Soğukta Koşmak Tehlikeli mi? Soğukta Koşmak Ciğerlere Zarar Verir mi?
Profesyonel bir koşucuda olsanız, bu işe yeni başlamış bir amatörde olsanız kışın yaptığınız koşu sırasında göğüs ağrısı veya akciğerlerinizde yanma hissi yaşamışsınız. Bu duygu genellikle tehlikeli değildir, ancak bazı insanların tüm sezon boyunca içeride kalmasına neden olacak kadar rahatsız edici olabilir. Soğukta koşmaktan dolayı göğsünüzde ve ciğerlerinizde rahatsızlık hissettiyseniz ve kışın koşu yapıp yapama konusunda tereddütler yaşıyorsanız okumaya devam edebilirsiniz.
SOĞUKTA CİĞERLERİNİZE NE OLUR
Nefes aldığınızda, akciğerleriniz vücudunuza girerken havayı hem nemlendirir hem de ısıtır. Soğuk hava ise ciğerlerinizi tahriş eder ve onların daralmasına neden olur. Bu durumda nefes almayı zorlaştırır. Aynı zamanda, havayı olabildiğince çabuk nemlendirmeye ve ısıtmaya çalıştığı için ciğerlere oldukça fazla yük biner. Soğuk havanın çok az nemi vardır, bu yüzden boğazınızın ve ciğerlerinizin kuruması oldukça kolaylaşır. Bu durumun önüne geçmek için spordan önce yeterli miktarda sıvı almanız gerekir.
Mevcutta herhangi bir solunum rahatsızlığı olan (astım, koah gibi) kişilerin bu durumla başedebilmesi ise oldukça zor olabilir. Ama vücudumuz okadar güzel yaratılmıştır ki bu durumada belirli bir süre sonra kendini adapte edebilmektedir.
SOĞUK HAVADA NASIL KOŞU YAPILMALI
Sıcaklık 0 C'nin altında ise ağzınızın üzerine bir tür eşarp veya maske takmayı düşünebilirsiniz. Bu, soluduğunuz havayı ciğerlerinize ulaşmadan önce nemlendirmenize yardımcı olacak, ciğerlerinizdeki yükü bir nebze azaltacak ve hissettiğiniz rahatsızlığı hafifletmeye yardımcı olacaktır.
Gün boyunca yeteri miktarda sıvı tüketmeniz ciğerlerinizin soğuğu daha iyi idare etmesine yardımcı olabilir. Sabah koşuyorsanız, dışarı çıkmadan önce bir bardak su içmeyi ihmal etmeyin.
Koşu sonrası kuru öksürük problemi yaşarsanız sıcak bir duş almayı deneyin. Duşun yarattığı nem, ciğerlerinizin soğukta kurumuş olan mukoza zarlarını nemlendirecek ve sizin rahatlamanızı sağlayacaktır.
Soğuk kış günlerinde normal temponuzu yakalamaya çaba sarfetmeyin, bunun yerine anı yaşayıp temiz havayı solumanın tadını çıkarın.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.