Başarılı bir insan olmak için neler yapılmalı?

Başarılı bir insan olmak için neler yapılmalı?
Başarılı insanlara gıpta ile bakar, bu başarının getirdiği mutluluğu yaşadıklarını görünce şöyle bir iç çekeriz değil mi? Peki bu insanlar başarıyı nasıl yakalamışlar hiç düşündünüz mü? Bizler sizin için bu konuyu enine boyuna araştırdık. Bakalım başarının sırrı nerede gizli?

Bu hayatta bir çoğumuzun hayalleri ve ulaşmak istediği hedefleri var elbet. Fakat bazen öyle olur ki; bu hayaller yalnızca hayalde, hedefler ise dilde kalıyor. Oysa kaçınılmaz bir gerçek var ki; o da zamanın çabuk geçtiği. Madem bu kadar hızlı geçen bir vakitle karşı karşıyayız, o zaman kolları sıvayarak bu hayal için harekete geçmenin tam zamanı!

Bir öğreti şöyle söyler. “Akıllı insan başkalarının yaşamından kendine ders çıkarabilendir”. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak başarılı insanların olmazsa olmazları nelermiş öğrenelim.

Ertelememek

Evet.. Başarının en büyük anahtarı, yapılacak iş ne olursa olsun ertelememek. Az sonra yaparım derken bir bakmışız ki, zaman bitmiş. Bundan dolayı en basit görünen işten en büyüğüne kadar yapılacak ilk iş ertelemeden anında harekete geçmek. Ne diyoruz 3-2-1 başla :)

Zaman Planlaması

Yapılan istatistikler şunu gösteriyor ki; ülke olarak uykuyu çok seviyoruz. Oysa erken kalkmak insana yol aldırır derken büyükler, hiçte haksız sayılmazlar. 8 saati geçmeyecek şekilde uyumak, güne erken saatlerde başlamak ve o günün planını ne olursa olsun yapmak oldukça önemli. Bazen işler planladığınız gibi gitmezse de endişelenmeye lüzum yok. Başarılı insanların da zaman zaman günlük planlarının yalnızca %40’ını uyguladıkları bir gerçek. Ama pes etmemişler. Önemli olan pes etmeden kaldığınız yerden devam etmek.

Hedefi Net Bir Şekilde Belirlemek

Küçük olarak gördüğünüz konularda bile hedef belli olmalı. Mesela; “bu derse çalışacağım” yerine, “bu konuyu çalışacağım” veya “şu gün şu kadar saat çalışacağım” diyecek kadar bir netlik olmalı. Kısacası çerçeveyi güzel çizmeliyiz.

Yapılacak İşi Son Ana Bırakmamak

Başarılı insanların bir diğer sırrı da, işleri son ana bırakmamak. Hatta bunun için yapılacak olan işleri "acil ama önemli değil" ve "önemli ama acil değil" gibi kategorilere ayırarak, önceliği “önemli olup, acil olmayana” vermişlerdir. Bu durumda önemli iş, son ana bırakılmadan yapılmış oluyor. Çünkü son anda yapılan iş kişiyi oldukça zora sokarken, geçiştirilerek yerine getirilir. Bu ise ne iş hayatında, ne öğrencilik hayatında kişiye başarıya götürmez.

Gereksiz Gördükleri İşlerle ilgilenmezler

Başarılı kimseler, gereksiz olarak gördükleri ve kendilerine katkısı olmayacak konulardan hep uzak durmayı tercih etmişler. Sosyal medya gibi, içeriği çokta dolu olmayan TV programları gibi aktiviteler hayatlarında fazla yer etmediği için, zamanı daha verimli kullanmışlar.

Bir Plan Yaptıklarında, Bu Planı Bozabilecek Tekliflere Hayır Demek!

Evet.. Tam olarak belki de bir çoğumuzun dertli olduğu konulardan birisidir "hayır diyememek”. Düşünsenize, evdesiniz ve “şu saate kadar şu konuya çalışacağım ”dediginiz bir anda, arkadaşınızdan dışarı çıkıp bir kahve içmeniz için teklif geldi. Ne kadar cazip öyle değil mi? İşte tam bu anda irade göstererek “hayır” diyebilmek, başarıya giden yolda büyük adımlar atmaya başlamış olduğunuzu gösterir.

Egzersiz Yapmak

Güne erken başlamak maddemizi yukarda dile getirmiştik. Başarılı insanlar erken uyanıyorlar evet. Ama gözden kaçırılmaması gereken en önemli maddelerden biriside” SABAH EGZERSİZİ”

Çünkü bedeniniz ve zihniniz egzersizle birlikte güne hazır hale gelir ve motivasyonunuzu yükseltir. Çok değil 30 dakika yürüyüş yeterli!

Kitap Okumaya Vakit Ayırmak

Belki de bir çoğumuzun isteyip devamlılığını sağlayamadığı bir konu da kitap okuma alışkanlığı. Fakat artık öyle bir çağda yaşıyoruz ki; kitap okuma uygulamaları var. Telefonunuza veya tabletinize indirdiğiniz bu uygulama sayesinde isterseniz okuyabilir, isterseniz dinleyebiliyorsunuz. Bu sesli kitaplar sizin işinizi kolaylaştırırken, zamanla kitap okuma alışkanlığı edinmenizi de sağlayacaktır. Kendinize büyük hedefler belirlemenize gerek yok. Başlangıçta 5-10 sayfa ile bile başlayabilirsiniz. Önemli olan, az da olsa devamlı yapmak ve ara vermemek.

Ve Son Maddemiz İse, Yapılan İşten Keyif Almak.

Başarılı insanlar aynı zamanda mutludurlar. Çünkü koydukları hedeflerini keyif alarak yapmış, gün içerisinde yaptıkları en basit planlarını bile uygularken keyifle yerine getirmişledir. Dolayısıyla hem hedefe giden yolda, hem yolun sonunda mutlulukları da kaçınılmaz olmuştur.

Sizde planınızı yapmakta acele edin ve hemen yola koyulun. Neydi ilk kural “ERTELEME”!

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler