Vücudunuzu yağ yakan bir makineye dönüştürmek sizin elinizde! İşte metabolizmayı hızlandırmanın yolları

Vücudunuzu yağ yakan bir makineye dönüştürmek sizin elinizde! İşte metabolizmayı hızlandırmanın yolları
Vücudunuzun ne kadar hızlı kalori yaktığı pekçok şeye bağlıdır. Yapılan araştırmaların sonuçları oldukça ilgi çekici! Örneğin bazı kişiler genetik olarak hızlı bir metabolizmaya sahip ve kilo problemleri hiç yok. Diğer taraftan erkeklerin metabolizması kadınlardan daha hızlı çalışıyor. En kötü olan da 40 yaşından sonra metabolizmanın hızlı bir şekilde yavaşlaması. Sonuç olarak yaşınızı, cinsiyetinizi veya genetiğinizi depiştirzeseniz de, metabolizmanızı hızlandırmak için yapacaklanız var...

Metabolizma, vücudunuzdaki tüm kimyasal reaksiyonları tanımlayan bir terimdir. Vücudunuzun dışarıdan aldığı tüm enerji kaynaklarını yaşam için gerekli maddelere dönüştürme çabası olarak da adlandırabiliriz.  Nefes almak, düşünmek, sindirmek, kan dolaşımını sağlamak gibi yaşamsal işlemlerin hepsi metabolizmanın içinde yer alır.

Metabolizma hızınızı genetik altyapınız, uykusuzluk problemleriniz, yaşınız, stres durumunuz, hormonlarınız ve kullandığınız ilaçlar vs. etkiler.

Yaşam tarzınızda yapacağınız küçük değişikliklerle metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz. Daha hızlı metabolizmaya sahip olmak, size daha fazla enerji verirken kilo vermenize ve kilo vermenize de yardımcı olacaktır.

İşte sizlere "Metabolizmam yavaş, o yüzden kilo veremiyorum" sözünü unutturacak yöntemler...

1. Protein Ağırlıklı Beslenin

Yediğiniz besinleri sindirmek, işlemek gibi süreçler ekstra kalori gerektiriri çin yemek yemek metabolizmayı hızlandırır. Bu süreç gıdanın termik etkisi yani TEF olarak adlandırılır. TEF'deki en büyük artış ise protein sayesinde olur. Çünkü proteinler fazla yemeyi engeller ve toklu hissi verir. 

2. Soğuk Su İçin

Şekerli içecekler yerine su içerek kilo verebilirsiniz. Araştırmalar, 0,5 litre su içmenin dinlenme metabolizmasını yaklaşık bir saat boyunca % 10-30 oranında artırdığını göstermiştir.

Vücudunuz soğuk suyu vücut sıcaklığına getirmek için ısıtacak ve bu sayede enerji kullandığından kalori yakmaya etkisi büyük olacaktır.

Su ayrıca daha tok hissetmenizi sağlar.  Araştırmalar, yemekten yarım saat önce su içmenin daha az yeme

3. Ağırlık Kaldırın

Kas, yağdan daha metabolik olarak aktiftir ve kas yapmak metabolizmanızı artırmaya yardımcı olur. Bu şekilde dinlenirken bile daha fazla kalori yakabilirsiniz.

Bununla birlikte ağırlık kaldırmak, kasları korumanıza ve kilo verme sırasında oluşabilecek metabolizma düşüşüyle ​​mücadele etmenize yardımcı olacaktır.

Zaten kilo verirken amaç kas kütlesini kaybetmemektir.

4. Daha Fazla Ayakta Durun

Çok fazla oturmak sağlığınızı kötü etkiler.  Öğle arasında bile ayakta durmanız ekstra 174 kalori yakmanız anlamına gelir. 

Masa başı bir işiniz varsa, kısa süreli de olsa ayaka kalmayı deneyin. 

5. Yeşil Çay veya Oolong Çayı İçin

Araştırmalar, yeşil çay ve oolong çayının metabolizmayı % 4-5 oranında artırdığını gösteriyor. Bu çaylar, vücudunuzda depolanan yağların bir kısmını serbest yağ asitlerine dönüştürmeye yardımcı olur ve bu da yağ yakımını% 10-17 oranında artırıyor.

Düşük kalorili oldukları için bu çayları içmek, hem kilo kaybı hem de kilo kontrolü için iyi bir alternatiftir.

6. Baharatlı Yiyecekler Tüketin

Biber, metabolizmanızı hızlandırabilecek bir madde olan kapsaisin içerir. Fakat tam olarak etkisini göstermesi için yüksek dozda bu baharatı tüketmek gerekir ki bu da çok mümkün değildir. Yine de baharatlı yiyecekler tüketerek az da olsa metabolizmanızı hızlandırabilirsiniz.

7. Kahve İçin

Çalışmalar, kahvede bulunan kafeinin metabolizmayı % 3-11 oranında artırdığını gösteriyor. Kahve de tıpkı yeşil çay gibi, yağ yakmaya yardım eder. 

8. Hindistan Cevizi Yağı Kullanın

Hindistan cevizi yağında uzun zincirli yağ asidi yerine orta zincirli yağ asitleri bulunur. Orta zincirli yağ asitleri  metabolizayı hızlandırarak vücudun daha fazla yağ yakmasına yardım eder.  Yapılan bir araştırmada, günde 2 yemek kaşığı orta zincirli yağ asidi tüketmenin %4 oranında metabolizmayı artırdığını göstermiştir

9.Yeterince Uyuyun

Araştırmalara göre; ukusuz kalan insanlar daha aç hissediyor ve daha fazla kilo ile mücadede ediyor.  Bu durum, yeterince uyumamanın metabolizma üzerindeki olumsuz etkilerinden kaynaklanmaktadır.

Sonuç olarak uyku eksikliği yaktığınız kalori miktarını azaltır veiştahınızı düzenleyen açlık(grelin) ve tokluk(leptin) hormonlarını bozabilir. 

Eğer beslenme programınızda bu rutinleri eklerseniz ve yediğiniz porsiyon miktarına dikkat ederseniz kilo vermemeniz için hiç bir neden yok. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler