Uzmanlardan Uyarı Geldi: Sıcak Havalar Çarpabilir Hafife Almayın! İşte Sıcak Çarpmasına Karşı Alınması Gereken Önlemler

Uzmanlardan Uyarı Geldi: Sıcak Havalar Çarpabilir Hafife Almayın!  İşte Sıcak Çarpmasına Karşı Alınması Gereken Önlemler
Yaz aylarında sıcaklığın artmasıyla gün içerisinde halsizlik, yorgunluk gibi şikayetler de baş gösteriyor. Ölüme kadar giden sıcak çarpması tehlikeyi beraberinde getiriyor. İşte sıcak çarpmasına karşı alınabilecek önlemler...

Sıcak çarpması ya da güneş çarpması olarak da bilinen hipertermi, genellikle aşırı sıcaklıklara uzun süre maruz kalmanın ya da yüksek eforlu egzersiz sonrasında vücudun sıcaklığının çok fazla yükselmesi sonucu oluşan bir hastalıktır aslında. Hasta hızlı kalp atışı, düzensiz nefes alma, baş dönmesi, mide bulantısı, kas krampları ve kafa karışıklığı yaşayabilir, bilincini dahi kaybedebilir.

Sıcak çarpması her yaş grubunda görülse de 70 yaşın üzerinde daha fazla görülmektedir. İlerleyen yaşa ek olarak, sıcak çarpması riskini artıran diğer faktörler obezite, diyabet ve kalp hastalığı olarak sıralanabilir.

En çok yaz aylarında görülen ve ölümcül sonucları olan sıcak çarpmasını önlemek için neler yapılmalı? Gelin hep birlikte öğrenelim.

SICAK HAVALARDA SICAK HAVA ÇARMASINA KARŞI ALINABİLECEK ÖNLEMLER

Bol Sıvı Tüketin

Sıcak havalarda su alımınızı artırın ve şekerli içeceklerden kaçının. Bol sıvı alımı, vücudun kolaya terlemesine ve nrmal vücut ısısını korumasına yardımcı olacaktır.

Egzersiz Saatlerinizi İyi Seçin

Günün en sıcak saatlerinde (Genel olarak 10.00 ile 17.00 arasında) egzersiz yapmayın.

Güneşte Park Edilmiş Araçlarda Durmayın

Park edilmiş araçlar içinde durmayın. Aynı şekilde çocuklarınızda araç içinde bırakmayın. Güneş altında park edilen arabanın sıcaklığı 10 dakikada 6 derece birden yükselebilir.

Serin ortamda bulunun

Evde ya da arabada klima yoksa nefes alabilen kıyafetler giyin. Doğrudan güneş alan yerden kaçının. Daha sık duş alabilirsiniz.

Güneşte Korunun

Şapka, şemsiye ve güneş gözlüğü ile güneşe karşı kendinizi koruyun...

Koyu Renk Kıyafetler Giymeyin

Sıcak havalarda açık renkli, sentetik olmayan, ince yazlık kıyafetler tercih edin.

Hafif Yemekler Yiyin

Yazın daha hafif yemekler yiyin. Ağır yağda kızartılmış yemeklerden kaçının.

Kaynak: https://www.eatthis.com/3-ways-to-stay-cool-and-prevent-heat-stroke-this-summer/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler