Bal, glüten içerir mi?

Bal, glüten içerir mi?
Glüten alerjiniz mi var? Ya da çölyak hastası mısınız? Peki bal sizin için uygun bir gıda mıdır? Glüten içeren ballar da var mıdır?

Bal, bitkilerin çiçeklerinden veya diğer canlı kısımlarından salgılanan nektarın, bal arıları tarafından toplanması, işlenerek petek gözlerine depo edilmesi  ile üretilen doğal zengin içerikli bir gıdadır.

Balın kimsayasal içeriği balın cinsine , yetiştiği yere göre değişiklik gösterse de genellikle; %82 karbonhidrat, %17 su, %0.7 mineral madde, %0.3 protein ve vitamin, organik asit, fenolik bileşikler ve serbest aminoasit gibi makro ve mikro bileşenlerden oluşmaktadır. Bu bileşenler sayesinde bal  antioksidan özelliklere sahip olur ve hastalıkların tedavisinde bile kullanılabilir.

Yukarıdaki değerlere bakıldığında balın, karbonhidrat ve antioksidan açısından oldukça zengin gıda olduğunu söyleyebiliriz.

Yapılan başka bir araştırmada; 1 çorba kaşığı (21 gr) balın; 64 kalori ve 17 gr karbonhidrat içerdiği ve neredeyse hiç protein, lif ve yağ içermediği gözlenmiştir.

Peki bu kadar şifalı bir besin olan bal glüten içerir mi? Glütensiz beslenmede bal kullanılabilir mi?

Gluten, buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir proteindir. Bu proteinler, hamura elastik ve esnek yapısını verir. Pek çok insan glüteni tolere etse de; çölyak hastaları, glüten alerjisi olan kişiler glüteni kesinlikle tüketmemelidir.

Bu bilgiler ışıgında bal içerisinde tahıl bulunmadığından  glütensizdir diyebiliriz.  Fakat bazı özel aromalı ballar, glüten içerebilecek tatlandırıcılar veya katkı maddeleri gibi ek bileşenler içerebilir. Aynı zamanda balın üretildiği tesiste önem arz etmekte olup, glüten içeren gıdalarla temas edilmesi durumunda problem olabilmektedi ve glütene maruz kalabilir.

Doğal gerçek glutensiz bal nasıl seçilir?

Günümüzde sahte balı anlamanın en garanti yolu laboratuvar analizi yapmaktdır. Baldaki diastaz, prolin ve c4 şeker miktarına bakıp Türk Gıda kodeksi Bal tebliğinde belirlenen miktarların ile uyumlu olup olmadığını kontrol edilir. Bal tebliğine göre diaztas değeri balda  en az 8, prolin değeri en az 300 ve C4 değeri de en fazla %7 şeklinde olması gerekir. Bu kriterlere uymayan bal sahte baldır..Balınızın glütensiz olup olmadığını kontrol etmenin en iyi yolu etiketi dikkatlice okumaktır.

Balınızın glütensiz olup olmadığından emin değilseniz, içerikleri ve işleme uygulamaları hakkında soru sormak için direk üreticiyle iletişime geçebilirsiniz.

Glüten içermeyen diğer yiyecekler için tıklayınız.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler