Bu yılı manevi anlamda değerlendirmek için neler yapabiliriz?

Bu yılı manevi anlamda değerlendirmek için neler yapabiliriz?
Her yılın başında, bir yıllık planlar yaparız. Hayatımıza dahil edecegimiz bilgilere, yeniliklere kapı aralamak isteriz. Bu yıl planlarınızın içerisine yenilikler ekleyerek takviminizi canlandırmaya ve adeta manevi bir şölenle ruhunuzu da dinlendirmeye ne dersiniz?, Sizlere bir yıl içerisinde yapabileceğiniz, ve sonucunda pişman olmayacağınız harika bir program hazırladık. İşte bu yıl ki takviminizde yerini alacak güzellikler...

Yeni bir yıla girdiğimiz bu günlerde, zamanın çok hızlı geçip gittiğini bir kere daha idrak etmiş bulunmaktayız. Her birimiz zaman zaman hayata dair planlar yapar , fakat bir yerden sonra devam ettiremeyiz. Sonrasında vakit geçer ve o geçen zamanı değerlendirememin acısını hisseder ve üzülürüz. Oysa hiçbir şey için geç değildir.

Bazen de bir yerden başlamamız gerektiğini bilir, fakat nereden başlamamız gerektiğini bilemeyiz. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak, sizler için kişisel planınızı oluştururken istifade edebileceğiniz bir manevi bir program hazırladık.

Peygamber Efendimiz (S.A.V.) “Amellerin en faziletlisi az da olsa devamlı olanıdır” buyurmuşlardır. Buna istinaden az fakat devam edebildiğimizde, hayatımıza çok şey katabilecek küçük adımlarla başlamak, yaptığımız güzel işlerin alışkanlık kazanmasına vesile olur.

İşte sizler için hadisler ışığında bir yıllık planımız

  • Günde yalnızca 2 sayfa Kur-an okuyabiliriz.( Bu sayede, 1 sene içerisinde yalnızca ramazan ayında değil, ramazan ayı dışında bir hatim daha yapmış olursunuz.)
  • Günde 2 ayet meali okuyabiliriz. (Bir senenin sonunda Kur-an'ı kerimden 730 ayet meali öğrenmiş olursunuz.)
  • Yalnızca 10 sayfa kitap okuyabiliriz.( Bir sene sonunda 150 sayfalık kitaptan 24 adet okumuş olursunuz)
  • Her ay 3 gün oruç tutabiliriz.( Özellikle Dolunay günlerinde oruç tutmak Peygamber Efendimiz(S.A.V)’in sünnetidir. Her ayın 3 günü oruç tuttuğumuzda, bir yıl içerisinde 33 tane nafile oruç tutmuş oluruz)
  • Perşembe günleri az bir miktar dahi olsa sadaka verebiliriz. (Pazartesi ve Perşembe günleri amellerin Allah’a arz edildiği Efendimiz(S.A.V) tarafından bizlere bildirilmiştir. Dilersek az az bir sadaka kutusunda biriktirerek, sonrasında toplu olarak da ulaştırabiliriz.)
  • Ayda bir hasta ziyareti yapabiliriz(Telefonla hatır sormak ve geçmiş olsun dileklerimizi iletmek olarak da düşünülebilir. Peygamber Efendimiz(S.A.V) “Kim bir hastayı ziyaret ederse, dönünceye kadar Cennet bahçesi içerisindedir.” buyurmuşlardır. ) 
  • Her ay bir yetim sevindirebiliriz. Peygamber Efendimiz(S.A.V) “ Bir kimse sırf Allah rızası için bir yetimin başını okşarsa, elinin dokunduğu her saç teline karşılık ona sevap vardır". (Ahmed ibni Hanbel, Müsned, V, 250" buyurmuşlardır. Yetimi sevindirmek son derece faziletli bir iş olduğundan, her ay gönlümüzü bu vesile ile şenlendirebilir, Allah’ın hoşnut olduğu bir amel işlemiş oluruz)
  • Her hafta cuma günü anne babamızı ve akrabamızdan büyüklerimizi ziyaret edebiliriz.( Uzakta olmak veya imkanlar el vermediği için bu ziyareti telefonla arayarak hatırlarını sorup,  mesaj yoluyla değil, bizzat  seslerini duyarak dualarını almak olarak da yerine getirebiliriz. “Halit b. Zeyd (Ebu Eyyüb el-Ensarî) hazretlerinden rivayet edildiğine göre bir adam Hz. Peygamber'e gelerek: "-Yâ Rasûlallah; beni Cennete sokacak bir ibadet söyler misiniz?" dedi... Rasûlüllah şu cevabı verdi: "Allah'a ibadet eder ve O'na hiç bir şeyi ortak koşmazsın, namaz kılar, zekât verir ve sıla-i rahm edersin" (Buharî, Zekât, 1) buyurdular. Bu faziletli  ibadeti hayatımızda aksatmadan devam etmek için bir vesile olabilir)
  • Her hafta Cuma günü Kehf suresi okuyabiliriz. (İbni Abbâs (Radıyallâhu Anhumâ) ve Ebû Hureyre (Radıyallâhu Anh)dan rivâyet edildiğine göre, Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Her kim Cuma gecesi veya günü Kehf Sûresi’ni okursa, o kişiye okuduğu yerden Mekke-i Mükerreme’ye kadar ulaşan bir nûr ihsân edilir. Bir dahaki cumaya ve üç gün fazlasına kadar (yapacağı günahlar) kendisi için bağışlanır. Sabaha kadar yetmiş bin melek kendisine salât eder. Bütün hastalıklardan, özellikle karın tümörü, verem, alaca ve cüzzam dertlerinden, bir de Deccâl’ın fitnesinden kendisine âfiyet verilir.” Deylemî zebidî  El ithaf 3 -291-292)
  • Ayda en az bir kere de olsa yaşlı veya düşkün bir kimseyi ziyaret edip ihtiyaçlarını giderebiliriz. ("Her kim Müslüman kardeşinin bir ihtiyacını giderirse Allah da onun bir ihtiyacını giderir. Her kim bir Müslümanın bir sıkıntısını giderirse Allah da onun (bu iyiliği) sayesinde kıyamet sıkıntılarından bir sıkıntısını giderir. Her kim dünyada, bir Müslümanın (ayıbını) örterse Allah da kıyamet günü onun (ayıbını) örter. " Müslim, Birr-58)

Tüm bunlar yapılması kolay ve sonucunda ise bir çok güzelliğe erişebilmemize vesile olan islerdir.
Zaman kıymetini bilemediğimiz nimetlerin başında gelir. Adım adım da olsa hayatımıza geçirdiğimiz ve uyguladığımız bu güzellikler, bir yılın sonunda baktığımızda  dolu  dolu geçirilmiş 365 gün görmemize vesile olacaktır.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum
En Yeniler