Dere kenarlarında yetişen böğürtlenin faydalarını öğrenince vazgeçilmeziniz olacak

Dere kenarlarında yetişen böğürtlenin faydalarını öğrenince vazgeçilmeziniz olacak
Böğürtlen meyvesinin besin içeriği çok geniştir. İçerisinde bol miktarda C vitamini ve antioksidan bulundurur. Ayrıca böğürtlen meyvesi ideal ve göz ardı edilemeyecek bir şekilde çözünür ve çözünmez lif kaynaklarını oluşturur. Böğürtlen meyvesi genel olarak bağırsak işleyişini düzenlemeye, kolesterolü düşürmeye ve kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye katkı sağlar.

Böğürtlen A vitaminini de içerisinde barındırır. Bu sebeple böğürtlen meyvesi, göz sağlığı için önemli bir besin kaynağı haline gelmiş oluyor.

İçerisinde bulundurduğu E vitamini ise güçlü bir antioksidandır ve vücut sağlığı korumasında önemli rol oynar.

Böğürtlen içeriğindeki niasin, riboflavin, pantotenik asit ve folat gibi B vitaminleri sayesinde beyin sağlığı hususunda da ön plana çıkıyor.

Böğürtlen, bakır, manganez, magnezyum ve potasyum da dahil olmak üzere birçok temel minerali içerir.

Ayrıca fitokimyasallar (bitki kimyasalları) açısından da zengindir. Bu tür bileşikler, vücudun genç ve dinamik kalmasında ve kronik hastalıkların riskinin düşürülmesinde etkilidir.

Böğürtlene rengini veren antosiyaninler ise kalp damar hastalıkları, iltihaplanma, kanser ve diğer nörolojik hastalıklara karşı korunmaya yardımcı olur.

Bu kadar fazla yararlı besin maddeleri içermesine rağmen her meyve gibi böğürtleni de az tüketmek gerekir. Çünkü içerisinde bulunan früktoz şekeri fazla tüketimde vücut sağlığına zararları olabilmektedir.

tabakta bögürtlen

Böğürtlen Besin Değerleri (100 g için)

  • Kalori: 43 kcal
  • Yağdan Kalori: 0
  • Toplam yağ: 0,49 g
  • Doymuş yağ: 0,014 g
  • Trans yağ: 0 g
  • Kolesterol: 0 mg
  • Sodyum: 1 mg
  • Toplam karbonhidrat: 9,61 g
  • Diyet lifi: 5,3 g
  • Şeker: 4,88 g
  • Protein: 1,39 g
  • A vitamini: 11 ug
  • C vitamini: 21,0 mg
  • Kalsiyum: 29mg
  • Demir: 0,62 mg

Böğürtlen Hakkında Yapılan Çalışmalar

Böğürtlenler siyanidin, glikozit, ellagik asit, lignanlar gibi kansere karşı koruyucu özelliklere sahip olan maddeler bakımından çok zengindir. Breast Cancer Research and Treatment dergisinde yayınlanan bir araştırma menopoz sonrası meme kanseri teşhisi konulan kadınlarda yüksek miktarda bitki lignanı tüketenlerin daha düşük ölüm riski taşıdığı kaydedilmiştir.

Böğürtlenin beyin sağlığınız üzerinde de faydalı etkileri oldukça fazladır. Journal of Agricultural and Food Chemistry’nin bir çalışmasında, böğürtlen, çilek ve diğer meyvelerdeki yüksek antioksidan seviyelerinin yaşa bağlı hafıza kaybını yönetmeye yardımcı olduğu kesin olarak kanıtlanmıştır.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler