Dil temizliği nedir? Dilimizi nasıl temizleriz?

Dil temizliği nedir? Dilimizi nasıl temizleriz?
Zannedildiği gibi ağız bakımında sadece diş fırçalamak yeterli değil. Gece boyunca ağızda biriken toksinleri tekrar vücuda göndermemek için dilimizi temizlemeliyiz. Peki dil temizliği nasıl yapılır?

Ağız bakımı; yanlızca çürükleri korumada değil,  genel sağlığın korunmasında da  oldukça önemlidir. Ağız bakımı denilince herkesin aklına sadece dişleri fırçalamak gelse de , dil de bakımı yapılması gereken organlardan biridir. Dilin anatomik yapısı, kokuyu meydana getiren sülfür bileşikleri için uygun bir alandır. Bu sebeplerle dilin temizlenmesi, ağız kokusunun giderilmesi ve mikroorganizmaların sayılarını azaltarak ağız içi enfeksiyonlarının önlenmesi  için önemlidir. Dili temizleyerek içi sıvı dolu kesecik şeklindeki tat almamızı sağlayan tat cisimciklerinin sıkıştırılarak bakterileri de içeren sıvının dışarı çıkması sağlanır. Bu nedenle gece boyunca ağızda biriken toksinleri tekrar vucuda göndermemek için dili temizlemeliyiz. 

Dil Temizliği Hangi Aralıklarla Yapmalıyız?

Özellikle sabah hiç bir şey yiyip içmeden dil temizliği yapılmanın vücut sağlığı için önemli olduğunu kanıtlayan pek çok araştırma vardır. Eğer yapabiliyorsanız , her diş fırçalama işleminde dil temizliyi yapabilirsiniz.

Dil Temizliğinde Neler Kullanılabilir?

Dil fırçaları

Dil üzerindeki bakteri plağını sıyırmak için dilin yapısına özel geliştirilen dil temizleyicileri ve dil fırçaları üretilmiştir. 2008 yılında Journal of Applied Oral Sciences'da yapılan bir araştırmada, dil fırçalarının, dil kazıyıcılarla neredeyse aynı etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Dil fırçası, diş fırçaları gibi mide bulandırmaz. Koku yayan bakterilerin saklandığı yarıklara nüfuz eder. Bakterileri etkili bir şekilde temizler.

Dil Kazıyıcı

Dil kazıyıcı, dili temizlemek için kullanılan geleneksel bir yöntemdir. Bu yöntem, Hindistan'da ve Çin'de eski çağlardan beri kullanılmaktadır.

Diş Fırçası

Dil fırçalama işlemi biraz rahatsız etse de diş fırçası ile yapılabilir. Diş hekimleri tarafından çok fazla önerilmez. Normal bir dış fırçası dişin yüzeyleri için tasarlandığı için dil üzerindeki prüzlü yüzeyi yeterince temizleyemez. 2004 yılında Journal of Periodontology tarafından yapılan bir araştırmada, uçucu kükürt bileşiklerinin üretimini diş fırçasının %45, dil kazıyıcısının ise %75 oranında azalttığını ortaya koymuştur. Eğer dilinizi bir diş fırçasıyla temizleyecekseniz, yumuşak bir dış fırçası seçin ve diş fırçanızla dilinizi fırçaladığınız fırçanın ayrı olmasına özen gösterin.

dil-kaziyici-jpg.jpg

Dil Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

  • Dilinizi temizlemek için kullanacağınız aparatı öncelikle yıkayın.
  • Dilinizi çıkarabildiğiniz kadar dışarı çıkarın.
  • Daha sonra gözlemleyin.Beyaz bir görüntü varsa ki bunlar bakterilerdir.Özellikle o bölgelerin daha çok hijyenini sağlayın.
  • Dil temizleme aparatı ile nazikçedilinizin arka tarafından önüne doğru çekin. Sıyırma işlemini 3-4 kez tekrarlayın. 
  • Bu işlem sırasında ortaya çıkan tükürüğü yutmayın, tükürün.
  • Kullandığınız aparatı tekrar yıkayın.
  • Dilinizi temizledikten sonra ağzınızı bol su ile çalkalayın.

Dil temizliğinin faydaları nelerdir?

  • Daha iyi tat algılamayı sağlar.
  • Hastalıklara yol açabilecek zararlı plak ve bakterilerin giderilmesine yardımcı olur.
  • Ağız kokusu tedavisinde en etkili yöntemdir.
  • Diş plaklarını azaltır.
  • Genel vücut sağlığı korumak için önemlidir..

Dilinizde olağandışı bir değişiklik fark ederseniz, bir doktor veya diş hekimi ile konuşmaktan çekinmeyin.

 



 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler