Aşırı Terleme Neden Olur? Aşırı Terleme Nasıl Tedavi Edilir?
Sizde aşırı terleyenlerden misiniz?
Aşırı terleme, çevrenizdeki sıcaklığa, aktivite seviyenize veya stresinize bağlı olarak beklediğinizden daha fazla terleme olarak ifade edilebilir. Tıbbı adı hiperhidroz olarak da bilinen aşırı terleme, yaşam kalitesini azaltır ve sosyal kaygı oluşturabilir.
Aşırı terleme daha çok avuç içlerinde, ayak tabanlarında, koltuk atlarında, yüzde görülür.
Aşırı Terlemenin Nedenleri
Aşırı terlemenin altında yatan tıbbi bir neden yoksa, buna birincil hiperhidroz denir. Diğer türlü altta yatan bir tıbbi durum varsa da buna ikincil hiperhidroz denir.
Aşırı terlemeye neden olabilecek sağlık koşulları şunları içerir:
- Menopoz
- Nedeni belli olmayan ateş
- Enfeksiyon
- Sıtma
- Ağrı kesici, ateş düşürücü, opioidler, insülin, tiroid hormon ilaçları
- Tüberküloz
- Stres
- Obezite
- Ortamın sıcak olması
- Kalp-damar tıkanıklığı
- Alkol, sigara, çay gibi gıdalar
Nişasta-İyot Testi ile Evde Teşhis Mümkün
Evde nişasta-iyot testi yaparak aşırı terleme durumunuzu netleştirebilirsiniz.Bunun için terli bölgeye iyot solüsyonu yada castor oil sürülür. İyot kuruyunca aynı bölgeye nişasta serpilir. 10 dakika bekledikten sonra bölgede mavi-siyah renk aşırı terlediğinizi gösterir.
Ne zaman doktora gitmeliyim?
- Aniden normalden daha fazla terlemeye başladıysanız,
- Uzun süreli açıklanamayan bir terlemeniz varsa,
- Günlük yaşamınızı sıkıntıya sokacak kadar terlemeniz varsa,
- Nedensiz gece terlemesi yaşıyorsanız derhal doktorunuza başvurunuz
Aşırı Terlemede Evde Neler Yapılabilir?
- Antiperspirantlar tercih edebilirsiniz. Antiperspirantların çoğu alüminyum tuzları içerir. Antiperspiranlar onları cildinize sürdüğünüzde, terlemeyi engelleyen bir tıkaç oluşturur.
- Terlediğiniz zaman vucudun teri tekrar emmemesi için en kısa sürede yıkayın.
- Mantar enfeksiyonu riskini azaltmak için terli kıyafetlerinizi üzerinizde tutmayın.
- Vücuda yapışmayan ve pamuklu kıyafetler tercih edin. Naylon, sentetik olmamasına dikkat edin. Nefes alan ince kıyafetler her zaman kurtarıcınız olacaktır.
- Deri gibi doğal malzemelerden yapılmış ayakkabı tercih edin.
- Pamuklu ve doğal liflerden yapılmış yumuşak çoraplar tercih edin.
- Alüminyum içermeyen deodorantlar kullanın.
- Acı biber gibi terleyi tetikleyen yiyecekleri aza indirin.
Aşırı Terleme Tedavi Edilmezse ne olur?
- Özellikle ayak tırnaklarında enfeksiyonlar olabilir.
- HPV'nin (insan papilloma virüsü) neden olduğu deri büyümeleri olabilir.
- Özellikle saç köklerinin çevresinde ve ayak parmakları arasında bakteriyel enfeksiyonlar görülebilir.
- Genellikle batma veya karıncalanma hissine neden olan kaşıntılı, kırmızı deri döküntüsü oluşabilir.
- Aşırı terleme hastanın özgüvenini, işini ve ilişkilerini etkileyebilir. Bazı bireyler endişeli, duygusal olarak stresli, sosyal olarak içine kapanık ve hatta depresif hale gelebilir.
Aşırı Terleme Nasıl Tedavi Edilir?
Antiperspiranlar ellerinizin ve ayaklarınızın terlemesini çok fazla engellemiyorsa, doktorunuz aşağıdaki tıbbi tedavilerden birini önerebilir:
İyontoforez: Bu tedavi sırasında, su içinde düşük bir elektrik akımı dolaşırken, eller, ayaklar bir su kasesine batırılır ve 20-30 dakika bekletilir. Bu tedaviyi haftada en az birkaç kez tekrarlamak gerekebilir.
Botulinum toksini (Botox enjeksiyonları): Aşırı terleme için başka bir tedavi seçeneği de kırışıklıklar için kullanılan botulinum toksin A (Botox) enjeksiyonlarıdır.
Botoks, ter bezlerinin harekete geçmesi için sinyal veren bir kimyasalın salınmasını engelleyerek çalışır. Birkaç botoks enjeksiyonu yaptırmanız gerekebilir, ancak sonuçlar neredeyse bir yıl sürebilir.
Antikolinerjik ilaçlar: Terlemeyi önleyici ilaçları ve iyontoforez ve botoks gibi tedavileri denediğinizde ve bunlar işe yaramadığında, doktorunuz antikolinerjik ilaçlar gibi reçeteli bir ilaç önerebilir. Ağızdan alınan antikolinerjik ilaçlar ter bezlerinin aktivasyonunu durdurur. Az da olsa bulanık görme, kalp çarpıntısı, kuru gözler, ağız kuruluğu ve işemede güçlük gibi yan etkileri de olabilir.
Cerrahi: Bu işlem, yalnızca diğer tedavilere yanıt vermeyen şiddetli hiperhidrozu olan kişiler için önerilir. Ameliyat sırasında doktor ter bezlerini kesebilir, kazıyabilir veya emebilir.
Diğer bir cerrahi seçenek, cerrahın çok küçük kesikler yaptığı ve koltuk altınızdaki normal ter bezlerini harekete geçiren sinirleri kestiği endoskopik torasik sempatektomidir (ETS). Bu prosedür çok etkilidir, ancak yalnızca diğer tüm tedavileri deneyen kişilerde son çare olarak kullanılır. ETS tersine çevrilemez ve iz bırakabilir.
Burada yer alan bilgiler ncbi.nlm.nih.gov sitesi referans alınarak derlenmiştir.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.