Tansiyonu kontrol altına alabilmek icin uzmanlardan 6 pratik tavsiye

Tansiyonu kontrol altına alabilmek icin uzmanlardan 6 pratik tavsiye
Amerikan Kalp Derneği ve Amerikan Kardiyoloji Koleji'nin yeni yönergelerine göre yüksek tansiyon limiti değişti. Kendinizde aniden beliren yüksek tansiyon (hipertansiyon) durumunda ne yapmanız gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. İşte size uzmanlardan yüksek tansiyonu kontrol altında tutmanıza yarayan 6 altın tavsiye

Amerikan Kalp Derneği ve Amerikan Kardiyoloji Koleji'nin yeni yönergelerine göre yüksek tansiyon tanımını 140/90 milimetre civadan (mm Hg) 130 / 80'e düşürüldü, bu da artık daha fazla insanın 1. seviye hipertansiyon kriterlerini karşıladığı anlamına geliyor.

Öncelikle bu değişiklil sizleri paniğe sevketmemeli ama bu değişiklik tansiyonunuzu ciddiye almaya sizi teşvik etmelidir. Bu yönerde değişikliği uzun zamandır gündemde idi ve çoğu hipertansiyon uzmanı tarafından destekleniyordu. Uzmanlar geniş kapsamlı deneyimlerden elde ettikleri bilgilerin analizi sonucunda bu düzenlemeyi uygun gördüler.

Hipertansiyon neden önemlidir?

Öncelikle kan basıncınızı düşürmek sizi kalp krizi, felç, böbrek hastalığı, göz hastalığı ve hatta bilişsel gerilemeden korumaya yardımcı olabileceğini unutmayın. Yeni yönergenin amacı, sizi yüksek tansiyonunuzu ciddiye almaya ve yaşam tarzınızda uygun düzenlemeler yapamaya teşvik etmektir. Uzmanlar, yaşam tarzında yapılan değişikliklerinin tansiyon hapları kadar etkili olduğunu hatta bazı durumlarda daha da fazla düşürebildiği söylüyor.

Tabi yaşam tarzındaki bu değişiklikleri yapmak her zaman kolay olmayabiliyor. Örneğin ofiste masada bir tabak kurabiyeyle ya da arkadaşlarınızda dışarıda bir akşam yemeğiyle çok kolay bir şekilde bu değişiklikler raydan çıkabiliyor.

Peki yaşam tarzınızdaki küçük değişikliklerle kan basıncınızı nasıl kontrol altına alabilirsiniz?

Kan basıncınızı kontrol altına almak için öncelikle yaşam tarzınıda illaki radikal kararlar almanıza gerek yok. Kan basıncınızı normal aralığa geri döndürmenize yardımcı olacak eylemler için şu 6 basit tavsiyeye dikkat etmeniz çoğu durumda işe yarayacaktır.

KİLO VERİN

Uzmanlar, yüksek kan basıncını düşürmenin en etkili yolunun kilo vermek olduğunu söylüyor. Sadece 5 kilo vermeniz bile kan basıncınızı düşürebilir.

ETİKETLERİ OKUYUN

Genellikler insanlar gün içinde oldukça fazla tuz tüketiyor. Yüksek tansiyonu olan bireyler için bir günde tüketilmesi gereken azami miktar ise 1.500 (mg) miligramdır. Genellikle insanlar bu miktarı oldukça fazla aşılarak 3 katı gibi bir tüketim yapıyor. Günlük 1.500 mg'lık sınıra ulaşmanız için çok fazla bir tuz tüketmeniz de gerekmiyor, bir çay kaşığının yaklaşık 3 / 4'ü kadar tuz almanız bu limiti doldurmanıza yetiyor.  Bu yüzden özellikle hazır gıdaları tüketirken etiketleri dikkatlice okuyarak yüksek sodyumlu yiyeceklerden kaçınmanız gerekiyor. Uzmanlar, tüm yiyeceklerinizi kendiniz hazırlamadığınız sürece, etiketleri okumadan tuz alımını kontrol altına almanızın çok zor olduğunu ifade ediyor

SPOR YAPIN

Sağlığınızda bir fark yaratmak için saatlerce egzersiz yapmanız gerekmez. Haftada sadece beş gün yarım saatlik bir egsersiz ile bunu başarabilirsiniz. Uzmanların bu konuda önemli uyarısı var: "Egsersiz yapmak için tercih edilen method mutlaka birey tarafından sevilerek yapılan bir tür olmalı aksi halde buna süreklilik kazandırmak çok zor" sizde uzmanların bu uyarılarına kulak asarak severek yapabileceğiniz bir türü seçin. Bu bisiklete binmekte olabilir, dans etmekte, hatta ve hatta bahçe işleri bile olabilir.

AĞIRLIK KALDIRIN

Uzmanlar, kilo vermenize ve formda kalmanıza yardımcı olmak için egzersiz rejiminize biraz halter eklemeyi öneriyor. Özellikler kadınlar yaşlandıkça kas kütlesini sürekli kaybederler bu yüzden egzersiz planınıza ağırlık kadırmayı da dahil etmelisiniz.

ALKOLDEN KAÇININ

Alkol almak özellikle de sık sık alkol tüketmek kan basıncınızı artırabilir, bu yüzden alkolden kaçınmalı, tamamen terkedemiyorsanız bile sınırlandırmalısınız.

STRESİ AZALTIN

Stres hormonları kan damarlarınızı daraltır ve kan basıncında geçici artışlara neden olabilir. Ayrıca, stresli zamanlarda kalp damar sağlığınızı riske atan "aşırı yemek yeme, yetersiz uykuyu, uyuşturucu ve alkol" gibi sağlıksız alışkanlıklar da edinebilirsiniz. Tüm bu nedenlerden dolayı, kan basıncınızı düşürmek istiyorsanız stresi azaltmak bir öncelik olmalıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler