Verimli çalışma nasıl olur ve başarı nasıl sağlanır
Verimli çalışma deyince akıllara hemen sınavlar ve ders çalışmak gelir. Neredeyse bütün öğrenciler ders çalışma konusunda motivasyon sağlayamadığından yakınır çünkü.
Yalnızca ders çalışmak değil, kitap okumak, dil öğrenmek, son zamanlarda hayatımıza giren online derslerin kayıtlarını dinlemek bile motivasyon gerektiriyor aslında.
Peki başarı? Başarı da elbette etkili çalışmaktan geçiyor. Uzun zaman bir işe odaklanamamaktan ve yaptığım iş her ne ise de verim alamamaktan şikayet ettim durdum. Oysa temel olarak dikkat edilmesi gereken belli hususlar varmış da, haberim yokmuş. Verimli çalışma nasıl olur ve başarı nasıl sağlanır sorularına cevap ararken edindiğim tüm bilgileri bu başlık altında topladım. Oldukça faydalı bu bilgiler, umarım sizinde işinize yarar.
✔️ Öncelikle bulunduğunuz ortamı bir güzel toplayın ve temizleyin. Ortalıkta dikkatinizi dağıtacak hiç bir kalabalık olmasın.
✔️ Çalışma masanızı pencere kenarına taşıyabilirsiniz. Böylelikle aydınlık ortam motivasyon konusunda tetikleyici olacaktır.
✔️ Bir kağıda hayallerinizi, hedeflerinizi yazarak masanın yanında ki duvara asabilirsiniz. Sizi motive eden, hoşunuza giden sözleri yazmak ve her seferinde okumak azalan enerjinizi yerine getirecektir.
✔️ Telefonunuzda ki bütün gereksiz uygulamaları silin. Aynı şekilde galerinizde ki birikmiş ve önemsiz fotoğrafları, mesajları silmek, yerine plan program yapabileceğiniz uygulamalar indirmek zihnen rahatlatırken, işinizi de kolaylaştıracaktır.
✔️ Televizyonu; odaklanmanız gereken ders, çalışma her ne ise bitene kadar hayatınızdan çıkarın.
✔️ Telefonunuzda ki tüm bildirimleri sessize alın. Bu çalışma dönemi bitene kadar, insanlar istediğinde değil, siz istediğinizde size ulaşmalılar. Her an ulaşılıyor olmak, kişiye büyük zaman kaybettirir.
✔️ Başarının en büyük anahtarı disiplindir. Az da olsa devamlı çalışılan her iş, başarıya götürür.
✔️ Her sabah güne yapılacaklar listesi ile başlayın. Ben akşamdan hazırlıyorum daha etkin oluyor size kalmış...
✔️ Başarıya götüren en önemli etkenlerden biri de öğreterek öğrenmektir.. Her okuduğunuzu birisine öğreteceğinizi düşünerek okuyun! Öğrendiğiniz bilgiyi fırsat buldukça anlatın. Unutulmamalıdır ki; insan en fazla öğrendiklerini öğreterek kalıcı belleğe atar. En çok bunun faydasını gördüm açıkçası
✔️ Aynı anda bir çok şeyi yapmak değil, tek bir şeye odaklanın.
✔️ Çalıştığınız şey her ne ise, aynı işle meşgul olan arkadaşlarınızla bir grup oluşturabilirsiniz. Misal olarak; bir kitap mı okuyorsunuz? Veya dil mı çalışıyorsunuz? Ya da sınava hazırlanan bir öğrencisiniz ve gün içinde soru çözüyorsunuz. Aynı çalışmayı yapan bir arkadaşınızla iş birliği yapabilir, hatta birbirinizi motive edebilecek hedefler belirleyebilirsiniz. Bugün 100 soru, 20 sayfa vb gibi....
✔️ Kendiniz için bir defter edinin Hedeflerinizi çizelge halinde yazın. O gün hedefinizi yerine getirdiğinizde üzerini çizin. Yaklaşık 1 aylık yaptığınız çizelge de ne kadar hedefinize ulaştığınızı görmek motive edicidir. Daha kısa süreli hedeflerde belirleyebilirsiniz. Bir haftalık gibi. Sakın yıllık planlar yapmayın.
✔️ Sürekli saati kontrol etmek insanı gerer ve yorar. Motivasyonu düşürebilen bu davranışa odaklanmayın.
✔️ Müzik dinlemek bazen çalışmayı tetikleyicidir. Fakat dikkat edilmesi gereken bir husus, sözlerin anlamını düşüneceğiniz müzikler olmamalı ki, dikkati dağıtmasın. Film müzikleri, sözsüz enstrümantaller bu anlamda işe yarayabilir.
✔️ Pandemi de olsa mutlaka açık havaya çıkın mutlaka. Bu stres seviyenizi de düşürecektir.
✔️ Gece daha verimli çalışıyorum diye bir şey yok. 23:00-04:00 arası uyuyun mutlaka daha verimli çalıştığınızı göreceksiniz.
Tüm bu maddeler, harfiyyen yerine getirildiğinde sonuç sizi de çok mutlu edecek emin olabilirsiniz. Ben şimdiden masamı toplayıp, yapacağım çalışmaya uygun hale getirdim. Sizlerde hedefinize ulaşmanın ilk adımını atarak başlayabilirsiniz. Kolay gelsin..
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.