Pandemi döneminde kilo mu alıyorsunuz? İşte size bu süreçte kilo almamak için uygulayabileceğiniz yöntemler

Pandemi döneminde kilo mu alıyorsunuz? İşte size bu süreçte kilo almamak için uygulayabileceğiniz yöntemler
Koronavirüs, yepyeni zorlukları beraberinde getirdi ve dünyadaki hemen herkesin günlük rutinleri değişti. Aynı zamanda pek çok insanın zihinsel ve fiziksel sağlığını olumsuz yönde etkiledi. Kilo alımı da bunların en önemlilerinden. Pandemi sürecinde kilo almışsanız ve endişelendiyseniz sakin olun! Bu makale, karantinada kilo alımının bazı nedenlerini ve bu konuda neler yapılabileceğini ele almıştır.Buyrun yazımız...

KARANTİNA KİLO ALIMINA SEBEP OLAN FAKTÖRLER

Stres

Salgının yol açtığı sağlık sorunları, ekonomik problemler ve içinde bulunulan belirsizlik, artan stres seviyelerine katkıda bulunabilir.

Buna karşılık, stres kilo alımına da neden olabilmektedir.

Ruh Sağlığı Faktörleri

Tüm dünyayı etkisi altına alan covid; depresyon, anksiyete ve yalnızlık gibi bazı sorunları artırarak zihinsel sağlığınızı bozabilmektedir.

Yapılan araştırmalar, uzun süren depresyon ve anksiyetenin kilo almına etki ettiğini ortaya koymuştur. Bununla birlikte, sosyal izolasyon ve yalnızlığın daha fazla kilo alma riskine sebep olduğu görülmüştür.

Daha Hareketsiz Bir Yaşam Tarzı

Günlük rutinlereki değişiklikler de kilo alımına etki edebilmektedir.

Evden çalışma da sıkıntı veya stres nedeniyle aşırı yeme riskinizi artırabilir 

Bununla birlikte COVID-19 nedeniyle birçok spor salonu, park ve spor tesisinin kapatılması düzenli bir egzersiz rutini sürdürmeyi daha da zor hale getirdi.

PANDEMİ SÜRESİNCE NASIL KİLO VEREBİLİRİZ?

Susuz Kalmayın

Kilo verme söz konusu olduğunda, içtiğiniz de yedikleriniz kadar önemlidir.

Soda, şekerli çay ve spor içecekleri tipik olarak ilave şeker yüklüdür ve vitaminler ve mineraller gibi önemli besinlerden yoksundur. Bu içecekler sadece kalori alımınızı artırmakla kalmaz, aynı zamanda kilo alma riskinizi de beraberinde getirir.

Aksine, daha fazla su içmek tok hissetmenize yardımcı olabilir ve böylece günlük kalori alımınızı azaltır.

Örneğin, aşırı kilo ve obezitesi olan 24 yaşlı yetişkinde yapılan bir araştırma, kahvaltıdan önce 500 ml su içmenin o öğünde yenen kalori sayısını % 13 azalttığını göstermiştir.

Evde De Olsanız Günlük Rutininize Egzersizler Ekleyin

Spor salonuna gitmek mümkün olmasa da günlük rutininize fiziksel aktivite eklemenin pek çok yolu vardır.

Mahallenizde yürüyüşe çıkın, şınav gibi bazı vücut ağırlığı egzersizleri yapın veya internette yer alan bir evde egzersiz videlarını izleyerek kendinize günlük program oluşturun.

Neredeyse hiç bir ekipman kullanmadan pek çok egzersiz yapabilirsiniz.

Bu aktiviteler sadece kilo alımını önlemek için fazladan kalori yakmakla kalmaz, aynı zamanda stres ve kaygıyı yönetmeye de yardımcı olur.

Sağlıklı Yiyecekleri Alın

Taze meyveler ve sebzelerin yer aldığı bir buzdolabı sağlıklı beslenmeniz için yapabileceğiniz ilk adımdır. Diğer yandan cips, kurabiye ve kek gibi abur cubur yiyecekleri sürekli elinizin altında tutmak aşırı yeme riskinizi artırabilir.

Bir dahaki sefere bakkal alışverişine gittiğinizde, sepetinize meyveler, sebzeler, tam tahıllar ve baklagiller gibi besleyici yiyecekler alın. Bir süpermarketteyseniz, genellikle taze ve sağlıklı yiyeceklerin çoğunun bulunduğu mağazanın çevresinde alışveriş yapmaya çalışın.

Dışarıdan Sipariş Vermek Yerine Kendiniz Pişirin

Evde sağlıklı yemekler hazırlamak, tabağınıza ne koyacağınızın kontrolünü size verir ve daha yüksek kaliteli yiyecekleri dahil etmenizi kolaylaştırır.

11.396 kişi üzerinde yapılan çalışma; ev yapımı yemekleri daha sık tüketenlerin daha kaliteli beslendiğini göstermiştir. Bu araştırmayada haftada 5'ten fazla ev yemeği yiyenlerin fazla kilo alma olasılığı % 28 oranında daha düşük olduğu ifade edilmiştir.

Duygusal açlığınızı fark edin

Yemek yemek çoğu zaman yaşanılan stresi ya da olumsuz duyguyu geçici olarak rahatlatmak için kullanılan bir yöntem olabiliyor. Duygusal açlığınızı fark edip, kahve içmek, kitap okumak, müzik dinlemek, dans etmek, film izlemek, resim yapmak gibi sizi mutlu edecek başka uğraşlar bularabilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler