Aç karnına kahve sağlıklı mı? Aç karnına kahve içtiğinizde vücudunuzda ne olur?

Aç karnına kahve sağlıklı mı? Aç karnına kahve içtiğinizde vücudunuzda ne olur?
Sabahlar kalkar kalkmaz doğruca kahve içenlerden misiniz? Öylese bu haberimiz sizi çok fazla ilgilendiriyor.

Psikosomatik Tıpta yayınlanan araştırma, kafeinin katılımcıların kortizol seviyeleri üzerinde bir etkisi olduğunu gösterdi, ancak bu, sabahları düzenli kahve içip içmemelerine bağlıydı. Stresle en çok ilişkilendirilen hormon olan kortizol, genellikle sabahları en yüksek seviyededir. Araştırmacılar, yaptıkları çalışmada, düzenli kafein alımının, kortizolün günlük işleyiş üzerindeki etkisini körelttiğini buldular.

Bath Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen bir başka araştırma, katılımcıların sabahları ilk iş olarak şekerli bir içecek içme ile bir fincan sade kahve içmeye karşılaştırdı. Araştırmacılar, içeceklerin bir kişinin kan şekeri seviyeleri üzerinde ne gibi bir etkisi olduğuyla ilgileniyorlardı. Şekerli içecek belirgin bir değişikliğe yol açmazken, katılımcılarda sade kahveyi içtikten sonra kan şekeri seviyelerinde bir artış ve glikoz toleranslarında bir düşüş gözlemledi.

Yüksek glikoz seviyelerinin uzun süre tekrarlaması, diyabet ve kalp hastalığının gelişimi için daha büyük riskler meydana getirebilir.

Yukarıdaki araştırmalardanda anlaşılacağı üzere sabah aç karnına kahve içmek zararsız gibi görünse de, aslında kişinin kortizol hormon seviyesini, uyku alışkanlıklarını ve metabolik işlevlerini etkileyebilir.

Peki kahve tutkunları ne yapmalı?

Sabahınıza bir shot espresso, köpüklü kapuçino veya bir fincan sade kahve ile başlayarak vücudunuzun doğal düzenini bozarsınız. Uzmanlarında dediği gibi sabahları herhangi bir şey yemeden önce kahve içmek normal kortizol işlevini bozabilir; bu durum kortizolün öngörülemeyen zamanlarda yükselmesine veya kortizol seviyelerinin (yani stres seviyelerinin) sürekli yüksek olmasına neden olabilir.

Neticede daha az enerji, beyin sisi ve günün ilerleyen saatlerinde şekerli, karbonhidratlı enerji ısırıklarına ulaşma dürtüsü sizi bekler. Bundan kaçınmaya yardımcı olmak için kafein ihtiyacınızı kahvaltıdan sonraya saklayın ve güne besleyici bir atıştırmalık veya yemekle başlamayı planlayın. Bu basit hareket , gün boyunca daha iyi yemek seçimleri yapmanıza ve günlük aktivitelerinizi yaparken enerjinizi yüksek tutmanıza yardımcı olabilir.

Kahvaltıda kahve içmek yerine, farklı aromalı çaylar veya bitki çaylarını tercih edebilirsiniz. Yeşil çay , kahveye göre daha hafif bir kafeinli alternatif olabilir ve önemli sağlık yararları ile birlikte gelir (daha düşük kan basıncını, kalp hastalığı riskinin azalmasını ve kolesterol seviyelerinin düşmesini düşünün).

Yeni bir rutine başlamanın asla kolay olmadığını bilsek de, bunu yapmanız halinde vücudunuz size teşekkür edecek bundan emin olabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler