Mangaldaki Büyük Tehlike! Eğer Buna Dikkat Edilmezse Kanser Nedeni Bile Olabiliyor...

Mangaldaki Büyük Tehlike! Eğer Buna Dikkat Edilmezse Kanser Nedeni Bile Olabiliyor...
Mangal, Türk mutfağının sevilen lezzetlerindendir. Et, tavuk, balık hepsi mangalda çok daha lezzetli olur. Yaz aylarında mangal keyifleri artmışken uzmanların konu hakkındaki görüşlerini sizler için derledik. Gelin tehlikenin farkına varıp uzmanlara kulak verelim.

Mangalı 7'den 77'ye hepimiz seviyoruz. Yaz aylarının olmazsa olmazlarından olan mangaldaki tehlike hakkında uzmanların açıklamaları oldukça korkutucu...

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Necdet Yetim

Dr. Necdet Yetim; yüksek ateşe maruz kalan yiyeceklerin aşırı tüketilmesinin mide kanseri açısından sakıncalı olduğunu, ortaya çıkan kimyasalların midede tahrişe tahribata ve sonuç olarak da ülser, kanser gibi hastalıklara yol açtığını söyledi. Direk alevli ateşte iyi hazırlanmamış mangal ateşinde yiyeceklerin pişirilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak

İbrahim Uğur Toprak da et ile ateş arasındaki mesafeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Aynı şekilde etlerin yüksek ısıyla direk temasından kaçınılması gerektiğini, yanmış ve aşırı kızarmış yiyeceklerin yenmemesini vurguladı. "Yüksek sıcaklıkta uzun süre pişirme sonucu oluşabilecek akrilamid, insan vücudunda kanserojenik bir madde olan glisamide dönüşür. Fazla miktarda alınan akrilamidin sinir sistemini olumsuz etkilediği ve kolon kanseri ile ilişkisi olduğu çeşitli araştırmalarla ortaya konmuştur" diye konuştu.

İstanbul Aydın Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı olan Prof. Dr. Kamil Bostan:

Prof. Dr. Kamil. Bostan, mangal yaparken belli kurallara uyulmaması durumunda ciddi hastalıklara neden olabileceğini ifade etti. "Mangalı soğan ile temizleyerek dezenfekte edin, eti mangala koyarken alevlerin söndüğünden emin olun, mangal dumanını solumayın" diye ifade etti.

Türkiye Kanser Danışma Kurulu Üyesi ve Ali Osman Sönmez Onkoloji Hastanesi Başhekimi Dr. Fevzi Harorlu

Dr. Fevzi Harorlu, yaz aylarında mangal ve güneş ışınlarının kanser açısından risk taşıdığını, kırmızı etin pişirilmesi sırasında nitrit ve nitrat gibi kanserojen maddelerin açığa çıktığını, bu maddelerin ise kanser açısından risk olduğunu söyledi.

Dr. Ender Saraç

Dr. Ender Saraç, "Mangal çok keyifli olabilir ama karbonmonoksit gazının ete yapışarak kanserojen olma riski var. Etle ateş arasındaki mesafe en az 15 cm olmalıdır ve etleri fazla yakmadan pişirin. Ayrıca kömür tam yanmadan önceki dumanın solunmasıda tehlikelidir" şeklinde açıklamada bulundu.

Uzmanların bilgilendirmelerini dikkate alalım, sağlığımız herşeyden önemli unutmayalım.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler