Çocuklarda ağız kokusu (Halitozis) neden olur?

Çocuklarda ağız kokusu (Halitozis) neden olur?
Çocuğunuzun nefesinin kötü koktuğunu mu farkettiniz? Korkmayın, yalnız değilsiniz! Çocuklarda ağız kokusu yaygın olup pek çok nedeni olabilir. Nedeni ne olursa olsun, çocuğunuzun ağız kokusunu gidermek için yapabileceğiniz pek çok şey vardır.

Halitozis olarak da adlandırılan ağız kokusu çocuklar da görülebilir.  Düzenli olarak günde iki kere diş fırçalamak her zaman ağız kokusunu gidermede çözüm olmayabilir. 

Diş Çürükleri

Diş fırçalamak var olan diş çürüklerini iyileştirmez. Bu durumda diş çürüğü ağızda kötü kokuya sebep olur. Eğer çocuğunuzun dişlerinde çürük varsa acil olarak diş hekimine gidiniz.

Ağız Kuruluğu

Ağız kuruluğu, tükürük salgısının azalması ile gelişen bir semptomdur.  Eğer ağız kuruluğu ile ilgili bir durum varsa çocuğunuzun yeterli sıvı tükettiğinden emin olun. 

Sinüzit

Kronik sinüzit, küçük çocuklarda ağız kokusunun nedeni olabilir. Bu rahatsızlığı olan çocuklar hemen hemen uzun süreli burun akıntısı, öksürük, burun tıkanıklığı gibi problemler de yaşar. Çocuğunuzun sinüziti varsa, bol su içmesi ve burnunu sümkürmesi rahatlamasına yardımcı olabilir. Eğer bu yöntemler işe yaramazsa çocuk doktoruna gitmeniz gerekir. Bazen kronik sinüziti gidermek için bir antibiyotik gerekli olabilir.

Şişmiş Bademcikler

Çocuğunuzun bademcikleri kırmızı ve üzeri beyaz noktalı ise kötü kokabilirler. Bakteriler şişmiş bademciklerin üzerinde toplanabilir ve ağız kokusuna neden olabilir. Bu durumda acil olarak doktoruna muayene olun.

Yabancı Cisim

Çocuğunuzun ağız kokusunun sebebi solunum yollarını tıkayan bir cisim de olabilir.  Eğer çocuğunuzun ağız kokusunun sebebinin bu olduğundan şüpheleniyorsanız mutlaka doktorunuza danışın ve bu cismin çıkartılmasını sağlayın. 

Sindirim Sistemi Rahatsızlıkları

Bazı gastrointestinal bozukluklar (mide ve barsak sistemi) dolaylı olarak ağız kokusunu neden olabilir. Çocuklarda ağız kokusunun gastrointestinal (GI) nedenleri diğer nedenler kadar yaygın olmamakla birlikte %5 oranında görülebilmektedir.

Çocuğunuzda kronik ağız kokusunun yanı sıra karın ağrısı, mide bulantısı, kusma veya mide ekşimesi varsa, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) olasılığı fazladır. Bu durumda, mide asidi yemek borusunda, genellikle boğaz veya ağza ve bazı durumlarda ağızdan yukarıya hareket eder(Reflü). Reflü bebeklerde daha çok görülse de çocukluk yıllarında da ortaya çıkabilir.

Mideyi enfekte edebilen ve bazen rahatsız edici semptomlara neden olan bir bakteri türü olan helikobakter pilori enfeksiyonu, ağız kokusuna neden olabilen başka bir hastalıktır. Genellikle bu, karın ağrısı, mide bulantısı, kusma veya geğirme gibi diğer bariz GI şikayetleriyle birlikte ortaya çıkar.Bu sorunlar genellikle bir doktor tarafından tedavi edilmesini gerektirir. Çocuğunuzun sorununun GERD veya Helikobakteri phylori olup olmadığını belirlemek için daha fazla teste ihtiyacı olabilir.

Semptomlara neden olan helikobakter pilori enfeksiyonu daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde daha yaygın olsa da bazen küçük çocuklarda da görülebilir.

Çocuğunuzda ağız kokusunun yanı sıra sık veya kronik GI semptomları varsa, çocuk doktora başvurun.

Ağız kokusunun diğer nedenleri

Uyurken ağızdan nefes alan çocuklarda ağız kokusu daha yaygın görülür.. Ağızdan solunum, ağız mukozasını kurutarak tükürük akışında azalmaya neden olabilir. Bu, ağızda kötü kokulu bakterilerin salınmasına neden olur. Ayrıca, çocuğunuz gece boyunca biberondan veya damlatmaz bardaktan başka bir şey içerse, bu sorunu daha da kötüleştirebilir.

Çocuğunuzun dişlerini yatmadan hemen önce fırçalayın, ardından sabaha kadar sadece su (veya hala gece emziriyorlarsa anne sütü) verin.

Çocuğunuz sürekli olarak ağzından nefes alıyorsa, doktorunuza danışın.

Özet olarak; Tıpkı yetişkinler gibi, küçük çocukların da nefesi kokabilir ve bunun ağızda bakteri birikmesinden mide sorunlarına kadar pek çok nedeni olabilir.
Çocuğunuzun ağız kokusu varsa doktora danışıp nedenini öğrenebilir ve uygun bir tedaviye başlayabilirsiniz.
 

Kaynak: healthline

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler