Tırnaklarınız, sağlığınız hakkında bilgi veriyor

Tırnaklarınız, sağlığınız hakkında bilgi veriyor
Tırnaklarınızın genel sağlığınız hakkında ipuçları verebileceğini biliyor muydunuz? Mesala tırnak kökündeki beyazlık ve devam eden pembe renk veya bazı dalgalanmalar vücutta bir hastalık belirtisi olabilir. Tırnaklarınızda eğer bu şekilde bir görünüm varsa karaciğer, akciğerler veya kalp problemleriniz olabilir. Tırnaklarınızın hangi sırları sakladığını açığa çıkarmak için okumaya devam edin.

Soluk Tırnaklar
Çok soluk tırnaklar bazen aşağıdakiler gibi ciddi bir hastalık belirtisi olabilir:

  • Anemi
  • Konjestif kalp yetmezliği
  • Karaciğer hastalığı
  • Yetersiz beslenme

Beyaz Tırnaklar
Tırnaklar çoğunlukla beyaz ve daha koyu kenarlıysa, bu hepatit gibi karaciğer sorunlarına işaret edebilir.

Sarı tırnaklar
Sarı tırnakların en yaygın nedenlerinden biri mantar enfeksiyonudur. Enfeksiyon kötüleştikçe tırnak yatağı geri çekilebilir ve tırnaklar kalınlaşıp ufalanabilir. Nadir durumlarda sarı tırnaklar, şiddetli tiroid hastalığı, akciğer hastalığı, diyabet veya sedef hastalığı gibi daha ciddi bir durumu gösterebilir.

Mavimsi Tırnaklar
Mavimsi bir renk tonuna sahip tırnaklar, vücudun yeterince oksijen almadığı anlamına gelebilir. Bu, amfizem gibi bir akciğer sorununu gösterebilir. Bazı kalp sorunları mavimsi tırnaklarla ilişkilendirilebilir.

Dalgalı Tırnaklar
Tırnak yüzeyi dalgalı veya çukurluysa, bu sedef hastalığının veya inflamatuar artritin erken bir belirtisi olabilir. Tırnakta renk değişikliği yaygındır; tırnağın altındaki deri kırmızımsı kahverengi görünebilir.

Çatlak veya Yarık Tırnaklar
Sıklıkla çatlayan veya kırılan kuru, kırılgan tırnaklar tiroid hastalığına bağlanmıştır. Sarımsı bir renk tonuyla birlikte çatlama veya kırılma varsa bu daha çok bir mantar enfeksiyonundan kaynaklanıyor olabilir.

Kabarık Tırnaklar
Tırnak çevresindeki deri kırmızı ve kabarık görünüyorsa, bu tırnak kıvrımının iltihabı olarak bilinir. Lupus veya başka bir bağ dokusu bozukluğunun sonucu olabilir. Enfeksiyon ayrıca tırnak kıvrımının kızarmasına ve iltihaplanmasına da neden olabilir.

Tırnak Altındaki Koyu Çizgiler
Tırnak altındaki koyu çizgiler bir an önce araştırılmalıdır. Bazen en tehlikeli cilt kanseri türü olan melanomdan kaynaklanır.

Kemirilmiş Tırnaklar
Tırnaklarınızı kemirmek bazen basit bir alışkanlık olsa da, bazı durumlarda karşımıza bir kaygı belirtisi olarak çıkar. Tırnak yeme veya yolma da obsesif kompulsif bozuklukla ilişkilendirilmiştir. Bu duruma bir son vermek istiyor ama bir türlü başarılı olamıyorsanız doktorunuzla görüşünüz.

Tırnaklar Bulmacanın Sadece Bir Parçasıdır
Tırnaklardaki bu fiziksel değişiklikler birçok her ne kadar belirtilen hastalıkların habercisi olsa da, bu değişiklikler nadiren belirtilen hastalıkların ilk belirtisi olarak karşımıza çıkar. Bu arada birçok tırnak anormalliği zararsızdır, örneğin beyaz tırnakları olan herkeste hepatit yoktur. Tırnaklarınızın görünümüyle ilgili endişeleriniz varsa, bir dermatoloğa görününerek gerçek nedeni hakkında daha sağlıklı bilgiler alabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler