Üç Aylar ne zaman başlıyor? Üç ayların fazileti nedir?

Üç Aylar ne zaman başlıyor? Üç ayların fazileti nedir?
Tüm Müslümanların büyük bir coşku ile idrak ettiği üç aylar, heyecanla bekleniyor. Manevi bir mevsim olarak gönülleri aydınlatan üç aylarda neler yapılabileceğini, üç ayların neden faziletli olduğunu sizler için derledik.

Allah-ü Teâlâ, kullarını her an affetmek için bin bir çeşit imkanlar verir. Rahmeti sonsuz, şefkat ve merhamet sahibi, kullarını her an sevgisi ile kuşatan yüce Rabbimiz, bizlere yine rahmetinin büyük bir göstergesi olarak, mübarek gün ve geceleri vermiştir.

Üç aylar olarak bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları da bu mübarek zaman dilimleridir. Dünya meşgalesi ile bunalan ruhlarımıza adeta manevi bir ikram olarak gelir, kalbimizi genişliği ile sarar sarmalar. Her günü ve her gecesi ayrı bir güzellikle gelen bu manevi iklim de yapılan ibadetler, normal zamanda yaptıklarımızdan kat kat büyük sevaplar yazdırır hanemize.

Üç aylar ne zamandır?

Üç aylar, içerisinde mübarek geceleri de barındıran kutlu aylardır. Regâib gecesi, Recep ayının ilk cuma gecesine; Mi'raç gecesi, Recep ayının yirmi yedinci gecesine; Berat gecesi, Şâban ayının on beşinci gecesine; Kadir gecesi ise Ramazan ayının yirmi yedinci gecesine rastlar.

Peygamber Efendimiz(S.A.V.):  “Recep Allah'ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan da ümmetimin ayıdır.”  buyurmuşlardır. Recep ayına gereken hürmeti gösterip, Şaban ayında da ibadete ağırlık vermek, Ramazan'daki nimetlere ulaşmaya birer vesiledir.  

Allah Dostlarından bazıları bu aylar hakkında çok mühim ifadelerde bulunmuşlardır: 
“Recep ayı tevbe, Şaban ayı muhabbet, Ramazan da Allah'a yakınlık ayıdır.” 
“Recep tohum ekme; Şaban sulama; Ramazan da hasat zamanıdır.” diyerek bu ayların önemine dikkat çekmişlerdir.

Üç Aylarda yapılabilecek ibadetler nelerdir?

  • “Ben günde yetmiş sefer (bazı rivayetlerde yüz sefer) tevbe ederim.” diyen Efendimiz(S.A.V.)’e uyarak bol bol tevbe etmeliyiz.
  • Beş vakit namazımızı vaktinde kılmalıyız.
  • Bol bol zikretmeliyiz.
  • Sünnet olan oruçları gücümüz nisbetinde tutma gayretinde olmalıyız. Özellikle ayın ilk, orta ve son günleri ile Pazartesi, Perşembe günleri oruç tutma azminde olmalıyız.
  • Sünnet olan namazlara, özellikle geceleyin kalkıp en az iki rekât teheccüt namazı kılmaya kendimizi alıştırmalıyız. Eğer Recep ayından itibaren bunu yapmaya çalışırsak, Ramazan ayında da inşallah buna devam etmekte zorluk çekmeyiz.
  • Kur’an okumaya, bir sayfa bile olsa her gün devam edebiliriz.
  • Sadaka ve diğer hayırlı işlerimizi artırarak sürdürebiliriz.
  • Bu ve benzeri hususlara dikkat ettiğimiz takdirde, Recep ayı ile başlayan ve Ramazan ayı ile zirveye ulaşan manevi iklimden doya doya faydalanmış oluruz.
  • Peygamber Efendimiz(S.A.V.)Üç aylar girdiğinde : “Allahümme barik lena fi recebe ve şa’ban. Ve belliğna ramazan” diyerek dua ederdi. Anlamı: Allah’ım. Recep ve Şaban’ ı bize mübarek kıl. Ve bizi ramazana ulaştır. Bizlerde bu duayı dilimizden düşürmemeye gayret etmeliyiz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler