Sürekli Yorgun Hissetmemizin 9 Nedeni Meğer...

Sürekli Yorgun Hissetmemizin 9 Nedeni Meğer...
Neredeyse hepimiz "Çok Yorgunum" cümlesini sık sık tekrarlıyoruz. Uyanınca bile çok yorgun hissettiğimizi söylüyoruz bazen. Peki nedir bu yorgunluğun sebebi, enerjimizi tekrar kazanmamıiz için neler yapmamız gerekiyor? Gelin hep birlikte öğrenelim.

1.Hareketsiz Yaşamak

Hareketsiz bir yaşam sandığımızdan daha çok sağlımıza zarar veriyor. Uzmanlar, egzersizin diyabet, obezite, yüksek tansiyon gibi pek çok hastalığın en ucuz ilacı olduğunu her seferinde dile getiriyorlar. Pek çok insan egzersiz yapamayacak kadar yorgun olduklarını da söylemiyor değil. Bunun için eyleme geçmek en güzeli. Enerji seviyemizi artırmak için hareketsiz davranışları aktif olanlarla değiştirerek bu döngüyü kırabiliriz. Örneğin, mümkün olduğunca oturmak yerine ayakta durabiliriz, asansör yerine merdivenleri kullanabiliriz ve kısa mesafelerde araçla gitmek yerine yürüyebiliriz.

2.Kaliteli Uyuyamamak

Yeterince uyumamak, yorgunluğun en belirgin nedenlerinden biridir. Vücudumuz biz uyurken hafızayı depolamak, metabolizmamızı ve enerji seviyemizi düzenleyen hormonları serbest bırakmak gibi pek çok işlevi yerine getiriyor. Hepimizin bildiği gibi kaliteli bir uykuyla geçen bir gecenin ardından, genellikle yenilenmiş, uyanık ve enerjik bir şekilde uyanırız.

Hatırlatmakta fayda var: uzmanlar günde 7 saat uyumanın ideal olduğu konusunda hem fikirler.

Yeterli uyumanın yanı sıra düzenli bir uyku rutini oluşturmak da gerekir. Her gün (pazar dahil) aynı saatte yatarak ve aynı saatte kalkarak bir düzen oluşturabiliriz.

Gün içerisinde fiziksel olarak aktfi olmak, daha iyi uyumamıza yardımcı olacaktır.

Uykuya dalmakta ve derin uyumakta zorluk çekildiğinde de uzman doktora başvurmamızda fayda var.

3. Gıda Hassasiyetleri

Gıda hassasiyetleri veya intoleransları tipik olarak kızarıklık, sindirim sorunları, burun akıntısı veya baş ağrısı gibi semptomlara neden olur. Yorgunluk, genellikle gözden kaçan başka bir semptom olarak karşımıza çıkıyor.

Glüten , süt ürünleri gibi yiyeceklere karşı vücudunuzu dinleyin, sizi yorduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka diyetisyene başvurun. Size uygun eliminasyon diyeti ile çözüm sağlayacaktır.

4. Yeterince Kalori Almamak

Çok az kalori tüketmek yorgunluk hissine neden olabilir.

Kalori, besinlerde bulunan enerji birimleridir. Vücudumuz onları nefes almak ve sabit bir vücut ısısını korumak gibi süreçleri hareket ettirmek ve beslemek için kullanır.

Çok az kalori aldığımızda, enerjiyi korumak için metabolizmamız yavaşlar ve potansiyel olarak yorgunluğa neden olur.

Enerji seviyemizi yüksek tutmak için, hedefimiz kilo vermek olsa bile, kalori alımında ani kesintilerden kaçınmalıyız .

5. Fazla Karbonhidrat Tüketmek

Çok fazla karbonhidrat tüketmek gün boyunca yorgun hissetmemize neden olur. Şeker ve işlenmiş karbonhidratlar tüketildiğinde pankreas büyük miktarda insülin üretir ve kan şekeri hızlı yükselir. Kan şekeri seviyelerindeki bu ani iniş çıkış yorgunluğa sebep olur.

6.Yeterince Protein Almamak

Yetersiz protein alımı da yorgunluğa neden olabilir.

Araştırmalar protein tüketmenin metabolik hızımızı karbonhidrat veya yağdan daha fazla artırdığını gösteriyor.

Kilo vermeye yardımcı olmasının yanı sıra, bu aynı zamanda yorgunluğun önlenmesine de yardımcı olur.

Yapılan araştırmaların birinde, günde en az iki kez balık, et, yumurta ve fasulye gibi yüksek proteinli gıdalar tüketen kişilerin yorgunluk seviyelerinin daha düşük olduğu görüldü.

Bu yüzden metabolizmamızı güçlü tutmak ve yorgunluğu önlemek için her öğünde kaliteli bir protein kaynağı tüketmemiz gerekir.

7. Susus Kalmak

Yapılan çalışmalar, hafif derecede susuz kalmanın bile daha düşük enerji seviyelerine ve konsantre olma yeteneğinin azalmasına yol açabileceğini gösteriyor. Bu yüzden yeterince su içmeliyiz. İçeceğimiz su miktarının kilomuza, yaşımıza, cinsiyetimize ve aktivite seviyemize bağlı olarak değişeceğini unutmayalım.

8. Enerji İçeceklerine Güvenmek

Yüksek kafein ve şeker içeren enerji içecekleri çok fazla tüketiliyor.

Araştırmalar, enerji içecekleri içtikten bir kaç saat sonra uyanıklığın artması ve ruh halinin iyileşmesine rağmen ertesi gün uyku halinin oluştuğunu gösteriyor.

9. Stresli Yaşam

Stres yaşam kalitesini etkileyen faktörlerden biridir. Bir miktar stres normal olsa da, araştırmalar aşırı stresin yorgunluğu beraberinde getirdiğini dile getiriyorlar.

Stresten tamamen kurtulmak zor olsa da stresi yönetmeyi öğrenerek yaşam kalitemizi artırabiliriz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler