Obezitenin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini ve psikolojik nedenleri

Obezitenin sağlık üzerindeki olumsuz etkilerini ve psikolojik nedenleri
Medipol Mega Üniversite Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Taha Can Tuman, Türkiye'de obezitenin hızla artan bir sağlık sorunu olduğuna işaret ederek çeşitli bilgiler verdi.

Son yıllarda obezite oranlarında ciddi bir artış yaşanmaktadır. Obezite, hipertansiyon, tip 2 diyabet, felç riskinde artış, uyku apnesi, safra kesesi hastalıkları ve yüksek kolesterol gibi bir dizi fiziksel sağlık sorununa yol açar. Bununla birlikte, obezite aynı zamanda depresyon ve özellikle sosyal anksiyete bozukluğu gibi anksiyete bozukluklarına da neden olabilir. Bu nedenle obezite, hem fiziksel hem de zihinsel sağlık açısından ciddi bir halk sağlığı sorunudur.

Obezitenin temel nedenleri arasında psikolojik faktörler de bulunmaktadır. Duygusal sıkıntılar, stres, üzüntü, iç sıkıntısı, kaygı ve endişe gibi duygusal sorunlar, obeziteyi tetikleyebilir. Ayrıca, dürtüsellik, hazzı ve doyumu erteleme güçlüğü, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu, atipik depresyon, anksiyete bozuklukları ve bipolar bozukluk da obezite ile ilişkilendirilmiştir. Bu faktörler, kişinin olumsuz duygularla başa çıkma stratejisi olarak aşırı yeme davranışını benimsemesine neden olabilir. Yemek yemek, kişinin kendini daha iyi hissetmesini sağlayan bir tür ödül olarak işlev görebilir ve bu nedenle obezite davranışını sürdürmeye teşvik edebilir.

Obezite hastaları arasında en yaygın görülen yeme bozukluğu tıkınırcasına yemektir. Bu durumda, kişi kısa süre içinde büyük miktarlarda yiyecek tüketir ve yeme üzerinde kontrolü kaybedebilir. Ayrıca, obeziteye sahip kişiler arasında gece yeme sendromu da sıkça görülür.

Obezite ile depresyon arasında güçlü bir ilişki vardır. Obezite, depresyona yol açabilir ve aynı zamanda depresyon obezite riskini artırabilir. Kadınlarda bu ilişki daha belirgin olabilir, çünkü obezite, dış görünümle ilgili benlik saygısını daha fazla etkileyebilir.

Obezite tedavisinde sadece cerrahi müdahale yeterli değildir, çünkü psikolojik faktörler de önemlidir. Psikolojik kaynaklı obezitede, bilişsel davranışçı terapi etkili bir tedavi yöntemidir. Bu terapi, sağlıksız beslenme alışkanlıklarını değiştirmeyi, yaşam tarzı değişiklikleri yapmayı, duygu düzenleme, stres yönetimi ve sorun çözme becerilerini geliştirmeyi içerir. Obeziteyi engelleyen düşüncelerin yeniden yapılandırılması ve duygusal yeme davranışını azaltmak için kişinin duygu düzenleme, stres yönetimi ve sorun çözme becerilerini artırması da önemlidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler