Sıkı durun endişelenecek birşey yok! İşte lohusalık döneminde yapmanız gerekenler

Sıkı durun endişelenecek birşey yok! İşte lohusalık döneminde yapmanız gerekenler
Doğum yaptınız ve mutlu sona ulaştınız. Ama işler beklediğiniz gitmedi. Bir çok annenin de yaşadığı ve no olduğuna anlam veremediği lohusalık depresyonunu sizler için araştırdık. Hamilelik sonrası yaşanan lohusalık depresyonun nasıl atlatacağını detaylarıyla yazımızda bulabilirsiniz.

Lohusalık; anne adaylarının hamile iken anlam veremediği ve belki de “ben olsam öyle yapmam” dediği şeyleri yaparken kendini bulduğu bir zaman dilimi...

9 ay boyunca heyecanla beklediğiniz bebeğinize kavuştunuz! Artık her şey mükemmel olacak diye beklerken o da ne? Kendinizi sürekli ağlarken, anlamsız kaygılarla uğraşırken buldunuz!!!

Üstelik sürekli kendinizi yetersiz hissedip, iyi bir anne olmadığınızı düşünüyorsunuz. Tüm bunları nereden mi biliyorum? Tabi ki kendimden.. 3 çocuk annesi olarak tüm tecrübelerimi paylaşacağım sizlerle.

Eve gelen misafirlere güler yüz göstermeye çalışırken, kıyı da köşe de ağlayıp ”ben iyi bir anne değilim” diyerek nasıl çaresiz hissettiğinizi biliyorum. Üstelik tüm bu duygulara eşlik eden uykusuzluk ve yorgunlukta cabası.. Bu anlatılanlar size de tanıdık geldi öyle değil mi?

Şimdi sizlerle bu durum nasıl aşılır, neler yapılmalı, uzmanlar neler söylüyor bunları anlatayım.

Öncelikle şunu iyi bilmelisiniz ki, bu durumu yaşayan tek kişi siz değilsiniz! Dünyada milyarlarca anne sizinle aynı duyguları yaşadı ve halen yaşıyor. Çünkü bu dönem hormonların boş durmadığı ve en aktif olduğu zaman.

Peki lohusalık depresyonu nasıl bir durumdur ve bununla nasıl baş edilir?

Taze annenin kendini yetersiz, suçlu hissetmesi, iyi bir anne olmadığını düşünmesi, sık sık ağlama nöbetleri yaşıyor olması lohusalık depresyonu gibi bir durumun söz konusu olabileceğini göstermektedir. Bu durumu yaşayan tek kişi kendisi imiş gibi hisseden taze anne, daha fazla çıkmaza girebilmektedir.

LOHUSALIK DEPRESYONU EN KOLAY NASIL ATLATILIR?

✔️ Öncelikle şunu iyi bilmelisiniz ki; bir çok anne sizinle aynı durumu yaşadı ve halen yaşamakta. Ve bu bir süreç... geçecek...

✔️ Bebeğiniz uyuduğunda mutlaka sizde onunla birlikte uyuyun.

✔️ Bırakın işler kalsın. Mutfak tezgâhının üzerinin dolu olması, evinizin dağınık olması sizi germesin. Ev işini yapmak kendinizi iyi hissetmenizden önemli değil. Siz kendinizi ve bebeğinizi düşünün..

✔️ Bebek ağladığında gerilmeyin. Onun karnını doyurmayı ,altını değiştirmeyi zorunlu bir iş olarak algılamayın.

✔️ Bebeğinize yetemediğinizi düşünmeyin. Annelik içgüdüseldir ve her bebek anneye, her anne bebeğe özeldir merak etmeyin.

✔️ Sütünüzün yetmediğini düşünmeyin. Minik bir bebeğin midesi de küçüktür ve sizin sütünüz onun ihtiyacı kadardır.

✔️ Bulduğunuz fırsatları duş alarak değerlendirebilirsiniz. Sizi son derece rahatlatacaktır.

✔️ Aile büyüklerinden destek alabilirsiniz.

✔️ Beslenmenize özen göstermelisiniz. Merak etmeyin. Bebeğiniz biraz daha büyüyüp hareketlendiğinde aldığınız o kiloları kolayca vereceksiniz

NE ZAMAN UZMAN DESTEĞİNE BAŞVURULMALIDIR?

✔️ Yetersizlik duygusu çok yoğun yaşanıyorsa,

✔️ Sevgisizlik ve bebeğinize ilgisizlik gibi durumlar normalden daha fazla ise.

✔️ Uyku bozuklukları, bebeğin bakımında güçlükler, iştah bozukluğu, suçluluk hissi, güven duygusunu yitirme, ajitasyon ve intihar düşünceleri çok yoğun bir şekilde hissediliyorsa, mutlaka uzman desteği almalısınız.

✔️ Alacağınız psikoterapi yardımı sizi fazlasıyla rahatlatacaktır.

❤️ Hamile arkadaşlarınızla bu yazımızı paylaşıp onunda bu süreçte rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler