Saçlarım çok dökülüyor diye üzülmeyin! İşte saç dökülmesinin nedenleri ve yapılması gerekenler

Saçlarım çok dökülüyor diye üzülmeyin! İşte saç dökülmesinin nedenleri ve yapılması gerekenler
Saç dökülmesi pekçok kişinin dert yandığı ve türlü türlü yöntemler denediği, kişiyi strese sokan ciddi bir problemdir. Peki saçlar neden dökülür, saç dökülmesini engellemenin bir yolu varmıdır? Sizler için araştırdık.

Çağın hastalığı saç dökülmesi desek yanlış birşey söylemiş olmayız sanırım.Kişinin psikolojisini çok fazla etkiliyor. Her gün belli miktarda saç dökülmesi normal kabul edilse de daha fazla saçınız dökülüyorsa altta yatan ve çözülmesi gereken bir problemden söz edilebilir. Bu yazımızda en sık karşılaşılan saç dökülme nedenlerini ele alacağız. ve Tabiki saç dökülmesi problemlerinde yapabileceklerimizi de listeledik.

Androgenetik alopesi

Androgenetik alopesi, androjen hormonları ve genetiğin etkisi ile ortaya çıkan ve yaygın olarak görülen saç dökülmesi nedenlerinden biridir. Kelliğin diğer adı olan androgenetik alopesi genetik olup yaş ilerledikçe daha da artar.

Hamilelik

Östrojen seviyelerindeki azalmadan kaynaklı olarak doğum sonrası saç dökümesi sıkça rastlanan bir sorundur. Bu tip saç dökülmesi geçici bir durum olup genellikle 1 yıl içerisinde düzelir.

Telogen effluvium

Telogen effluvium , saçın büyüme döngüsünün telojen (doğal dökülme) aşamasında kaldığı bir durumdur. Şiddetli stres, ameliyat, doğum, hızlı kilo kaybı, tiroid problemleri, kullanılan ilaçlar neden olabilir. Uzman doktorun telogen effluvium'un altta yatan nedenlerini bulup tedavi etmesi gerekir.

Traksiyon alopesi

Saçın gerilmesi, çekilmesi sonucu oluşan saç dökülmesidir. Sıkı sıkı yapılan at kuyruğu modelleri, örgüler bune neden olabilir.

Anagen effluvium

Anagen effluvium'i kısa sürede aşırı saç dökülmesi olarak tarif edebiliriz. En yaygın nedenleri kemoterapi, radyasyon, mantar enfeksiyonları, otoimmün rahatsızlığıdır.

Alopesi areata (Saç kıran)

Alopesi areata , saçın aniden dökülmesine neden olan otoimmün bir durumdur. Kişinin saç, kaş, kirpik, sakal veya vücut bölgelerindeki kıl ya da tüylerin kısa bir süre içerisinde hızlı bir şekilde dökülmesi olarak tarif edebiliriz. Genç erkeklerde daha yaygın görülür.

Doğum kontrol hapları

Kişiler doğum kontrol haplarını kullanırken saç dökülmesi problemi yaşayabilirsiniz. Doğum kontrol hapı kullanıyorsanız androjen indeksi düşük olanı seçebilirsiniz.. Bu, saç dökülmesi riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Yetersiz Beslenme

Düzensiz ve yetersiz beslenme saç dökülmesinin birinci nedenlerinden biridir. Sofranızdan yeşil yapraklı sebzeleri, c vitamini içeren meyveleri , kuruyemişler, yogurdu, bakliyatları, yumurtayı eksik etmeyin.

Kullanılan İlaçlar

Bazı kan inceltici ilaçların, sivilce tedavisinde kullanılan bazı ilaçların, antidepresanların, kolestrol düşürücü ilaçların yan etkisi olarak saç dökülmesi problemi yaşayabilirsiniz.

Peki saç dökülmesi yaşıyorsak ne yapalım?

✔️ Normalden fazla dökülen saçımızı farkedersek muayene olmak şart. Uzman doktor saç dökülmesinin altındaki nedenlere göre bir yol çizecektir.
✔️ Öncelikle vitamin değerlerinize baktırın. Çinko, biotin, B12 vitamini, folik asit, E ve D vitamini eksikliğinin saç dökülmesine neden olduğunu unutmayın.
✔️ Tiroid hastalığı gibi hormonal bir probleminiz varsa mutlaka uzman hekime danışın.
✔️ Dengeli ve düzenli beslenin. Yanlış beslenme sonucunda saç dökülmesi problemleri sıkça yaşanır.
✔️ Stres saç dökülmesinin birinci düşmanı. Zor olabilir ama uzak durmaya çalışın.
✔️ Alkol ve sigaradan kaçının.
✔️ Bilinenin aksine her gün saçınızı yıkamayın. 3 günde bir ideal kabul ediliyor.
✔️ Saçınıza jole, saç spreyi kullanmayın.
✔️ Banyoda saç derinize hindistancevizi yağı ile masaj yapın.
✔️ Saçınıza kına yakın.
✔️ İmkanınız varsa düzenli aralıklarla keratin bakımı yaptırabilirsiniz. Çok kaliteli doğal keratin serumları var...
✔️ Saçlarınınızı sıkı sıkı bağlamayın.
✔️ Saçlarınızı ısıdan koruyun. Zorda kalmadıkça saç kurutma makinesi ile değil doğal yolla saçlarınızı kurutun. İllaki saç kurutma kakinesi kullanacaksanız orta seviyede ve 15 cm uzaktan tutarak kurutun.
✔️ Saçlarınızı plastik ve yumuşak düzgün bir tarakla tarayın.
✔️ Fazla sıcak su saç derinize zarar verir. Saçlarınızı ılık suyla yıkayın.
✔️ Ve en önemlisi kullandığınız şampuanın alkali PH değerinin 5.5.'i geçmediğinden emin olun. Saç tipi ve saç problemine göre doğru ürün seçmek gerekir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler