Yeni Araştırma Kafaları Allak Bullak Etti! Sağlıklı Yaşamak İçin Kaç Adım İdeal ?

Yeni Araştırma Kafaları Allak Bullak Etti! Sağlıklı Yaşamak İçin Kaç Adım İdeal ?
Sağlıklı bir yaşam için sıklıkla söylenen "Günde 10.000 adım" son araştırmayla 4400'e indi. Peki neden, gelin birlikte öğrenelim.

Yürümek, fiziksel aktivite yapmanın en kolay yolu. Öncelikle bir spor merkezine üye olmaya gerek yok, ücretsiz, her an her yerde yapılabiliyor, mekandan bağımsız yani...

Teknolojinin gelişmesiyle uygulamalar her gün atılan adım sayılarını gösteriyor. Bunun için özellikle üreten akıllı saatler bile var. Uzmanlar şimdiye kadar her gün 10.000 adım hedef koyuyorlardı ve hepimiz o adıma ulaşmak için çaba sarfediyorduk. 

Harvard Üniversitesinde araştırma yapan Dr. I-Min Lee liderliğindeki bir ekip, sağlıklı olmak için gerekli adım sayısını araştırmak için ortalama 72 yaşında olan yaklaşık 17.000 kadın üzerinde çalışma yaptı. 4 yıl boyunca herhangi bir hastalıktan ölen kadın var mı analiz ettiler.  Araştırma, NIH'nin Ulusal Kanser Enstitüleri (NCI) ve Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü (NHLBI) tarafından desteklendi. Sonuçlar 29 Mayıs 2019'da JAMA Internal Medicine bülteninde yayınlandı.

Gelelim araştırmanın detaylarına...

Katılımcılar, yedi gün boyunca uyanık kaldıklarında adım sayar taktılar. Araştırmacılar, kadınların her gün attığı adımların sayısını ve bu adımların ne kadar hızlı olduğunu (adım / dakika) ölçtüler.

Araştırma süresince 500'den fazla kadın öldü. Çalışma sırasında günde yaklaşık 4.400 adım atanlar, 2.700 adım atanlara göre % 41 daha düşük ölüm riskine sahipti. Bu risk, etki azaldığında yaklaşık 7.500 adıma kadar azalmaya devam etti.

Adım yoğunluğu düşük ölüm oranıyla bağlantılı değildi. Aslında kadınların çoğu, orta derecede yoğun yürüme olarak kabul edilenlerden daha yavaş yürüyordu.

Ekip lideri "Günde 10.000 adım atmak insanların gözünü korkutabiliyor.  Ancak atılan adımlardaki az bir artış bile yaşlı kadınlarda önemli ölçüde daha düşük ölüm oranlarına neden oluyor. Çalışmamız, fiziksel aktivitenin sağlık için öneminin giderek daha fazla anlaşılmasına katkıda bulunuyor" dedi.

Sonuç olarak 10.000 adım herkes için her zaman uygun olmayabiliyor. Adım sayısı stresi de beraberinde getirip hiç adım atmamaya da neden olabiliyor. Kronik rahatsızlığı olanlar, eklem problemi olanlar için zaten 10.000 adım çok fazla. 

Bu makale nih.gov adresinden derlenmiştir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler