu ve yemek borusu kanserine karşı koruma sağladığıda başka bir araştırmada ifad edilmiştir.

Bununla birlikte, elmanın potansiyel antikanser etkilerini değerlendirmek için daha fazla araştırma yapmaya ihtiyaç vardır.

yesil-elma-tutan-kadin.jpg

Elmanın sağlığımız için diğer faydaları

Kilo vermeyi kolaylaştırır: Elmanın lif içeriği nedeniyle tokluk hissi vererek kalori alımını azaltmaya yardımcı olabilirler

Kemiklerimize faydalıdır: İnsan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalara göre yüksek miktarda meyve yemenin kemikteki mineral yoğunluğu artırdığını bunun neticesinde de osteoporoz (kemik erimesi) riskini düşürdüğü gözlemlenmiştir.

Beyine iyi gelir: Elma yemenin oksidatif stresi azaltmaya, zihinsel düşüşü önlemeye ve yaşlanma belirtilerini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğini araştırmalarda ifade edilmiştir.

Astıma karşı korur: Araştırmalar, düzenli elma yiyenlerde astım riskinin çok daha az olduğunu gösteriyor

Diyabet riskini azaltır. Büyük çaplı yapılan bir incelemeye göre, günde bir elma yiyen insanlarda tip 2 diyabet riski yemenyenlere göre %28 daha düşük çıkmıştır.

Elmalar oldukça besleyicidir. Kalp sağlığınızı korurlar ve de bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltırlar.

cimenler-uzerinde-elma.jpg

Atalarımızın da dediği gibi "Azı karar, çoğu zarar" prensibi herşeyde olduğu gibi burada da geçerli. Her gün birden fazla elma yemek birçok olumsuz yan etkiye de neden olabilir. Özellikle, lif alımınızı kısa bir süre içinde hızla artırmak, gaz, şişkinlik ve mide ağrısı gibi semptomlara neden olabilir. Diğer meyveler gibi elmalarda da her porsiyonda hatırı sayılır miktarda karbonhidrat vad. Fazla karbonhidrat alımının zararları artık hepimizce malum.

Elmaya Alternatif Olabilecek Besinler

Vitaminler, mineraller ve antioksidanlar açısından zengin olan elma size mükemmel bir katkı sağlar ve sizi zinde tutmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, birçok meyve ve sebze benzer bir besin seti sunar.

İşte zaman zaman elma ile değiştirebileceğiniz birkaç meyve ve sebze:

  • Muz
  • Yaban mersini
  • Brokoli
  • Havuç
  • Karnıbahar
  • Greyfurt
  • Lahana
  • Mango
  • Şeftali
  • Armut
  • Ananas
  • Ahududu
  • Ispanak
  • Çilek
  • Domates

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler