Bağırsak sağlığının cildiniz üzerindeki etkilerini biliyor musunuz?

Bağırsak sağlığının cildiniz üzerindeki etkilerini biliyor musunuz?
Bağırsak sağlığınız genel sağlığınızla bağlantılıdır ve buna cildinizin sağlığı da dahildir. Bu fikir yeni değil. Araştırmacılar 1930'larda bağırsak sağlığınız ve cildiniz arasında bir bağlantı olduğundan şüpheleniyorlardı ve tabii ki haklıydılar.

Bu, bağırsağınızda iltihaplanma yaşıyorsanız, cildinizde ve aslında tüm vücudunuzda semptomlar görme olasılığınız olduğu anlamına gelir. Bu yüzden bağırsak iltihabınızın nedenini öğrenip tedavi ederseniz akne, sedef hastalığı ve diğer cilt hastalıklarını da hafifletebilirsiniz.

Bağırsak İltihabı cilt sorunlarına nasıl yol açar?

Bağırsağın cildiniz üzerinde nasıl bu kadar derin bir etkisi var? Bağırsak-deri ekseni, bağırsağı ve cildi birbirine bağlayan iki yönlü bir yoldur. Bu bağlantı yoluyla, bağırsak mikroplarınız cildinizde iltihaplanma ve sebum (normalde ciltte bulunan yağlı, mumsu madde) üretimi gibi şeyleri etkileyen sinyaller gönderir. Bu sinyal verme sürecinde bağırsağınızdaki herhangi bir şey bozulursa, cildiniz etkilerini hissedecektir.

Enflamasyon bu rahatsızlığa kolayca neden olabilir. Bağırsak sağlığınız, sağlıklı bağırsak mikrobiyotasına ve bağırsak bariyerinizin bütünlüğüne bağlıdır. Bağırsak floranız bozulursa (bağırsak disbiyozu olarak bilinen bir durum) veya bağırsak bariyerinizin bütünlüğü tehlikeye girerse (bağırsak geçirgenliği veya "sızdıran bağırsak" olarak bilinen bir durum), sonuç olarak bağırsak sağlığınız zarar görür. Beslenme şekliniz ve enfeksiyonlar bağırsak floranızın sağlığını ve bağırsak sağlığınızı tehlikeye atabilir.

Bağırsak rahatsızlıklarından kaynaklanan 3 cilt problemi

Peki bağırsak sağlığınızla en yakından ilişkili cilt sorunları nelerdir?

Akne

Akne, cilt çok fazla sebum ürettiğinde ortaya çıkar, bu da gözenekleri ve saç köklerini tıkar. Akne genellikle, komedon olarak ortaya çıkan enflamatuar olmayan veya ciltte püstül, kist, papül ve nodüllere neden olabilen inflamatuar olarak kategorize edilir. Geleneksel tedaviler genellikle topikaldir ve sebum üretimini azaltmaya ve herhangi bir aktif cilt enfeksiyonunu (sıklıkla antibiyotiklerle) tedavi etmeye odaklanma eğilimindedirler.

Tahmin edebileceğiniz gibi, topikal tedaviler sivilceye neyin sebep olduğunu ele almak için fazla bir şey yapmaz ve antibiyotiklerin kendi potansiyel sorunları vardır. Bununla birlikte, altta yatan bağırsak sorunlarının ele alınması bir tedavi sunabilir.

Akne yaşıyorsanız, bağırsak disbiyozu da yaşıyor olabilirsiniz. Bağırsak mikrobiyomunuz lipidleri ve doku yağ asidi profillerini etkiler ve sebum üretiminin yanı sıra sebumun yağ asidi bileşimini de etkileyebilir. Bozulmuş sebum akneye neden olabilir; aslında bu, neden bir çalışmada sivilceli kişilerin yüzde 54'ünün bağırsak florasında önemli değişiklikler olduğunu bulduğunu açıklayabilir.

Araştırmalar, bağırsak bariyeri bozulduğunda bağırsak bakterilerinin kan dolaşımına erişebileceğini ve ciltte birikerek cildinizin sağlığına zarar vereceğini göstermiştir. Ayrıca, bağırsak geçirgenliğinin artmasının sivilceli önemli sayıda insan için bir sorun olduğuna dair kanıtlar görüyoruz ve bu da sızdıran bağırsak ve sivilce arasında bir bağlantı olduğunu düşündürüyor.

Egzama

Egzama, kırmızı, kaşıntılı ciltte alevlenmelerle karakterize otoimmün bir durumdur. Egzama, cilt bariyerine zarar vererek, cildin kurumasına ve diğer sorunların yanı sıra kaşıntılı kızarıklıklara ve cilt enfeksiyonlarına yatkın olmasına neden olur. Egzamanın nedeni geleneksel tıpta tam olarak anlaşılmamıştır ve tedavi genellikle kuru cilt, tahriş edici maddeler ve aşırı stres gibi bilinen tetikleyicilerden kaçınma sürecini içerir.

Bağırsak sağlığınız bağışıklık sisteminizle yakından bağlantılıdır. Kısa zincirli yağ asitleri gibi faydalı bağırsak bakterilerinin metabolitleri, sağlıklı ve sağlam bir bağışıklık sistemine katkıda bulunur ve bağırsak disbiyozu bağışıklık tepkinizi bozabilir. Genel olarak otoimmünite ve özel olarak egzama hakkında öğrenecek çok şeyimiz olsa bile, bazı araştırmalar bağırsak egzama bağlantısı fikrini desteklemektedir. Seboreik dermatiti (bir tür egzama türü) olan kişileri içeren bir çalışma, normal bağırsak florasında bozulmalar olduğunu belirtti.

Sedef Hastalığı

Egzamaya benzer şekilde sedef hastalığı, ciltte kendini gösteren otoimmün bir durumdur. Sedef hastalığı durumunda, cilt semptomları kabarık plak veya pulları içerebilir ve bazı insanlar ayrıca eklemlerinde şişlik, sertlik ve ağrı yaşarlar. Ayrıca yine, egzamaya benzer şekilde, sedef hastalığının nedeni geleneksel dünyada tam olarak anlaşılmamıştır ve tedavi, durumun alevlenmesine neden olan tetikleyicileri belirleme ve sonra bunlardan kaçınmayı öğrenme sürecini içerir. Bağırsak ve bağışıklık sistemi yakından bağlantılıdır ve bu bağlantıyı sedef hastalığı ile tekrar görebiliriz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler