Pandemide yarı yıl tatilinde çocuklarla neler yapabiliriz?

Pandemide yarı yıl tatilinde çocuklarla neler yapabiliriz?
Yarıyıl tatilinin yaklaştığı bu günlerde ,derslerden yorulan zihin ve bedenlerimizi ailecek dinlenmeye ayıracagimiz günleri iple cekmekteyiz:) Peki bu tatili çocuklarla hem eğlenerek hem ekrandan uzak kalarak nasıl değerlendirebiliriz?

Okullar her ne kadar açık olmasa da, online dersler, uzaktan eğitimler tüm hızıyla devam etmekte.

Bu durumdan ebeveynlerde nasibini aldı elbet. Ebeveynler olarak ders ve ödev takibi yapmak, derslerin işlendiği odaları kullanım için hazır hale getirmek, ders aralarına yemek molaları sıkıştırmak gibi görevlerimiz var:)

Peki ya çocuklarımız?

Neredeyse tüm günü, ekrandan bile olsa ders başında geçirmek zorunda kalan çocuklarımız için de tatil zamanları iple çektiğimiz bir zaman dilimi oldu artık. Ailecek yorulup tatil için takvimleri takip ettiğimiz şu günlerde, yarıyıl tatilini ekrandan uzak kalarak, hoş ve kaliteli bir zaman içerisinde nasıl geçirebiliriz? Sizler için faydalanabileceğiniz güzel bir program hazırladık.

  • Derslere yetişmek için erkenden kalktığımız saatler, tatil boyunca daha ileri saatlere ertelenebilir. Madem geç saatlerde kahvaltı sofralarında, yavrularımızla buluşacağız, o halde neden kahvaltımızı çocuklarla hazırlamayalım. Evet! Tatile bu güzel sabah kahvaltıları ile başlayabiliriz. Peki kahvaltılarda çocuklarımızla neler hazırlayabiliriz? İşte size ipuçları!
     
    • Kahvaltı için hazırlayacağımız tostları, yaşına uygun olarak çocuklara hazırlatabiliriz.
    • Güzel bir menemen hazırlığında, domates ve biberleri doğramaları için çocuklarımızı görevlendirebiliriz.
    • Omlet için yumurtaları kaba kırma konusunda yine minik ellerden yardım alabiliriz. Daha küçük yaşta ki kuzucuklar ise masaya kahvaltılıkları yerleştirme görevini üstlenebilirler. Unutmayın! Bu görevlendirmeler çocuğumuzun özgüvenini de artıracak faaliyetlerdir.
  • Derse yetişmek zorunda değiliz. Rahatça kahvaltı başında uzun sohbetler edebilir, zamanı genişleterek hoş vakitler geçirebiliriz.
  • Sonrasında kahvaltı masasını yine birlikte toplayabilir, bulaşıkları makineye beraber yerleştirebiliriz. Acele etmeyerek ev işlerinde bile paylaşım yapmak, çocuklarla olan birliktelik anlamına gelir ve bu aile bağlarını kuvvetlendirir.
  • Gün içerisinde makas, mukavva kutular ve bant en sıkı dostlarımız olabilir :) Bu üçlünün yapamayacağı hiçbir şey yok. Mukavvadan dürbün yapabilir, pencereden etrafı seyrederek gözlemler yapabilir, bulutları farklı nesnelere benzeterek hayaller kurabilirsiniz.
  • Ev içinde oynanacak en eğlenceli oyunlardan biri olan körebe oynayabilirsiniz.
  • Koltuk minderleri çocuklar için harika bir oyun aracına dönüşebilir. Bu minderlerden minik evler yapabilir, üst üste koyarak zıplamalarına alan açabilirsiniz.
  • Sessiz sinema yine ev içerisinde oynanabilecek oyunların başında gelmektedir.
  • Kutu oyunlarından fazlasıyla yardım alabilirsiniz. Elinizde kutu oyununuz yoksa üzülmeyin. Biraz geriye doğru gittiğimizde, bir araya gelerek oynadığımız oyunları hatırlayın. Evet doğru bildiniz! İsim şehir oyunu hala tüm canlılığıyla günümüzde de oynanabilen en güzel oyunlardan bir tanesi. Üstelik genel kültür konusunda da çocukların belleğine oldukça yardımcı bir oyun.Bunun dışında treni, beş taşı ve daha bir çok oyunu... Biraz hafızanızı zorlayın:)
  • Nesi var? Nesi var oyunu yine fazla efor sarf etmeden çay muhabbeti sırasında oynanabilecek en güzel oyunlardan biri. Peki nasıl oynanabilir? Çocuklardan birisi aklından bir hayvan tutar. Diğerleri ise “nesi var” diyerek ipucu isterler. Aklında ki hayvanın özelliklerini söyledikçe, diğer oyuncular tahminde bulunur.(Kanatları var, boynuzları var gibi)Tahmininde doğru hayvanı tutturan oyuncu sırayı alır ve bu kez o aklından bir hayvan tutar. Bu şekilde sırasıyla dolaşır.
  • İkindi çayında çocuklarınızla mutfağa girerek onlarla pastalar yapabilirsiniz. Mutfağı çocuklarla birlikte kullanmak belki sonrası için işlerin çoğalması anlamına gelebilir. Ama unutmayın. Tatil bittiğinde mutfakta çocukları sadece yemek yerken ve derse hızlıca yetişmeye çalışırken göreceğiz. Üstelik sonrasında mutfağı birlikte temizlemekte yine onlar için hem öğrenme hem de eğlenceli bir zaman olarak akıllarında kalacaktır.
  • Salonunuzda duran masayı hiç bu şekilde kullanmamıştınız. Elinizde raket ve tenis topu varsa masanızın örtüsünü kaldırın. Fileyi masanın ortasına yerleştirerek güzel bir turnuva düzenleyin.
  • Eski kumaşlarınızı, bir kenarda atıl duran örtülerinizi kullanma zamanı gelmedi mi? Ortaya dökülen bu örtülerden harika işler çıkarabilirsiniz. Kız çocuklarınızın bebeklerine kıyafetler dikebilir, onlarla birlikte saç bandı, bandana gibi aksesuarlar yapabilirsiniz. Mükemmel işler olmasına gerek yok. Varsın dikişleri düzgün olmasın. Varsın yamuk kesilmiş olsun. Yeter ki bu tatil yavrularımızın belleğinde hoş vakitler olarak kalsın.
  • Bir günü doğa da geçirebiliriz.
  • Havanın sıcaklığına göre, kalabalıklardan uzak bir yerlerde, çantalarımıza termoslara doldurduğumuz sıcak içecekler ve hazırladığımız sandviçler eşliğinde ağaçların olduğu yerlerde doğa yürüyüşü, koşu yarışları ve yaprak toplama gibi faaliyetler yapabiliriz. Böylece dolu dolu bir gün geçirmiş ve temiz havaya ciğerlerimizi doyurmuş oluruz ne dersiniz?
  • Balonlar her yaşta çocuğu mutlu eden oyuncaklardır. Evde renk renk balonlar şişirerek balon patlatma yarışı yapabilirsiniz. Bu oyuna siz ebeveynlerin de dahil olması çocuklar için ayrıca mutluluk kaynağı olacak, sizi de çocukluğunuza götürecektir.
  • Sandalye kapma yarışması düzenleyebilirsiniz. Yine kendi çocukluğumuzdan bugüne hiç eskimeyen bu oyun, birlikte kahkahalar atmanıza sebep olacaktır.
  • Evde çadır kurabilirsiniz. Evet yanlış duymadınız. Tek bir çarşaf ve iki sandalye bile çok işinizi görecektir. Veya salonda ki masanızın üzerine serdiğiniz ve masanın tamamını aşağıya kadar örtecek bir çarşafta yine çok işinize yarayacak! Tatil boyunca akşamları uyumadan önce bu çadırın içerisinde ışıkları kapatıp, el feneri eşliğinde harika masal saatleri düzenleyebilirsiniz.
  • Çocuklarınızla birlikte resim yapabilirsiniz.
  • Mutfağınızda basit ve çocukların yaşlarına uygun deneyler yapabilirsiniz.
  • Tatil başlamadan önce alacağınız ve bir kenarda hazır olarak bekleyen puzzle çok işinize yarayacaktır. Tatil boyunca ara ara başına geçseniz bile, bir tatil anısı olarak tatilin sonunda tamamlanmış olacaktır.
  • Yine tatil akşamlarında belirlediğiniz saatlerde patlamış mısır eşliğinde filmler izlemek, size ve çocuğunuza oldukça iyi gelecek olan faaliyetler arasında yer alıyor.
    10+ yaş üstü çocuğunuzla izleyebileceğiniz filmler
  • ve  en yakınınızdaki kütüphaneyi ziyaret edebilirsiniz. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler