Çocuklarda tırnak yeme alışkanlığı nedenleri ve çözüm yolları

Çocuklarda tırnak yeme alışkanlığı nedenleri ve çözüm yolları
Çocuklarda zaman zaman ortaya çıkan ve anne babaları çaresiz bırakan tırnak yeme davranışı nedir? Bu problemin altında yatan psikolojik nedenler nelerdir? Bu konuda uzmanların çözüm önerileri var mı? Bu yazımızda sorularınızın cevaplarını bulabilirsiniz.

Tırnak yeme alışkanlığı, çocuklarda ve yetişkinlerde karşımıza sıklıkla çıkan problemlerden biridir. Aslında zaman zaman çoğu kişi stres anında tırnak yemeye eğilimlidir.

ÇOCUKLARDA TIRNAK YEME ALIŞKANLIĞI

Tırnak yeme alışkanlığı, çocuklar da oral dönem olarak nitelendirilen ve emme refleksinin bittiği, 3-4 yaşlarında kendini gösteren bir davranış olarak ortaya çıkar.

Henüz emme refleksi bitmemiş ve anne sütünden erken dönemde ayrılmak zorunda kalan çocuklarda daha fazla görülür. Böyle bir durum söz konusu değil ise, davranışın altında yatan sebepler araştırılmalı ve uzaman desteği alınmalıdır.

Uzmanlar, çocuklarda bu davranışın görülme sebeplerini şu şekilde sıralıyor;

  • Eğer bir çocuk baskı altında hissediyorsa,
  • Stresli ve gergin bir ortamda bulunuyorsa,
  • Sürekli eleştiriye maruz kalıyorsa,
  • Aşırı disiplin uygulanıyorsa,
  • Duygusal ihtiyaçları karşılanmıyorsa,
  • Kardeş kıskançlığı belirgin bir biçimde artmışsa,
  • Duygularını rahatça ifade edilmesine müsaade edilmiyorsa, tırnak yeme davranışı görülebilir.

Çocukta görülen olumsuz her davranış, sebep değil bir sonuçtur. Bu durumda, altta yatan temel sebep bulunarak çözüme kavuşturmak problemin kendiliğinden kaybolmasını sağlar.

Yukarıda bahsi geçen durumlar söz konusu değil ise, çocuğun etrafında bu davranışı taklit ettiği bir yetişkin veya arkadaşı olabilir. 

Peki Böyle Durumlarda Başvurulabilecek Çözüm Önerileri Nelerdir?

Uzman Pedagog Adem Güneş bu konuda anne babalara şu tavsiyelerde bulunuyor:

  • Öncelikle anne babalar bu konuda sabırlı ve sakin olmalı
  • Tırnak yeme davranışında acı oje sürülerek çözüm sağlanmamalı. Her ne kadar çocuğun ağzına gelen ve hoş olmayan bu tat, belli bir süre bu davranıştan uzaklaştırıyor gibi görünse de, başka bir şekilde başka bir sorun olarak karşımıza çıkabilir.
  • Anne babalar çocuğun üzerinde oluşturdukları baskıyı kaldırmalı
  • Anne ile tensel temas artırılmalı, anne kendini şefkatle çocuğa bırakabilmeli
  • Özellikle 6 hafta boyunca çocukla kaliteli zaman geçirilmelirek güvenli bağlanma sağlanmalı
  • Çocuk için güven ortamı oluşturulmalı
  • Çocuk duygularını rahatça ifade edebilmeli, eleştirilmemeli
  • Çocukla ara ara ve sakin bir şekilde, bu davranışın doğru olmadığı konusunda konuşulmalıdır.

Uzman Pedagog Güzide Soyak ise şu çözüm önerileri ile çocuklarda tırnak yeme alışkanlığının bırakılması konusunda ebeveynlere rehberlik ediyor:

"Tırnak yeme davranışının hangi anlarda ve nasıl ortaya çıktığını konuşmak, bu davranışın ortadan kalkması için beraber çözüm araştırmak, çocuğun desteklendiği duygusunu daha fazla hissetmesine neden olacaktır. Sadece çocuğun tırnak yemesini durdurmaya yönelik yapılacak müdahalelerin pek bir işe yaramayacağı, genellikle artışa neden olduğu unutulmamalıdır."

Bu nedenle çocukta görülen bu davranış, ebeveynleri ile kaliteli ve kendini ifade edebileceği güven ortamı oluşturulduğunda ortadan kalkmaya başlar.

Aileleri sabırlı ve sakin olmaları konusunda uyaran Uzman Psikolog Sadık Sun ise, davranış üzerinde sıkça uyarı alan çocukların ise davranışı pekiştirdikleri için, ebeveynlerin bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini söylüyor. Ayrıca, çocukların maruz kaldığı korku içerikli görsellerinde çocukta kaygı oluşturabileceğini dile getiren Sun, ailelerin bu konuda hassasiyet göstermelerini, çözülemeyen ve devam eden davranış bozukluklarında ise, mutlaka bir uzman desteği alınmasını tavsiye ediyor.

UYARI: Çözülemeyen ve devam eden davranış bozukluklarında uzman desteği almak şarttır.


 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler