Uzmanlar Yine Uyardı: "Bayramda Mide Fesadına Uğramayın! Sınırı Bilmek Lazım"
Bir ramazan ayını da hep birlikte uğurladık, bayram geldi. Bu yıl pandemiden ve tam kapanmadan dolayı bayram hepimiz için farklı olacak. Kocaman masaların başında tüm aile bireylerinin buluştuğu sofraları özlemle arayacağız. Ama geleneği bozmadan ikramlıklar yine hazırlandı.
Malum bayram diyince akla şerbetli tatlılar, tereyağlı börekleri , çikolatalar, şekerler geliyor.
Bayramda diyet yapalım tamamen şekeri keselim demiyoruz ama yine de uzmanlara kulak verip sağlığımızı riske atmayalım.
Peki bayram süresinde beslenme nasıl olmalı, bu konuda uzmanlar ne diyor hep birlikte bakalım.
Tatlılar Kan şekerini hızlı yükseltiyor!
Tatlılar glisemik indeksleri ve kalorileri yüksek olduğundan kan şekerinin hızla yükselmesine neden oluyorlar. Bundan dolayı tatlı yedikten bir saat sonra tekrar yemek yeme isteği doğuyor. Tabiki beyaz un gibi basit karbonhidratların da aynı etkiyi yaptığını unutmayalım!
Tatlı ile süt ürünlerini birlikte tüketin.
Tatlının hemen arkasından 1 bardak süt ya da ayran iyi bir seçim olabilir. Ya da tatlının yanında yoğurt yemek. Tatlı ile birlikte süt ürünleri tüketmek şekerin kanda hızla yükselmesine engel olur unutmayın.
Meyve ve sütlü tatlılar daha iyi bir alternatif
Basit şekerden kaçının. Sütlü tatlıları şerbetli tatlılardan daha fazla ön planda tutun.
Özellikle kalp-damar hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları, diyabet, yüksek tansiyon hastalarının basit şeker yerken iki kere düşünmesi lazım!
Herşeye Birden Yüklenmeyin!
Tabiki bayramda da oturup diyet yapın demiyoruz. Ama dozunda yemek önemli.
Bayramın da keyfini çıkarmak lazım, tatlı da börek de yiyeceğiz ama
herşeyi aynı öğünde yememeye gayret edelim. Hem tereyağlı pilav, hem yağlı et, hem börek hem tatlıyı tek seferde yemeyin. Mesela tatlı yemişseniz o öğün daha hafif beslenin .Denge şart!
Sınırı Bilmek Lazım!
Porsiyonlara dikkat etmek şart. Günlük 1 porsiyon tatlı yeterli. Nefsi köreltecek şekilde tüketmek lazım. Gelip gidip koca tepsiyi bitirmenin anlamı yok...İlle de şerbetli tatlı yiyeceğim diyorsanız yarım ölçü yiyin.
Sıvı Alımına Dikkat
Günde yaklaşık 2 litre su içmeyi ihmal etmeyin. Günlük çay ve kahve tüketiminiz 3 fincanı geçmesin ve şekersiz içmeye özen gösterin. Asitli gazlı içecekler yerine sade made suyu, ev yapımı limonata, ev yapımı az şekerli meyve suları, ayran tercih edin.
Tabiki yürüyüş
Kalorisi yüksek besinlerin alımından sonra hareket etmek şart. En azından 30 dakika tempolu yürüyüş yapmak günlük rutinimizde her daim olmalı. Bayramda da bunu ihmal etmeyelim. Dışarıya çıkamam yürüyemem derseniz de evde 30 dakika egzersiz yapmak da hiç zor değil.
Her daim sağlıkla kalın, iyi bayramlar!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.