Göbek Fıtığı Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Göbek Fıtığı Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?
Karın kaslarınız organlarınızı ve bağırsaklarınızı yerinde tutacak kadar güçlü ve sıkıdır, ancak bazen zayıf noktalar olabiliyor ve bunlarda fıtığa neden olabiliyorlar.

Göbek fıtığı bebeklerde ve küçük çocuklarda, özellikle erken doğan bebeklerde çok yaygın bir hastalıktır. Göbek fıtığı, göbeğin içinde veya yakınında ağrısız bir yumru olarak karşımıza çıkar.

Gülmek, öksürmek, ağlamak veya tuvalette ıkınma neticesinde büyüyebilir.

Göbek fıtığı yetişkinlerde de görülebilmektedir. Tedavi edilmezse zamanla kötüleşir. Yetişkinlerde göbek fıtığına neden olabilecek bazı durumları şunlardır:

  • aşırı kilolu veya obez olmak
  • ağır nesneleri hareket ettirirken veya kaldırırken zorlama
  • Kronik öksürük problemleri
  • İkiz, üçüz gibi birden fazla bebeğe sahip olunan gebelik

Göbek Fıtığında Ameliyat Ne Zaman Gereklidir?

Göbek fıtığı neticesinde oluşan şişliği tekrar yerine itmek ve karın duvarındaki problemleri gidermek için cerrahi operasyon geçirmeniz gerekmektedir.

Fıtık büyükse ve 3-4 yaşına gelene kadar hala kaybolmamışsa ameliyat olmanız önerilir. Daha küçük yaşta çocuklar için eğer bir komplikasyon yoksa genellikle bu yaşa gelene kadar beklenmesi tavsiye edilir.

Yetişkinlerde ise cerrahi operasyonun vakit geçirilmeden yapılması iyileşme olasılığını artırır vede komplikasyon riskini azaltır.

Göbek fıtığı sonucu gelişebilecek komplikasyonlar şunlardır:

  • tıkanıklık - bağırsağın bir bölümünün karın dışında sıkışıp kalması. Bulantı, kusma ve ağrıya neden olur
  • boğulma - bağırsağın bir bölümünün sıkışıp kaldığı ve kan akışının kesildiği bu durumda birkaç saat içinde cerrahi müdahale yapılmazsa hasta ölebilir

Ameliyat olmanız sizi fıtıktan kurtaracak ve yukarıdada belirttiğimiz ciddi komplikasyonları önleyecektir ama ameliyat sonrası fıtığınız tekrar çıkabilir bu yüzden kendinize ziyadesiyle dikkat etmeniz gerekir.

Göbek Fıtığı Amelitayı Nasıl Yapılır

Göbek Fıtığı ameliyatı yaklaşık 20 - 30 dakika süren basit bir cerrahi operasyondur. Çoğunlukla hastaya genel anestezi (tamamen bayıtlma) uygulanır bu nedenle ameliyat yapılırken ağrı hissetmezsiniz.

Çocuklarda genellikle karın duvarındaki zayıf nokta dikilerek cerrahi operasyon tamamlanır. Yetişkinlerde veya büyük fıtığa sahip çocuklarda bu bölgeyi güçlendirmek için özel bir ağ kullanılabilir. Genellikle aynı gün taburcu olursunuz. İyileşme süresince biraz acı ve rahatsızlık hissedebilirsiniz.

Ameliyattan sonraki birkaç hafta boyunca yorucu aktivitelerden kaçınmalı ve 1-2 haftalık bir rapor almalısınız. Çoğu insan ameliyattan sonraki bir ay içinde normal yaşantısına döner.

Göbek Fıtığı ameliyatından kaynaklanan komplikasyonlar çok nadir (%10'dan az) olmakla birlikte şunlardır:

  • yaranın enfeksiyonu - kırmızı görünebilir, sarı akıntı yapabilir ve ağrılı veya şişmiş olabilir
  • kanama
  • yaranın yırtılması
  • fıtık geri dönebilir
  • göbek deliği farklı görünebilir

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler