Sarcoptes Uyuz Böceği hastalığı nedir, kimlerde görülür, nasıl bulaşır ve tedavi edilir

Sarcoptes Uyuz Böceği hastalığı nedir, kimlerde görülür, nasıl bulaşır ve tedavi edilir
Son zamanlarda ülkemizde sıkça rapor edilmeye başlanan uyuz hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri Bayındır İçerenköy Hastanesi doktorlarından Dr. Ferit Şeyhzade açıkladı.

Uyuz hastalığı, kaşıntılı döküntülerle seyreden, insandan insana bulaşmanın da olabileceği, toplu yaşam alanlarında ve kapalı ortamlarda sık görülen; gözle fark edilemeyen bir eklem bacaklı olan Sarcoptes Scabiei Hominis’in neden olduğu parazitik bir hastalıktır.

Uyuz hastalığı kimlerde görülür?

Hastalık kadın, erkek ayırımı yapmadan her iki cinste, tüm yaş gruplarında görülebilir. Ciddi salgınlar yapabilmesi nedeniyle özellikle bakım evleri, yurtlar gibi toplu yaşanan yerlerde daha sık oluşur. Vücut savunma mekanizması iyi olmayan kişilerde ağır seyredebilir.

Sarcoptes Uyuz Böceği Hastalığı Gittikçe Artıyor

Uyuz nasıl bulaşır?

Hastalık kişiden kişiye genellikle 15-20 dakikalık bir sürede bile yakın temasla bulaşabilir. Deri teması, cinsel yol ya da ortak eşyaların kullanımı nedeniyle bulaş olabilir.

Sarcoptes Uyuz Böceği Hastalığı Gittikçe Artıyor

Uyuz hastalığı belirtileri nelerdir?

Sarcoptes paraziti kişiye geçtikten sonra ortalama 3-6 hafta kuluçka dönemi yaşar ve sonrasında belirtiler oluşmaya başlar. Özellikle geceleri artan, sıcak duş ile şiddetlenen kaşıntı en önemli klinik bulgusudur. El parmak araları, el bileğinin iç yüzü, koltuk altları, kulak arkaları, bel bölgesi, ayak bilekleri, ayaklar lezyonların görülebileceği vücut bölgeleridir. En belirgin semptomu parmaklar arasında dalgalı kirli bir çizgi halinde görülen, parazitin içinde yaşadığı, gri beyaz renkli, 1-10 mm uzunluğundaki tünel yapılardır. Bunun dışında deride küçük kabarıklıklar ve sertlikler, su toplamaları ve kepekli-kabuklu lezyonlar yapabilir.

Uyuz hastalığının tedavisi nedir?

Uyuz hastalığının tedavisi kişinin yaşına, bağışıklık sisteminin durumuna göre değişkenlik gösterir. Merhem, krem gibi lokal tedavi unusrları kullanıldığında ilacın tüm vücut bölgelerine uygulanmasına dikkat edilmelidir. Kullanılan çamaşır ve çarşafların 60 derecede yıkanması ve ütülenmesi, yıkanamayacak eşyaların ise, ağzı bağlı olan bir poşet içerisinde ortalama üç gün saklanması parazitin ölmesini sağlayacaktır. Başarılı bir tedavi sonrasında dahi hastalık bulgularının 2-6 hafta kadar devam edebileceği unutulmamalıdır, ‘geçmeyen uyuz hastalığı’ denmesi de bu nedenle olabilir. Aynı yaşam ortamını paylaşan tüm aile bireylerinin, o anda aktif şikayetleri olmasa bile aynı anda tedavi edilmesi gerekir.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler