Uzmanı açıkladı! İşte okul malzemelerindeki gizli tehlike

Uzmanı açıkladı! İşte okul malzemelerindeki gizli tehlike
Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın, bazı kırtasiye ürünlerinin içerdiği potansiyel tehlikelere dikkat çekerek, velilere sahte ürünlere karşı uyarılarda bulundu.

Yaz tatili sona erdi ve öğrenciler için yeni bir okul dönemi başladı. Ancak, bu dönemde velileri bekleyen sadece okul alışverişi değil, aynı zamanda çocuklarının sağlığını riske atabilecek potansiyel tehlikelerle ilgili de bilinçli olmak gerekiyor. Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Gökmen Alpaslan Taşkın, özellikle yurtdışından gelen kırtasiye ürünlerinin cazip gelebileceğini ancak bu ürünlerin içerdikleri kimyasallar nedeniyle dikkatli seçilmesi gerektiğini vurguladı.

Dr. Öğr. Üyesi Taşkın, bu ürünleri alırken içerdikleri azo boyar maddeleri ve fitalat gibi kimyasallara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Azo boyar maddelerin özellikle 30 ppm (milyonda parça) üzerinde olduğunda daha tehlikeli olduğunu açıkladı ve Türkiye'de bu konuda sınırlamalar olduğunu, ancak Uzakdoğu ülkelerinden gelen ürünlerin denetlenememesi nedeniyle daha riskli olabileceğini vurguladı. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı bir araştırmada, bazı ürünlerin neredeyse yüzde 50'sinde kanserojen maddelerin bulunduğunu ortaya koyduğunu da belirtti.

Özellikle kokulu silgiler ve kimyasal içeren malzemelerin çocuklar için zararlı olabileceğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Taşkın, bu tür ürünlerin çocukların sağlığına olumsuz etkileri olabileceğini açıkladı. Kimyasal maddelerin cilt tahrişi, alerji ve derinin boyanması gibi kısa vadeli zararlarının yanı sıra uzun vadeli etkilerinin bilinmediğine dikkat çekti. Ayrıca, oyun hamurlarının da kimyasal maddeler içerdiğini ve bu maddelerin deriye zarar verebileceğini ifade etti.

Fitalatlar, azo boyar maddeler, monomerler gibi kimyasal maddelerin insanlar üzerinde olası etkilerini açıklayan Dr. Öğr. Üyesi Taşkın, fitalatların özellikle göğüs kanseri ve hormon sistemine zarar verebileceğini, azo boyar maddelerin ise renkli ürünlerin üretiminde sıkça kullanıldığını ve uzun süre temas halinde cilt tahrişi ve kanserojen etkilere yol açabileceğini belirtti. Sentetik ürünlerdeki monomerlerin ve organik çözücülerin alerjik reaksiyonlara neden olabileceğini ve ağır metallerin vücutta birikerek kanser ve nörolojik sorunlara yol açabileceğini ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler