Rüzgarlı havalarda migrenliler nasıl yaşamalı

Rüzgarlı havalarda migrenliler nasıl yaşamalı
Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, fırtınalı ve rüzgarı havalarda migren ve migren ağrısına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Uzmanlar, lodos başta olmak üzere tüm rüzgar çeşitlerinin yanı sıra hava nem oranı ve hava basıncının ani değişikliği, güneş, aşırı soğuk ve sıcağın migren ataklarını tetikleyebildiği uyarısında bulunuyor.

Hava değişikliklerinden başka pek çok faktörün tetikleyici olabildiğini belirten uzmanlar, günlük tutmalarını tavsiye ediyor.

Nöroloji Uzmanı Dr. Celal Şalçini, fırtınalı ve rüzgarı havalarda migren ve migren ağrısına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Hava değişiklikleri ile en ilişkili nörolojik hastalıkların baş ağrıları olduğunu belirten Şalçini, “Migren başta olmak üzere küme tipi baş ağrısı ve daha nadir olarak diğer baş ağrıları da hava durumu değişiklikleri ile bağlantılıdır.” dedi.

AŞIRI SICAK YA DA SOĞUK MİGREN ATAKLARINI TETİKLEYEBİLİYOR

Küme baş ağrısının mevsimsel değişikliklerden etkilenirken, migrenin daha çok kısa süreli hava değişikliklerinden etkilendiğini ifade eden . Celal Şalçini, “Bu hava değişiklikleri çeşitli olabilir. Lodos başta olmak üzere tüm rüzgar çeşitleri, hava nem oranının değişikliği, hava basıncının ani değişikliği, güneş, parlamalar ve aşırı soğuk ve sıcak migren ataklarını tetikleyebilmektedir.” uyarısında bulundu.

HER MİGREN HASTASINDA FARKLI ETKİLENEBİLİR

Bu tetikleyicilerin her migren hastasında olmadığı gibi, değişkenlik gösterebildiğine dikkat çeken Dr. Şalçini, “Bazı migren hastaları, kuru havada atak yaşarken diğerleri nemli havada atak yaşayabilir.” dedi.

MİGREN HASTALARINA GÜNLÜK TUTMALARINI ÖNERİYORUZ

Bu değişikliklerden hangilerinin hastada atak tetiklediğini fark etmenin zor olduğunu da kaydeden Celal Şalçini, “Çünkü hava değişikliklerinden başka olarak yiyecekler, değişik kokular ve içecekler de tetikleyebilir. Böyle durumlarda migren hastasının günlük tutması ve bu günlükte ne yediği, hava durumunun ne olduğu, hatta hangi parfümü kullandığını yazmasını öneririz. Lodos ve fırtınaların tetikleyeceği atakları önlemek için kaçınmak ve fiziksel önlem almak gerekiyor. ” diye konuştu.

İnstagram Hesabımız

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler