Derdinize Çare Bulduk! Beyninizi Verimli Hale Getirerek Hedefinize Ulaşmak Mümkün..

Derdinize Çare Bulduk! Beyninizi Verimli Hale Getirerek Hedefinize Ulaşmak Mümkün..
"Sınava hazırlanmam gerek ama bir türlü ders çalışamıyorum" ya da "Dersin başına otursam da devamlılık sağlayamıyorum” diye dertlenenlerden misiniz? O zaman bu yazı tam size göre.... İşte verimli ders çalışma teknikleri

Sınavlar; her ne kadar öğrenciler hoşlanmıyor olsa da, hayatın bir gerçeği olarak karşımızda durmakta. Üstelik yalnızca öğrenci iken değil, öğrencilik bittikten sonra da hem çalışmak için, hem de sonrasında kariyer basamaklarını tırmanmak için en önemli araçlardan birisi. Peki sınava hazırlanırken verimli ders çalışabiliyor musunuz? Yoksa siz de benim gibi uzun süreli ders çalışamamaktan şikayetçi misiniz? Eğer cevabınız evet ise, bu yazının içeriğinde anahtar çözüm önerileri bulabileceksiniz.

Sınava uzun süre çalışabilme tüyoları ile işinizi kolaylaştıracak maddeler, kesinlikle bir kâğıda aktarılarak duvara asılmayı hak ediyor. Eğitim koçlarının öğrenciler üzerinde en etkili gördüğü bu kuralları sizler için araştırdık, bir araya getirdik. 

Bakalım bu önemli ip uçları nelermiş.

✔️ Öncelikle yapacağınız ilk iş bir plan oluşturmak. Derse oturmadan önce kısa süreli planlar yapmak ,işinizi büyük oranda kolaylaştırır. Bazen bir başkasının yaptığı planlardan da faydalanmak isteriz. Fakat unutmayın ki, kendinizi en iyi siz tanıyorsunuz. Eksiğiniz neler, hangi konuya ağırlık vermelisiniz bunların cevabı sizde. Bu yüzden kendi planınızı kendiniz oluşturmaya gayret edin.

✔️ Masa başına geçmeden önce “bugün şu ve bu derslere şu kadar çalışacağım” şeklinde kısa notlar alarak kararlı bir biçimde oturun! Eğer bunu da yaptınızsa, hadi bakalım başlıyoruz. 

✔️ Kendinize olumlu telkinler verin. Beynimiz inandığı şey her ne ise harekete geçer. Olağanüstü bir yapıya sahip te olsa, bir bebek gibi söylenilen her şeye inanan bir bilinçaltımız var. Bu durumda dile getirdiğiniz  “off ders çalışmak istemiyorum” “ders çalışmak çok sıkıcı” gibi cümleler, bizim için pekte iyi olmayabilir. Çünkü söz tohum gibidir. Bilince atılınca tutar. Sonrasında ne kadar gayret göstersekte, inandığı şey için harekete geçen beyin, algıyı kapatır. Bu durumda yapılacak olan şey, hedeflerinize ulaştığınızı hayal ederek bilince yardımcı olmak... 

✔️ "Şu kadar saat çalışacağım” diyerek oturduğunuz dersin başında o belirlediğiniz süre bitene kadar durmak zor olabilir. Maalesef o işten bir başka işe alışan, o videodan bu videoya geçen zihnimiz  sıkılacak ve sizi zorlayacaktır. Kesinlikle taviz vermeden, belirlediğiniz süre bitene kadar ders çalışmayı bırakmayın. Merak etmeyin başlangıçta zor olsa da, sonra alıştığınızı görmek sizi de mutlu edecektir. 

✔️ Sözsüz Müzik dinlemek. Sözsüz müzikler eşliğinde ders çalışmak motivasyonunuzu artırmaya yardımcı olacaktır. 

✔️ Kronometre kullanmak. Evet ders çalışmak için oturduğunuz da mutlaka kronometre açın. Belirlediğiniz zaman dilimi içerisinde hiç bir şekilde o dersi bırakmayın. Kronometre sizin için başınızda ders sonuna kadar bekleyen bir rehber niteliğinde.

✔️ Ders çalışılan ortamı değiştirmek. Zaman zaman mekanı değiştirmek, motivasyon açısından önemlidir. “Tebdili mekanda ferahlık vardır”sözü boşuna söylenmemiştir. Özellikle kütüphane gibi alanlarda, başkalarının da ders çalışmakla meşgul olduğu ortamlarda ders çalışmak ,motivasyonunuzu artıracak, süreklilik kazandıracaktır.

✔️ Kendinizi ödüllendirin. Derse başlarken kendinize belirlediğiniz zamanın sonunda, sevdiginiz bir şey yapmakla ödüllendirmeye karar verin. Hedefe ulaşınca ödülünüzü rahatlıkla alabilirsiniz. Bu bazen izlemekten hoşlandığınız bir film, bazen bir çikolata olabilir. 

✔️ Yanınızda kesinlikle telefon, bilgisayar gibi araçlar olmamalı. Özelikle telefon, sesini duymayacağınız göremeyeceğiniz yerde olsun. Hatta mola da bile bakmamaya özen gösterin. Tamamı ile ders çalışmanız bittiğinde elinize alabilirsiniz. Arayanlara ve mesajlara daha sonra dönebilirsiniz. Çünkü telefon bir çekim alanı gibidir. Elimize aldığımız an, gördüğümüz her hangi bir bildirimle girebileceğimiz uygulamanın içinde kaybolarak saatlerimizi geçirebiliriz. Bu duruma hiç fırsat vermemek için, telefondan uzaklaşmak en güzeli.

Tüm bunlar, o çok şikayetçi olduğumuz ders çalışırken devamlılığı sağlayamama durumunda dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar. "Çok geç kaldım ve eksiğim çok" mu diyorsunuz? Hiç bir şey için geç değildir. Yeniden başlamak için her zaman şansımız var. Unutmayın! Başlamak bitirmenin yarısıdır..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler