Sağlığınız için bilmeniz gereken HPV ve aşıları hakkında detaylar

Sağlığınız için bilmeniz gereken HPV ve aşıları hakkında detaylar
Medipol Üniversitesi Pendik Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Saadet Ünsal, insan papilloma virüsü (HPV) hakkında önemli uyarılarda bulundu.

HPV'nin, papillomaviridae ailesinde bulunan bir DNA virüsü olduğunu vurgulayan Dr. Saadet Ünsal, bu virüsün cinsel yolla bulaşan hastalıklara neden olan bir tür olduğunu belirtti. HPV'nin 200'den fazla çeşidinin bulunduğunu ve bunların içinden bazılarının genital siğillere yol açtığını, diğerlerinin ise kansere neden olabileceğini açıkladı.

HPV enfeksiyonlarının oldukça yaygın olduğunu ve neredeyse tüm insanların hayatlarının bir döneminde en az bir tür HPV ile enfekte olduğunu söyleyen Dr. Ünsal, çoğu HPV enfeksiyonunun belirti vermeden ilerlediğini ve genellikle zamanla kendiliğinden geçtiğini ifade etti. Ancak bazı durumlarda HPV enfeksiyonlarının uzun sürebileceğini ve ilerleyen dönemlerde kansere dönüşebileceğini ekledi.

Dr. Ünsal, HPV'ye karşı korunmanın etkili bir yolunun HPV aşısı olduğunu vurguladı. Uygun yaş aralığında ve tavsiye edilen dozlarda aşı uygulamasının, HPV enfeksiyonlarından ve bu enfeksiyonların neden olduğu hastalıklardan korunmada önemli olduğunu belirtti. Mevcut HPV aşılarının 2, 4 veya 9 tip HPV'ye karşı koruma sağladığını ve özellikle en büyük rahim ağzı kanseri riskine neden olan HPV tip 16 ve 18'e karşı koruma sunduğunu açıkladı.

HPV aşılarının serviks kanseri, anal kanser, vajinal kanser, vulva kanseri ve HPV pozitif orofaringeal kanserlerin önlenmesinde etkili olduğunu söyleyen Dr. Ünsal, ayrıca bazı genital siğilleri de engelleyebildiğini belirtti. Aşıların en az 5 ila 10 yıl koruma sağladığını da ekledi.

Aşıların ilk cinsel ilişkiden önce ve 25 yaşından önce yapılmasının önerildiğini belirten Dr. Ünsal, 15 yaşından önce aşılanan kişilere iki doz HPV aşısının tavsiye edildiğini, ikinci dozun ilk dozdan 6 ila 12 ay sonra yapılması gerektiğini açıkladı. Ayrıca, 15 ila 26 yaşları arasında ilk aşısını olan bireylere ve bağışıklık sistemi baskılanmış kişilere üç doz HPV aşısının önerildiğini ifade etti.

Dr. Ünsal, HPV aşısının oldukça güvenli olduğunu ve nadiren yan etkilere yol açtığını belirtti. Aşılamadan sonra serviks kanseri taramasının hala gerekliliğini koruduğuna dikkat çekti. Dünya Sağlık Örgütü'nün de HPV aşılarını önerdiğini ve birçok ülkenin rutin aşı programlarına dahil ettiğini ifade etti.

Son olarak, Türkiye'de HPV aşısının henüz ulusal aşı takviminde yer almadığını ancak Sağlık Bakanlığı'nın bu konuda çalışmalar yürüttüğünü belirtti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler