Erteleme hastalığı nedir, erteleme hastalığında uygulanabilecek yöntemler nelerdir?

Erteleme hastalığı nedir, erteleme hastalığında uygulanabilecek yöntemler nelerdir?
Erteleme hastalığı, yapılacak işi sürekli öteleme, işin başına geçileceği esnada bir bahane ile işten uzaklaşma ve son ana kadar sorumluluğunu aldığı işi yapamama olarak karşımıza çıkar. Peki erteleme hastalığı kimlerde görülür? Erteleme hastalığı için çözüm yolları varmı ? Tüm sorularınızın cevaplarını sizler için araştırdık.

Erteleme hastalığı; bir kişinin yapması gereken işleri ötelemesi, sürekli olarak ertelemesi ve yapmaktan kaçınması olarak tanımlanır.

Kişi, sorumluluğunda olan ve yapması gereken işin başına oturmadan önce son bir kez bir şey yapmaya kalkar. Yapması gereken eylemden kaçınmaya, ağırdan almaya çalışır.

Bu davranış, toplumda oldukça yaygın olarak görülür. Erteleme hastalığı olan kişiler, eyleme geçmek yerine kendi kendilerine bahaneler ve kaçış yolları üreterek yapması gereken görevlerini ertelerler. Bu davranış, onların iş ve okul hayatlarının yanı sıra sosyal ilişkilerinde olumsuz yönde etkiler.

Kişi, yapması gereken işini zamanı ve enerjisi olmasına rağmen hiçbir bahanesi olmaması halinde yine de erteler, o işi yapmaktan kaçınır. Bu davranış ise günlük hayatını da olumsuz yönde etkiler.

Yapması gereken ve sorumluluklarında olan her hangi bir işi, süresiz bir şekilde erteleyen kişiler zamanı doğru kullanamazlar. Bu durum onların iş hayatında, okul hayatında ve profesyonel yaşamlarında güçlüklerle karşılaşmasına sebep olur. İşin tamamlanması gereken vakit yaklaştıkça da öfke ve stres seviyeleri artar, son anda yetiştirmeye çalıştıkları için yüzeysel ve kabataslak bir şekilde tamamlarlar. Bu durum ise öz güvenlerinin düşmesine sebep olur.

ERTELEME HASTALIĞI KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Günümüzde oldukça yaygın olarak görülen erteleme hastalığı, her yaşta ve her cinsiyette karşımıza çıkmaktadır. Erteleme eğiliminde olan kişiler, genellikle toplum içerisinde rahat, kaygısız ve üşengeç olarak tanımlanırlar. Çoğunlukla motivasyon eksikliğinden kaynaklanan bu durumda kişi, yapması gerektiği işi önemsiz ve gereksiz bulur. Sonrasında ise kendine güveni azalır ve yapması gereken işin gereksiz olduğunu veya kendisinin beceriksizliğinden kaynaklandığını düşünür. Son olarak da yapacağı işi nasıl yapacağını bilemeyip kendini yetersiz hisseder.

Bazı durumlarda ise erteleme hastalığı mükemmeliyetçi kişilik yapısında karşımıza çıkar. Mükemmelliyetçi olan kişiler, başarısız olmaktan korkar veya kendilerine yüksek hedefler koyarak ertelerler.

Yapacağı işi sürekli erteleyen, ertelediği içinde stres ve sıkıntıya girmesine rağmen bu durumu tekrar sürdüren kişilerde bu durum çıkmaz bir döngü gibidir.

Genellikle bu hastalığın başlangıcı çocukluk yıllarına dayanır ve nedenlerinden biri de ebeveynin otoriter tutumudur. Otoriter ebeveynler, kuralları çok katı koyarak sıkı bir denetimle çocukları baskı ve strese maruz bırakırlar. Mükemmeliyetçi anne babalar, beklentileri yüksek tutarak sürekli eleştirirler. Bununla birlikte koşullu bir sevgi ve ilgi ortamı olan ailelerde de çocukların erteleme hastalığı yaygın olarak karşımıza çıkmaktadır.  Bunun sonucunda çocuklar sorumluluk almak yerine ebeveynlerine kendilerini ispatlamak zorunda kaldıklarını düşünerek kaygılanırlar.

Çocuklukta ortaya çıkan erteleme hastalığı, zaman daraldıkça artan stres ve sinirlilik haline dönüşebilir. Kişinin psikolojisi üzerinde huzursuzluk ve kızgınlık gibi negatif olan duyguları yoğunlaştırır. Kişi; sorumluluğunu aldığı işi yapmaya niyetlendiğin de ise motive olamaz ve eylemlerini erteleyerek bir yerde duygularını ertelemiş olur. Bazen de sorumluluk almaktan kaçınırlar.

ERTELEME HASTALIĞININ ÇÖZÜMÜ NEDİR?

Erteleme hastalığı olan kişiler, bu hastalığın varlığını kabul etmezler. Kişi öncelikle, bunun çözülmesi gereken bir problem olduğunu kabul etmelidir. Sonrasında ise yapacağı işte konsantrasyonu bozan etkenleri tek tek bulmalı, işe başlamayı ertelemeye sebep olan durumları ortadan kaldırmalıdır. Konsantrasyon artırıldıktan sonra, yapılacak işi bölümlere ayırmak ve planlanan zaman aralığında da karar aldığı an harekete geçmek etkili bir yöntemdir.

Erteleme Hastalığınız Varsa İşte Size Uygulayabileceğiniz Pratik Çözümler;

  • Zaman planlaması yapın. Doğru bir zaman yönetimi için iyi bir planlama şarttır.
  • Koyduğunuz kurallara uymaya çalışın.
  • Yapacağınız işi bölümlere ayırın.
  • Dikkatinizi dağıtacak telefon, tablet, televizyon gibi cihazları, işe başlamadan 15 dakika önce kapatın veya ortamdan uzaklaştırın. Gerekmedikçe kullanmayın.
  • Sizin için günün en verimli saat dilimini belirleyin.
  • En kolay işi en başta yaparak motivasyonunuzu artırın.
  • Kısa molalar verin.
  • İşlerinizi bir gün önceden planlayın. Sabah uyandığınızda günlük planınız hazır olsun. Bu zaman yönetimi konusunda olmazsa olmazdır. Yapılacaklar listenizden yapılan işleri "yapıldı" olarak işaretleyin ve ara ara bu tabloyu gözden geçirin. Bu durum, motivasyonunuzu artıracaktır.
  • İki dakika kuralına uyun. İşi yapmaya niyetlendiğiniz anda hedefe odaklanın ve iki dakika içerisinde harekete geçin.
  • En önemlisi işi yapmak için, şartlarınızın mükemmel olmasını beklemeyin. 

Bu yaptıklarınız zamanla iradenizi güçlendirecektir. 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler