Tüm Ayrıntılarıyla Huzursuz Bacak Sendromu (HBS)

Tüm Ayrıntılarıyla Huzursuz Bacak Sendromu (HBS)
Her 100 kişinin 10'unda görülen huzursuz bacak sendromu, çoğu zaman kişilerin hayatını alt üst edebiliyor. İstensiz şekilde bacakları hareket ettirme en belirgin sebeplerinden... Peki huzursuz bacak sendromu nedir, ne değildir, ne yaparsak belirtiler hafifler sizler için araştırdık.

Adını son yıllarda duyduğumuz ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen bir hastalıktan bahsedeceğiz sizlere... Öncelikle gelin huzursuz bacak sendromu nedir bir bakalım...

Bu hastalığın bir diğer adı da Willis Ekbom hastalığı (WEH). Daha çok uyku problemleriyle ilişkilendiriliyor. Daha çok bacaklarda görülen bu hastalık, kramp, yanma, karıncalanma gibi tarifi zor bir hisle kendini gösteriyor. Hastalığın derecesi arttıkça uykudan bile uyandıracak kadar yaşam kalitesini düşürüyor. Hastalığın gidişatına göre alınabilecek tedbirler elbette var. Bununla birlikte ilaç kullanmak da tedaviye yardımcı etkenler arasında. Yazımızın detaylarında bunlara ayrıntılı olarak yer vereceğiz.

HUZURSUZ BACAK SENDROMU NEDEN KAYNAKLANIR?

Huzursuz bacak sendromunun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, uzmanlar bu durumun beyin tarafından kas hareketlerini kontrol etmek için salgılanan dopamin salınımında bir dengesizlik olmasından kaynaklı ortaya çıkabileceğini söylüyor.

Ayrıca demir eksikliği, kronik rahatsızlıklar ve bazı ilaçların yan etkisi olarakta da ortaya çıkabilen bu hastalık çocukluk döneminde bile ortaya çıkabiliyor.

Hormonlarla ilgili dengesizlikten de kaynaklanan hastalık erkeklere oranla kadınlarda daha fazla görülüyor.

Bununla birlikte; diyabet hastalığı olan ve alkol kullanan bireylerin el ve aya sinirlerinde hasar oluşabileceğinden huzursuz bacak sendromuna yol açabiliyor. Omurilikte meydana gelen lezyonlar ve omuriliğe anestezi verilmesine neden olan tıbbi müdahaleler de bu sendromun görülmesinde etkili bir rol oynuyor.

Araştırmalar 40 yaşın altındaki hastalarda görülen huzursuz bacak sendromunun kalıtsal olacağı yönünde... Hamilelik gibi hormonal dengenin değiştiği durumlarda da oluşabilen bu hastalık hamilelikten sonra kısa sürede normale döner. Gebelik gibi gecici olabildiği durumlar elbette var ama hayat boyu tedavi gerektiren vakaların sayısı az değil.

HUZURSUZ BACAK SENDROMUNUN BELİRTİLERİ

Hastalar genellikle hissettiklerini nasıl tarif edeceğini bilemediklerini dile getiriyorlar. Bu rahatsızlık, adından da anlaşılacağı gibi daha çok bacakları hareket ettirme dürtüsü olarak görülüyor. Hareketsizlik veya bir süre dinlenme sonrası başlayan bu durum, araba koltuğu, uçak veya sinema gibi yerlerde uzun süre oturulduğunda ve hareketsiz kalındığında daha da çok hissediliyor. Genellikle günün sonunda yada akşam başlayıp gece artan şekilde hissedilen bu hastalık uykudan bile uyandırabilecek kadar şiddetli olabiliyor.

Huzursuz bacak sendromun nasıl tespit edilir, hangi doktora gidilir, hangi tedaviler uygulanır bir de onlara bakalım.

Huzursuz bacak sendromu yaşayan bireyler, nöroloji uzmanına görünmelidir. Uyku apnesi gibi uyku bozukluklarının eşlik ettiği bir sendrom söz konusu ise, uzman hekimin yönlendirmesi ile uyku çalışması yapılabilir.

Doktor tarafından gerekli tetkikler yapılarak hastalığın altında yatan sebebin demir eksikliği gibi bir durumdan kaynaklandığı saptanırsa, tedavi belli oranda iyileşme sağlayacaktır. Fakat böyle bir durum söz konusu değil ise, uzman hekimin önerileri ile yaşam tarzında bazı değişiklikler yapmak gerekecektir.

Huzursuz bacak sendromu hastası iseniz hayat tarzınızda yapmanız gereken değişiklikler genel olarak şu şekilde;

  • Günlük kafein kullanımızı azaltın. Kahve, çay ve gazlı içeceklerden uzak durun.
  • Uzun süre hareketsiz kalmaktan kaçının.
  • Sigara kullanmayın.
  • Düzenli ve dengeli beslenin.
  • Stresten uzak durun.
  • Uyku düzeninize dikkat edin. Her gece aynı saatte uyumaya özen gösterin. 7-8 saatlik uyku idealdir unutmayın.
  • Ilık su ile banyo yapın ve özellikle bacaklarınıza masaj uygulayın.
  • Banyoda son durulama suyunu soğuk olarak bacaklarınıza uygulayın.

Verilen içerikler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler