Konyada asırlık gelenek: Şivlilik ne zaman? Fener alayı ne zaman kutlanır?

Konyada asırlık gelenek: Şivlilik ne zaman? Fener alayı ne zaman kutlanır?
Osmanlı dönemi öncesinden bugüne uzanan ve sadece Konya'da kutlanan şivlilik nedir? 2021 Şivllik ne zaman? Sivlilikle birlikte kutlanan fener alayı nedir? Fener alayında neler yapılır? Tüm sorularınızın cevabını yazımızda bulabilirsiniz.

Şivlilik, üç ayların girdiği recep ayının ilk Perşembesi olan Regaip kandilinin gündüzünde kutlanır. Bir gün öncesi, yani çarşambayı perşembe gününe bağlayan akşam, çocuklar kağıttan yapılmış, farklı figürlerden oluşan ve içerisine mumların yakıldığı balon görünümlü fenerleri ile sokakta oyunlar oynarlar. Yetişkinlerle birlikte yakılan ateş etrafında toplanan çocuklar, geç vakitlere kadar eğlenirler. Ertesi gün sabahın erken vakitlerinde, ellerinde torbalar ile kapı kapı dolaşan çocuklar

“ŞİVLİ ŞİVLİ ŞİŞİRMİŞ
ERKEN KALKAN PİŞİRMİŞ
İKİ ÇÖREK BİR BÖREK
BİZE NAMAZLIK GEREK. ŞİVLİLİK!"

manisi ile kapısına gittikleri evlerin sahiplerinden ikramlıklar isterler.

Geçmiş dönemlerde bu ikramlar; kuru üzüm, fındık, fıstık, leblebi gibi yemişler iken, günümüzde yerini şekerlemeler, çikolatalar, gofret gibi ürünlere bıraktı. Çocuklar için büyük bir heyecanla beklenilen şivlilik, son yıllarda belediyeler aracılığı ile düzenlenen organizasyonlarla kutlanırken, fener alayında yine belediyelere ait parklarda çeşitli eğlencelere de yer veriliyor.

Yetişkinler için ise şivlilik, ilk namaz olarak adlandırılırken, "pişi” adı verilen hamur kızartması dağıtılarak kutlanıyor. Kandil akşamı camilerde okunan mevlütler, salavatlar, dualarla şivlilik ve ilk namaz olarak bilinen Regaip kandili, ibadetlerle sona erdiriliyor. Yalnızca Konya ilinin merkezinde bilinen bu gelenek, ilçeler ve köylerde farklı şekillerde ve isimlerle kutlanıyor.

Kandil kutlama geleneği, Osmanlı Devleti dönemi, Padişah II. Selim’den itibaren sürdürülmektedir. Konya dışından gelen ve bu geleneği henüz öğrenmemiş olanlar için şivlilik günü erkenden kapıda çocukların büyük bir coşkuyla beklemesi şaşırtıcı olsa da, sonrasında gelmesi için takvimlerin sayıldığı zamanlar haline geliyor.

Bazı mahallelerde, çocukların apartmanlarda katları dolaşarak yorulmasını istemeyen hanımlar, apartman sakinlerinin büyük bir kaba doldurdukları tüm ikramlarını, gelen çocuklara tek tek sunuyor. Böylelikle çocukların işi kolaylaşmış ve daha fazla gezmeye vakitleri yetmiş oluyor.

Yaşça küçük olan kardeşleri için de abi ve ablaları ayrı bir torba oluşturarak her eve gittiklerinde, kendileri için aldıkları ikramdan kardeşinin payını da ayırarak biriktiriyor. Kapıda abi-ablasının kendisi için topladığı şivliliği heyecanla bekleyen küçük çocuklar, kendisine dünyanın en güzel hediyesi takdim edilmişçesine mutluluk duyuyor. Heyecanla beklenilen ve günler öncesinden fenerlerini, şivlilik çantalarını hazır eden çocuklar için günün en güzel ânı ise, ikramlıkların toplanması bitirilip eve gelindikten sonra torbanın dökülmesi ve içinden çıkan bütün şekerlemelerin tek seferde yenilmeye kalkılması.   

2021 ŞİVLİLİK NE ZAMAN?

Çocukların heyecanla beklediği fener alayı; bu yıl 17 Şubat 2021 Çarşamba akşamı, şivlilik ise 18 Şubat 2021 yani Regaip kandilinin gündüzünde kutlanacak.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
En Yeniler